TFU INSTAGRAM

19 iul. 2017

Recenzie - „Inspiră adânc! Expiră!”, de Ciprian AlbuTitlu: Inspiră adânc! Expiră!
Autor: Ciprian Albu
Editura: Sedcom Libris
Nr. de pagini: 139
Disponibilăaici.
“Inspira adanc. Expira. Citisem undeva tampenia asta. Ha, chiar cum ar fi sa trebuiasca sa iti amintesti ca trebuie sa respire. Comic, nu?” 

După ce am terminat de citit această carte, am stat să meditez profund asupra vieții, asupra rolurilor oamenilor în viața noastră, asupra modului în care pașii ne poartă atât de repede și insesizabil de pe calea împlinrii spre nostalgie și amăgire, într-un mod atât de ușor. 

În Inspiră adânc! Expiră! autorul reușește să îmbine armonios din perspectiva unor personaje măcinate de regrete și vise iluzorii, cele mai adânci ințelesuri ale vieții, cât și ale firii omenești, evidențiate prin intermediul unei povești despre destin. Ceea ce am apreciat cel mai mult este felul în care jocul de-a timpul a reușit să mă transporte dinspre un trecut îndepărtat, proiectat prin intermediul amintirilor nostalgice și a lipsei maturității cu ajutorul căreia ne însemnăm propriile decizii, spre diferite ipostaze și perspective ale prezentului, care ne fac să alunecăm mai întâi spre un vis împlinit, după care spre un coșmar deznădăjduitor și invers. Iar acest lucru nu este frustrant absolut deloc, ci, din contra, te face să meditezi asupra faptelor și deciziilor pe care ai fi putut să le iei, spre înfăptuirea propriului destin. 

În ciuda faptului că destinul are planuri pentru noi toți, are nevoie și de ajutor din partea noastră, iar la baza realizării acestui lucru sunt două lucruri: noi înșine și statornicia noastră. Nu am mai citit ceva de mult timp, care în același timp să mă și captiveze, și să îmi dea de înțeles și anumite lucruri despre viața de zi cu zi, care, deși e simplă, pe atât se și complică. 

Cartea aceasta m-a făcut să îmi pun întrebări despre mine, lume, greșelile făcute, în special cele ale personajului principal, despre misterioasele ploi de meteoriți însoțite de prezența broaștelor țestoase, despre felul în care lăsăm regretele și temerile să ne amăgească încet, dar sigur, și să ne întunece mintea,sufletul și judecata, fiind transpuse irrațional în acea “Arătare” care nu lasă loc decât pentru pierdere și uitare. 
         De ce crezi tu că trebuie să mă destăinui ție? Ce ești tu, popă? Sunt la spovedanie sau cum? Cred sau nu cred, nu e important. De ce ocolești orice răspuns? Ți-e frică să afli adevărul? 

 Cum facem să fie posibil să dăm viață plăsmuirilor noastre, care continuă să ne amăgească pe baza faptelor întocmite, a greșelilor nerecunscute nouă înșine, a vinei neîmpărtășite? 
Cum reușește personajul să realizeze asta? 
Cum va da viață unor asemenea gânduri întunecate? 

Personajele sunt realiste, pline de amintiri dureroase, cât și secrete nedezvăluite. Autorul ni le prezintă în câte un capitol, ca mai apoi să ne fie înfățișate din perspectiva altor personaje în următoarele capitole. Iar de fiecare dată, destinele personajelor participante sunt unite prin intermediul laitmotivului operei, ploaia de meteoriți, care pare să le marcheze gândurile și simțurile, prin apariția sa misterioasă, continuă, pe care vă voi lăsa pe voi să o descoperiți.

În final, pot să afirm că opera autorului Ciprian Albu, înșală cititorii prin numărul paginilor și, deși nu este o lectură dificilă, complicată, solicită multă atenție la detalii și la mesajele transmise prin intermediul simbolurilor utilizate. Această lectură a reprezentat un carusel pentru mine, care m-a “invârtit” prin toate sentimentele posibile, pe care le-am simțit eu însămi pe pielea mea, prin intermediul unor personaje succint caracterizate. Poate nu aveți încredere în autorii români. Poate ați renunțat să le dați o șansă din cauza unor cărți mai puțin apreciate de către voi. 
 Trebuie să dați o șansă acestei cărți minunae, să descoperiți un stil nou, uimitor, remarcabil, noi idei care mie, personal, mi-au schimbat perspectiva din multe puncte de vedere.

Mulțumesc autorului pentru exemplarul trimis.
Aveți șansă să câștigați și voi un exemplar, cu autograf - click aici pentru a vă înscrie.

9 comentarii:

 1. O recenzie foarte frumoasă . Dacă un autor român poate să surprindă atât de multe aspecte asupra vieții personajelor sale într-un număr mic de pagini şi să te facă să-ți pui întrebări
  serioase asupra vieții tale la sfârșitul lecturi , cred că întrece orice bestseller care este pe prima poziție în New York Times Bestseller. Şi oricum eu nu mi-am pierdut încrederea în autorii români ci sper ca aceştia să scrie cât mai bine încât Ministerul educației să bage fragmente din cărțile lor în examenele naționale.

  RăspundețiȘtergere
 2. Pare destul de interesanta aceasta carte.
  Un lucru ce ma atrage foarte mult, este faptul ca e scrisa de un autor roman contemporan.
  O recenzie destul de complexa, ma bucur ca ti-a placut.
  M-ai ispitit si pe mine si m-ai facut curioasa in privinta ei.
  Multumim pentru parere. :*

  RăspundețiȘtergere
 3. Tirnoveanu Bianca19 iulie 2017, 23:08

  Din recenzie nu am reusit sa-mi dau seama care este tema cartii.Am inceput sa ma simt mai atrasa de autorii romani deoarece nu stiu de ce dar simt ca incetul cu incetul autorii straini incep sa fue din ce in ce mai cliseici.Imi place abordarea asta a autorului asupra cartii si a personajelor.Sincer,eu nu citesc carti pentru a ma "transporta" in alta lume(si pentru asta) dar citesc mai mult deoarece datorita greselilor personajelor ma ghidez si eu in viata si ma ajuta sa-mi rezolv problemele.Se pare ca aceasta carte,daca o voi citi(cea ce sper) ma va ajuta mult.Ce pot sa mai zic?sper ca voi citi si eu aceasta carte si voi putea sa o comentez si eu mai mult.
  A da!ai spus ceva de semne.Eu ador cartiile care mai au si semne sau putine ilustratii.Multumesc pentru recenzie☺

  RăspundețiȘtergere
 4. pare o lectura care nu numai ajuta la rezolvarea amisterului personajlui, dar si pe cel al nostru, cum ai spus si tu mai sus, te face sa iti pui tot felul de intrebri despre lume, viata, greseli si trairi. banuiesc ca te ajuta sa te regasesti daca esti pierdut sau sa te pierzi in tine, cand crezi ca esti gasit. o lectura captivanta si aproape psihologica, iar faptul ca un roman poate sa exprime asemena trairi ma face sa imi doresc sa citesc mai multe carti de acest gen. aveam o parere nu prea buna despre autorii romani, dar pot sa spun ca tu m-ai facut sa mi o schimb. recenzia e la fel de buna ca si cartea as putea zice, caci vorbesti ca un om pasionat xx

  RăspundețiȘtergere
 5. Recenzia ta şi acel citat m-au făcut să pun cartea în wishlist. Chiar vreau să dau o şansă şi autorilor români. Plus că această carte are o copertă superbă. :))

  RăspundețiȘtergere
 6. Foarte frumoasă recenzia, nu am cuvinte. Sper să ajungă cât de curând in biblioteca mea.

  RăspundețiȘtergere
 7. Am mai dat de aceasta carte acum cateva zile si m-a facut foare curioasa! Acum, putui sa aflu si despre ce este vorba!Imi place foarte mult ca este intr-un fel o carte mai "serioasa" care iti deschide mintea spre intrebari despre viata, peste care nu credeai ca vei da. O perspectiva uimitoare
  P.S. Sunt innebunita dupa copertaaaa! <3 <3

  RăspundețiȘtergere
 8. superficiala, ca de obicei, cred ca este geniala coperta! este placut sa vezi ca un scriitor roman mai scrie si despre altceva, nu doar despre chestii vulgare, folosind un limbaj foarte colorat, sau despre creaturi fantastice. imi place genul fantasy, dar parca vad tot mai multe clisee in literatura noastra. aceasta carte pare diferita.

  RăspundețiȘtergere
 9. O carte care mi-ar placea foarte mult sa o citesc mai ales acum dupa ce am citit parerea ta despre carte. Sunt foarte curioasa de povestea din spatele acelei coperti superba. Felicitari pentru o recenzie superba si prn intermediul tau am mai descoperit inca un scriitor roman.

  RăspundețiȘtergere