18 iun. 2018

„Râurile din Londra” ― Un Harry Potter polițienesc?!

Titlu original: Rivers of London
   Autor: Ben Aaronovitch
   Editura: Herg Benet
Colecție: Speculativ
Serie: Peter Grant
   Nr. de pagini: 384
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★


Râurile din Londra este primul volum al seriei Peter Grant și consider că este un start promițător pentru un univers magic cu polițiști. Cu siguranță volumele următoare vor fi și mai consistente decât acesta și mă declar o cititoare de fantasy mulțumită și împlinită pentru doza de aventură și originalitate pe care am primit-o.

Umorul britanic, Londra în toată splendoarea ei, o lume polițienească magică și frumoasele râuri londoneze sunt doar câteva dintre punctele forte ale acestei cărți. Modul de scriere al autorului este complex din toate punctele de vedere și se observă chiar de la început că are un talent aparte în construirea poveștilor cu doze mari de mister și suspans. Povestea pe care a reușit să o scrie este prezentată în cel mai mic amănunt, iar asta denotă perfecțiunea. 

Nu am mai citit nimic care să fie asemănător cu această carte, iar asta înseamnă că nivelul de originalitate nu poate fi contestat. Am asociat Râurile din Londra cu Harry Potter pentru prea puține lucruri comune, acelea fiind magia și supranaturalul. Dar am simțit în timpul lecturii ceva ce aduce cu Harry Potter, așa că nu mă judecați dacă între cele două nu există de fapt nicio legătură. 

Aaronovitch este un maestru al cuvintelor și jonglează cu ele de te amețește câteodată. Acesta reușește să șteargă acea linie dintre ficțiune și realitate prin naturalețea exprimării și prin descrierile cu lux de amănunte a tot ceea ce ține de setting, dar și prin ilustrarea comportamentului și limbajului oamenilor care populează enigmatica Londră.

Romanul este scris într-un mod umoristic, vocea lui Peter făcându-ți lectura mult mai relaxantă, iar descoperirile pe care le va face protagonistul de-a lungul cărții vor spori suspansul cititorului și dorința de a răsfoi paginile cât mai rapid.

Magia despre care vorbește Ben Aaronovitch nu este simplă și ușoară. Nu ca în alte cărți. De fapt, complexitatea acesteia n-aș putea să v-o explic pentru că trebuie să o descoperiți singuri, dar vă pot spune clar că nu este vorba despre tipul de magie clasică. Aici magia este dincolo de cuvinte. 

Recomand Râurile din Londra, un fantasy urban care nu are nicio legătură cu clișeul, oricăror persoane dornice de a păsi într-o lume magică, de data asta cu și despre polițiști, și mai ales pentru faptul că este un fel de ghid al Londrei din care puteți învăța o mulțime de lucruri fără a vizita măcar acest oraș.


Peter Grant aspiră spre a deveni detectiv al Poliției Metropolitane din Londra, însă câteodată visele pur și simplu nu devin realitate. Deși este încă un ofițer stagiar și nu este luat în seamă de superiorii săi, Peter nu se lasă bătut și continuă să își dorească această carieră. 

Însă ceea ce îi va da întreaga viață peste cap este o crimă neobișnuită, care se pare că s-a întâmplat în cele mai dubioase circumstanțe. În acea seară, Peter intervievează un martor ocular fantomatic, acest lucru fiind chiar mai ciudat decât acțiunea crimei în sine. 

Abilitatea lui Peter de a comunica și de a vedea fantomele reprezintă un punct forte pentru tânărul polițist, acest lucru atrăgând atenția lui Thomas Nightingale, un inspector-vrăjitor care se ocupă cu magia și supranaturalul. Reușind să devină ucenic vrăjitor, Peter Grant realizează că viața lui este mult mai palpitantă și mai interesantă decât job-ul pe care-l dorea inițial, iar misiunile care îi vor fi încredințate fiind mult mai periculoase decât rezolvarea unei crime sau alergarea unor hoți prin centrul Londrei.

Împreună cu Nightingale, Peter va învăța să practice magia și va fi ancorat într-o luptă împotriva unui rău teribil care amenință Londra și locuitorii ei. Viața lui Peter se va transforma în cea mai înfricoșătoare, dar palpitantă călătorie prin orașul britanic, alături de spirite rele și vrăjitori, râuri umane și multe alte creaturi legate de zona supranaturalului.

Poliție + magie? 
Râurile din Londra = o combinație fantastică între cele două

Da, recomand Râurile din Londra oricui, indiferent că nu sunteți fani ai genului fantasy. Cred că povestea pe care a construit-o Ben Aaronovitch este calitativă și ficțiunea se îmbină armonios cu realitatea, rezultatul final fiind un amestec de magie, umor și situații imprevizibile.

Achiziționează Râurile din Londra de Ben Aaronovitch de aici. 

                                                                                                                 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu