7 iul. 2017

Recenzie - „Nebunul alb”, de Allex Trușcă


Titlu: Nebunul alb
Autor: Allex Trușcă
Editura: Quantum
Colecția: Fantasy Fanatic
Nr. de pagini: 192
Disponibilăaici.
SponsorizareEditura Quantum
Lui Erin, un băiat modest, crescut la țară, i se pregătește un destin neașteptat. I se șoptește despre asta în vise premonitorii, însă nu îi este ușor să cuprindă magnitudinea sacrificiului care i se pretinde pentru a salva întreaga omenire.
Călătoria fascinantă a lui Erin și a celor câțiva însoțitori hărăziți de mâna sorții are loc într-un context pe care nimeni, până acum, n-a mai îndrăznit să-l plaseze într-un roman.

Împleteşte vise, premoniţii, elemente paranormale, un strop de filosofie şi magie, într-o poveste fantastică plină de aventuri, în care creaturi mitice se înfruntă, având la bază clasica temă a binelui şi a răului, a luminii şi a întunericului. Un basm frumos pentru cei mari…
Deși a fost o carte relativ scurtă, având doar 192 pagini, pot spune că am ajuns la vorba aceea: "mai bine mai puțin și bun, decât mult și prost". Îmi place ce am citit, am trăit cartea, a fost intensă și incitantă și nu m-am putut dezlipi de ea până am terminat-o. Allex Trușcă este un autor cu mult potențial, știe să atragă cititorul prin stilul său imaculat, și mi-ar plăcea ca pe viitor să am ocazia de a mai citi și alte romane de-ale sale.

Trebuie să recunosc că la început am fost puțin sceptică cu privire la povestea conturată, deoarece nu înțelegeam prea multe și mi se părea că sunt multe detalii, dar apoi mi-am dat seama că este de fapt începutul și că autorul și-a făcut intrarea, ca să zic așa. Ne-a introdus într-o lume nouă, fantastică, iar fără primele pagini nimic nu ar fi avut sens.
Cum fantasy este genul meu preferat dintotdeauna, Nebunul alb a fost exact ceea ce căutam. Subiectul cărții este foarte bine valorificat și mi-a plăcut că am avut ocazia să citesc ceva diferit, ieșit din atemporalitatea obișnuită.

Dacă vă plac miturile, supranaturalul, magia și alte elemente de acest gen, cartea aceasta s-ar putea să intre ușor în preferatele voastre.
Încă un lucru interesant pe care l-am putut observa, a fost combinația între clasicul joc de șah și bătălia pe care trebuie să o ducă personajele pe câmpul de luptă. Fiecare alegere și strategie pe care o va gândi personajul, va fi de fapt o mutare pe tabla de șah. Excelentă îmbinare! O să vă placă la nebunie!

Incipitul romanului ni-l prezintă pe Erin, un tânăr ambițios care a decis să plece din satul său natal, în Cetate pentru a învăța și pentru a-și găsi un rost în viață. Cuprins de dor, acesta se reîntoarce după doi ani la casa părintească, în acest timp începând să aibă vise stranii, precum niște premoniții despre căderea lumii sub stăpânirea răului. În fiecare noapte, același vis. Vocile din capul său nu-i dădeau pace și mereu auzea aceleași lucruri: Trezește-te! Amintește-ți cine ești!


Încercând din răsputeri să uite ororile ce i se arătau în vis, Erin pleacă într-o zi la Marea Bibliotecă, un loc semnificativ și simbolic pentru inițierea protagonistului. Acolo se află Bătrânul Bibliotecar, un personaj care are un rol important în transformarea lui Erin dintr-un adolescent naiv, curios din fire, într-un bărbat răspunzător de propriile sale acțiuni. Când Bătrânul Bibliotecar va fi nevoit să plece și să îl lase pe Erin să supravegheze biblioteca în locul său, este avertizat să nu se ducă pe un anumit coridor interzis. Atât i-a trebuit protagonistului nostru. Nu-și poate stăpâni curiozitatea, așa că încalcă promisiunea făcută și pătrunde în locul interzis, unde găsește o carte cu coperți de piele. Dar nu orice carte. Acea carte care îi va schimba destinul și îl va face să își pună întrebări în legătură cu lumea reală.
Mi-a plăcut și un citat despre cărți pe care l-am găsit în această secvență:

În paralel ne este prezentată și perspectiva Răului, care pare-se că are planuri mărețe: să distrugă lumea cu ajutorul morților. Stai, ce?! Morți? 
Odată cu trezirea unui Necromant, care este slujitorul Stăpânului Întunericului, morții se ridică din morminte și formează o armată diabolică. 
De partea binelui, Erin va fi trimis de către Rege să adune toate entitățile care până atunci nu erau în relații atât de bune, însă odată cu amenințarea războiului vor trebui să-și unească forțele și să lupte împreună pentru a opri dezastrul ce avea să aibă loc.
 Astfel avem de a face cu Vrăjitori, Călugări, CălărețiAsasini și chiar Îngeri și Vrăjitoare de partea binelui și Vrăjitori Întunecați, Călăreți Umbră, Demoni zburători și Necromanți de partea răului.


La fel ca într-un basm, forțele răului se vor lupta cu forțele binelui.
 Dar oare cine va ieși învingător? 
Vă las pe voi să aflați asta.

Erin este un personaj complex, rotund, a cărui evoluție o putem observa de la incipit până la final. Mi-a plăcut curajul de care a dat dovadă până în ultimul moment și faptul că a și-a riscat viața pentru omenire. A reușit să adune ființe opuse și i-a unit prin același țel: de a salva lumea de la pieire. Și-a depășit condiția, de la un simplu tânăr dintr-o familie de țărani, la un erou. Deși suferea după Zaira, o ființă misteriosă de care s-a îndrăgostit, acesta a reușit să se concentreze și să treacă în acel moment de propriile trăiri. Sper ca în volumul doi să avem parte de momente între cei doi, pentru că deși sunt diferiți prin natură, îi leagă o iubire mistuitoare.

Un alt personaj intrigant mi s-a părut Îngerul Aelyus. Tragica sa poveste de dragoste m-a emoționat și m-a făcut să fiu atașată de el de-a lungul romanului. Nemuritorul Aelyus s-a îndrăgostit de o muritoare, așa că a vrut să renunțe la tot pentru acea iubire. Din păcate, a fost pedepsit fiind transformat într-o statuie de piatră timp de o mie de ani. Până ce Erin l-a eliberat și l-a luat în noua sa echipă. Acesta a jucat un rol foarte important în războiul dintre bine și rău.
5/5 steluțe. O poveste captivantă potrivită pentru fanii genului fantasy.
Recomand cartea și fanilor seriilor Harry Potter sau Stăpânul Inelelor, deoarece sunt prezente elemente asemănătoare.

 SPONSORIZARE 


Această carte a fost oferită spre recenzare de către Editura Quantum și le mulțumesc mult! 
Accesați site-ul lor pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile lor.
Sigur vei găsi cel puțin o carte care să te atragă.

Achiziționează Nebunul alb, de Allex Trușcă de aici.

6 comentarii:

  1. Felicitări pentru minunata recenzie! Și eu am primit cartea de la editură și m-ai făcut foarte curioasă, așadar abia aștept să o citesc și eu. M-ai captivat, cu toate că fantasy nu este genul meu preferat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie imi plac foarte mult cartile fantasy dar nu pot sa zic ca nu am fost sceptica in legătura cu romanul. Întotdeauna am fost cu autorii romani sceptica, dar deja scepticismul meu s a risipit ca o ceata de dimineața. Firul narativ e foarte atractiv, iar tu ai reusit sa ne atragi cu aceasta recenzie punând doar o mica parte din ceea ce te a inspirat si ce te a marcat din romanul Nebunul Alb in aceasta. Din cate imi pot da seama, nu e orice fel de carte cu creaturi fantastice, dar iti spun clar ca oe mine m ai convins de la marea biblioteca. Adică pe bune, cine nu ar murii daca s ar afla intr o biblioteca uriasa?:))) foarte frumos, felicitări siabia astept sa citesc cartea

    RăspundețiȘtergere
  3. Am pus-o in whislist!Chiar pare o carte buna.O sa astept sa o prind la un pret acceptabil si o sa o citesc.
    Cum spunea Rux B,ai reusit de minune sa ilustrezi nonconformismul acestei carti,care pare,o mai zic odata,minunata!Felicitari!Iar eu multumesc pentru recenzie!
    Cum a mai spus sunt foarte sceptica in privinta autorilor români,dar vad ca exista unii care scriu chiar foarte bine din cate mi-ai dat de inteles.Nu neg acest lucru deoarece am citit un SF românesc minunat,iar eu nu prea tolerez acest gen.
    Titlul acestui roman e intrigant.Cine e acest nebun si de ce e el alb si nu alta culoare?
    Ai sugera ca povestea de dragoste e in plan secundar,asta ma incanta cu desavarsire :)

    RăspundețiȘtergere
  4. O carte superba pe care o recomand din toata inima.Si eu la inceput am avut ceva retineri in legatura cu scriitorii romani, imi era teama ca o sa citesc numai carti cliseice, dar cele de la editura Quantum ma surprind de fiecare data.felicitari pentru recenzie

    RăspundețiȘtergere
  5. sincer, nu as citi aceasta carte. Erin pare un personaj exact cum imi place mie, insa...subiectul seamana foarte mult cel din primul volum din seria Cronicile din Wardstone: un tanar pleaca de acasa pentru a invata un mestesug. mentorul il lasa singur, dar nu inainte de a l avertiza in legatura cu o camera. ca si aici, ucenicul alege sa ignore avertismentul. si mai sunt cateva detalii care imi par inspirate, ca sa ma exprim delicat. :(

    RăspundețiȘtergere
  6. Am să o citesc după ce reușesc să termin Harry Potter. Pare palpitantă !

    RăspundețiȘtergere