25 feb. 2018

„Femeia din Orient Express” – Să o cunoaștem mai bine pe Agatha Christie

Titlu original: Femeia din Orient Express
   Autoare: Lindsay Jayne Ashford
   Editura: Nemira
Colecție: Damen Tango
   Nr. de pagini: 328
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★

Femeia din Orient Express a fost un adevărat deliciu pentru mine și va fi pentru toți cititorii pasionați de ficțiune istorică sau, pur și simplu, de Agatha Christie.

Trebuie să recunosc că m-am documentat după ce am terminat cartea despre trecutul scriitoarei pentru a face diferența între ficțiune și realitate și am rămas surprinsă văzând că au fost câteva lucruri care chiar au avut loc în viața celebrei scriitoare.
Nu am să vă spun acum ce este adevărat și ce este ficțiune, ci vă las pe voi să descoperiți singuri.

Am pornit încrezătoare alături de Agatha într-o călătorie de neuitat și am trăit alături de ea cele mai frumoase experiențe posibile. Deși la început protagonista este învăluită într-o tristețe ce nu pare să aibă leac, pe parcursul romanului va reuși să găsească luminița de la capătul tunelului și va avea parte de fericirea după care tânjea.

De data aceasta o cunoaștem pe Agatha Christie în calitate de personaj și nu ca scriitoare, și pot spune că în ambele cazuri este o persoană extraordinară, o femeie puternică și spontană. Dacă vreodată v-ați întrebat despre sursele de inspirație ale romanelor sale, ei bine, citind Femeia din Orient Express puteți vedea o mică părticică din locurile ce au dus la făurirea unor cărți polițiste de succes.

Iat-o – într-un tren pe care se hotărâse deja că îl va include într-unul din viitoarele sale romane – așteptând ca rodul imaginației să-i spună ce să facă. Cum poți, se gândi ea, să creezi un personaj mai inteligent, mai atent și mai pătrunzător decât tine?

Alături de două femei necunoscute cu un trecut încețoșat, Agatha reușește să decopere tainele prieteniei și să se lase purtată de clipe magice într-o parte a lumii ce pare că a fost uitată și îngropată în nisip. Bagdad a fost locul în care și-a permis un nou început. A fost locul renașterii și al regăsirii propriei persoane, locul în care Agatha a înflorit și s-a lăsat purtată de instincte și nu de rațiune.

Călătoria cu Orient Express-ul a dat întregul farmec poveștii, purtându-ne pe meleaguri necunoscute, dar frumoase. Scriitoarea a reușit să redea întregul traseu Londra-Bagdad într-o manieră realistă și ne-a încântat mintea cu imagini spectaculoase ale Veneției, Instanbulului, și în cele din urmă, ale Bagdadului.

Cele trei femei în jurul cărora se desfășoară acțiunea, Agatha, Katharine și Nancy, sunt femei care nu par să aibă nimic în comun. Caracterele lor sunt atât de diferite... Katharine este o femeie manipulativă, Nancy este disperată și este gata să renunțe la lupta cu viața, iar Agatha este o femeie rătăcită ce vrea să fugă de prezentul dureros pe care îl are, în căutarea unui nou început.

Ce le leagă pe cele trei femei?  
Secretele întunecate.
Trecutul pe care vor să-l lase în urmă.
Căutarea unui loc în care să fie uitate de lume.

Lindsay Ashford a reușit să amestece realitatea cu ficțiunea folosindu-se de descrieri detaliate ale locurilor și ale obiceiurilor din acea vreme, a reușit să dezvolte o poveste intrigantă care să te chinuie până la sfârșit și a dat viață personajelor sale într-o manieră surprinzătoare. Citind această carte, m-am teleportat în Mesopotamia alături de Agatha și prietenii săi și am trăit din plin fiecare moment petrecut în deșert.

Cred că titlul corect al cărții ar fi trebuit să fie Femeile din Orient Express, deoarece sunt urmărite poveștile și destinele celor trei femei și nu doar a Agathei, dar totul a fost învăluit în mister și suspans. Oricare dintre cele trei poate fi considerată Femeia din Orient Express în egală măsură, iar poveștile lor se contopesc într-una singură.

Dacă vrei să afli mai multe despre o perioadă întunecată din viața Agathei Christie și îți plac ficțiunile istorice, Femeia din Orient Express este alegerea perfectă pentru o călătorie tumultoasă, plină de secrete și adevăruri care dor.

Ia-ți propriul bilet în cursa cu Orient Express-ul spre o destinație lungă, dar pe care nu o vei uita. 
Cartea este bazată pe trecutul scriitoarei Agatha Christie, într-o perioadă întunecată, de decădere, acțiunea fiind fixată în anul 1928. Prologul și epilogul redau bătrânețea ei, clipele de nostalgie pe care le resimte după mulți ani de la întâmplările din Bagdad. 

După o căsătorie eșuată cu Archie Christie, bărbatul care plănuiește să se căsătorească din nou, cu o altă femeie, Agatha intră în depresie și simte că toată lumea se prăbușește în jurul ei. Hotărăște să fugă de trecutul și prezentul pe care le are alături de acest bărbat și speră să își găsească un viitor în altă parte. De aceea, alege să meargă cu Orient Express-ul spre Bagdad, într-o altă lume, sub un alt nume și o altă identitate. 
Ea este acum Mary Miller și vrea un nou început.

Începea un nou capitol. Agatha Christie, soția, era pe cale să devină Mary Miller, aventuriera.

În timpul călătoriei, Agatha întâlnește două femei diferite, dar care par să fugă din același motiv. Katharine este o văduvă frumoasă, careia îi place să flirteze și să aibă bărbații la picioare. Ea se îndreaptă spre Mesopotamia pentru a lucra la săpături și pentru a se căsători cu vestitul arheolog Leonard Wooley. 
De ce s-a sinucis oare soțul ei după șase luni de mariaj? 
Ce secret încearcă ea să ascundă de prietenele ei? 

Nancy este o femeie căsătorită care fuge de soțul ei și care speră să-și întâlnească amantul ei, bărbat căsătorit la rândul lui, și să fugă amândoi spre Bagdad. Dar amantul o părăsește și nu o însoțește pe Nancy spre destinația finală.
Dar cine este oare bărbatul însurat cu care Nancy își dorește să fugă?

Cele trei femei vor încerca să-și păstreze secretele și să se îndepărteze de trecut, dar vor reuși oare să fugă de adevăr?
Atunci când Katharine le invită pe Agatha și Nancy să viziteze săpăturile de la Ur, întâmplările inevitabile vor amenința siguranța pe care o aveau și le vor copleși. Tot ceea ce le rămâne de făcut este să se sprijine una pe cealaltă și să fie sincere.

Femeia din Orient Express este o carte bine-scrisă, care m-a cucerit încă de la primele pagini. Văzând și o altă perspectivă a Agathei Christie, cea de femeie disperată, în căutarea liniștei sufletești, mi-am dat seama că dânsa este într-adevăr o personalitate puternică, cu un puternic ecou în acele vremuri. 

Recomand cartea atât pentru fanii scriitoarei, cât și celor care vor să o descopere mai bine pe ea însăși înainte de opera sa. Este o lectură ușoară și intrigantă care te va face să crezi că timpul s-a oprit în loc.

Cumpără Femeia din Orient Express de Lindsay Ashford de pe:
    SAU   


LECTURĂ PLĂCUTĂ!☺

                                                                                                     

18 comentarii:

  1. Hercule Poirot este unul dintre personajele mele preferate, asa ca, citesc cam tot ce apuc despre cea care l-a creat. Am mai descoperit o carte in care Agatha e personaj, Agatha Christie si batista cu monograma, dar aceasta pare muult mai interesanta si clar mai complexa. Mai ales ca prima este pentru copii. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apare şi în această carte amintit Hercule Poirot. Vocea lui o însoțeşte pe Agatha pretutindeni 😀

      Ștergere
  2. De când a apărut cartea, mi-am propus s-o citesc, sunt mare fan al Agathei Christie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi place Agatha Christie și am în plan sa citesc cartea aceasta. Felicitări pentru frumoasa prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar daca nu ma numar printre fanii infocati ai genului, mi se pare foarte interesant subiectul si foarte frumos expus aici. Imi face pofta sa incerc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu am citit cartea de curand si mi-a placut mult! Ai prezentat-o foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Este o carte frumoasă care nu are cum să nu placă 😀

      Ștergere
  6. Mă bate gândul sa îmi cumpăr si eu cartea asta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am cunoscut-o pe Agatha prin intermediul cartilor/ecranizarilor si chiar mi-a placut, dar de data aceasta as vrea sa descoper omul, sa aflu ce ascunde cu adevarat. Crima din Orient Express nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor, mi-as fi dorit mai multa adrenalina, dar acum vreau sa stiu cum a ajuns autoarea la acest subiect, cum l-a prelucrat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sursa de inspirație a cărții Crima din Orient Express este foarte bine punctată în această carte. Călătoria Agathei cu Orient Express-ul și evenimentele din Bagdad au inspirat-o.

      Ștergere
  8. Am inceput si eu azi cartea, mi-a placut cartea de cum am vazut-o. Felicitari pentru prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumos. Cred că una dintre cele mai citite scriitoare. Felicitări pentru recenzie.

    RăspundețiȘtergere