26 apr. 2018

„Un tron întunecat” – Nu poți să ucizi ceva care e deja mort

Titlu original: One Dark Throne
   Autoare: Kendare Blake
   Editura: Corint
Colecție: Leda Edge
   Nr. de pagini: 416
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★★+
Am citit Trei coroane întunecate cu aproximativ un an în urmă și mă temeam că nu voi înțelege nimic din cel de-al doilea volum dacă nu-l reciteam pe primul. Ei bine, surpriză! Pe lângă faptul că la începutul cărții avem o listă cu toate personajele care participă la acțiune, totul este povestit într-o manieră detaliată, cu flashback-uri consistente, care ne amintesc treptat fiecare întâmplare din volumul anterior. 

Dacă primul volum nu mi-a plăcut la început și am intrat mai greu în acțiune, cu al doilea volum s-a schimbat treaba. Un tron întunecat începe în forță și eram din ce în ce mai bulversată după fiecare pagină întoarsă. 

Vreau să precizez încă de la început că în această recenzie nu voi vorbi deloc despre acțiune pentru că nu vreau să ofer spoilere celor care nu au citit încă primul volum, așa că voi expune aici doar gândurile și sentimentele mele din timpul lecturii și sper să vă conving să citiți și voi această serie.

Recenzia primului volum o puteți citi dând un click aici.
Un tron întunecat reprezintă o continuare excelentă a unei serii promițătoare, despre care pot afirma că este de zece ori mai bună decât primul volum. Este o călătorie lungă și abruptă, alunecoasă și otrăvitoare, unde totul este imprevizibil și periculos. Odată ce te avânți în universul construit pe misterioasa insulă Fennbirn, reginele îți vor lua sufletul și nu ți-l vor mai înapoia.

Scriitura lui Kendare Blake este simplă și brutală. Îți dai seama de la început că vor exista multe surprize pe parcursul lecturii, dar niciodată nu știi cu exactitate când autoarea te va surprinde. Pentru că este tacticoasă, vicleană și diabolică. Știe să te atragă în lumea creată de ea și știe să te țină captiv acolo, să-ți dea și ție un rol în poveste.

În acest volum dragostea și ura se împletesc și dau naștere unui nou sentiment. Prietenii și dușmanii nu se mai deosebesc, oricine putând să trădeze pe oricine. În tot acest război al puterii și în toată această agitație a competiției ies în evidență câteva figuri care luptă pentru dreptate, pace și ordine. Luptă pentru viață.

Povestea este foarte ușor de urmărit, iar acțiunea este abundentă, intensă și complexă (nu te lasă să respiri). Tensiunile politice continuă să crească, tulpina relațiilor dintre personaje se adâncește, iar suspansul se regăsește în fiecare decizie, fiecare complot, fiecare cuvânt. 

Acest volum este mult mai întunecat, mult mai înfiorător și mult mai sângeros decât primul. Atmosfera este sumbră și sufocantă, iar pe alocuri îți dă senzația că citești o carte horror.
Finalul volumului a fost cel puțin la fel de neașteptat ca și a primului volum și te lasă într-o agonie lungă și sufocantă până la apariția următoarei cărți. 

Oare ce ne va mai pregăti Kendare pentru următoarea călătorie? 
Cu ce mai poate să ne mai surprindă?

La fel ca și în primul volum, Kaharine este unul dintre personajele mele preferate. Dacă în prima carte pare inocentă, slabă și cea mai aproape de moarte dintre toate cele trei regine, în acest volum s-a schimbat complet. Katharine nu mai este inofensivă. Nu mai este milostivă. Acum este regina moartă-vie, o ființă care te înspăimântă prin răutatea pe care o emană și prin agresivitatea și dorința de a omorî. Deși este un fel de bad guy pe care de obicei îl urăști, eu am simpatizat-o în continuare și mi-a plăcut să urmăresc destinul ei tragic. 

De fapt, Kaharine a conferit un tragism aparte întregii povești. Este o otravă umblătoare, construită din venin, răutate și răzbunare, iar coroana este tot ceea ce își mai dorește. 
Ea vrea coroana. 
Dar coroana o vrea pe ea?
–  Ești cea mai puternică, spune ea. Ai putea să fii aleasa. Dar de aproape ești o mare dezamăgire. Ochii tăi sunt speriați ca ochii unui cățel bătut, deși știu și eu, și știi și tu că în viața ta nu te-a bătut nimeni. Nu ca mine, care am fost îndopată cu otrăvuri care mă umpleau de bășici și mă făceau să vomit până la lacrimi. Tocmai de aceea am să înving, continuă ea, dansând. Oi fi eu slabă, dar sunt regină din cap până în picioare. Cu tot cu sângele și oasele mele moarte.


Arsinoe este a doua pe lista mea de personaje preferate din carte.
Mereu i s-au dat cele mai mici șanse de supraviețuire și de câștigare a coroanei. Mereu a fost considerată cea mai slabă și cea mai nedemnă de domnie. Dar părerea celor din jur este tocmai opusul. Arsinoe este puternică, agilă și inteligentă. O supraviețuitoare. 

Ce mi-a plăcut mie cel mai mult la dânsa, pe lângă forța și curajul extraordinar de care a dat dovadă, este faptul că nu-i pasă de înfățișarea ei. Deși fața îi este mutilată, ea poartă cu mândrie aceste răni și nu se lasă întimidată de cei care o consideră nepotrivită pentru tron.

Va reuși să supraviețuiască Arsinoe deselor încercări ale morții?

Nu sunt regine adecvate, spun oamenii. Ceva nu e în regulă cu ele.

Dacă în primul volum nu prea o simpatizam pe Mirabella și mi se părea o îngâmfată, aici m-a lăsat rece în mare parte, dar am admirat-o pentru prietenia sinceră pe care a avut-o față de sora ei, rivala ei, inamicul ei, Arsinoe. Este cea mai sensibilă dintre toate și refuză să-și ucidă surioara alături de care a crescut, iar asta s-ar putea să-i aducă sfârșitul.

Mirabella este frumoasă, maiestuoasă, o adevărată prințesă. Ea este regina despre care se spunea că e cea mai puternică, cea care va învinge la final, fără doar și poate. 

Dar ce va face Mirabella când va trebui să aleagă între coroană și surorile ei?

Suntem un blestem pentru cei pe care îi iubim, spune Mirabella.
 
Dacă vrei să citești o serie întunecată, înfricoșătoare și brutală pe alocuri, atunci îți recomand cu drag Trei coroane întunecate. Vei avea parte de mult suspans, iar lumea construită cu măiestrie și personajele de aici sunt învăluite într-un mister constant.

Eu i-am oferit 5/5 steluțe pe Goodreads și pot să mă declar o cititoare fericită și împlinită după terminarea acestei continuări magnifice.

Tu ce mai aștepți? 
Fennbirn are un loc și pentru tine!
 Achiziționează Un tron întunecat de Kendare Blake de aici.

                                                                                                                             
                                                                                                                   

3 comentarii:

  1. Foarte reusita recenzia, felicitari! Mi-a placut mult primul volum si sunt nerabdatoare sa il citesc si pe acesta. Acum, ca am citit aceste impresii, chiar mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos!
      Lectură plăcută! Sper să savurezi şi tu volumul la fel ca şi mine 😊

      Ștergere
  2. Am terminat și eu recent acest volum și într-adevăr mi-a plăcut mai mult decât primul. Totuși, preferata mea cred că a fost Arsinoe :P

    RăspundețiȘtergere