17 feb. 2018

„Etajul o mie” sau Gossip Girl 2.0

Titlu original: The Thousandth Floor
   Autoare: Katharine McGee
   Editura: Epica
Colecție: EpicWave
   Nr. de pagini: 463
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★

Motivul principal pentru care am ales să citesc cartea asta a fost coperta. (Really?) M-a tentat misterul care învăluia acel turn imens şi eram intrigată despre ce ar putea fi vorbă în carte.
Cum obişnuiesc să aleg cărțile după instinct şi pentru că eu cumpăr cam tot ce publică Editura Epica, nu poate lipsi acest roman din biblioteca mea.

Ei bine, sunt o mulțime de lucruri care mi-au plăcut la această carte şi altele care mi-au displăcut. Nu a fost perfectă, dar a fost pe aproape. Ceea ce este sigur este că a fost o lectură ușoară și neașteptat de captivantă. Vă invit să citiți în continuare pentru o părere amplă asupra acestui roman.
Etajul o mie a fost o reinterpretare modernă a seriei Gossip Girl, o amestecătură de minciuni, răzbunări, iubiri interzise, care surprinde mai ales dramele unor adolescenți bogați.
Cam totul a fost clişeic în cartea asta. De la prototipurile personajelor, până la cum se desfăşoară acțiunea. Totul se învârte în jurul unor răsfățați care dau petreceri, se droghează şi cred că pot obține tot ce îşi doresc cu ajutorul banilor. Şi în viața reală cam la fel e.

Singurul lucru care nu a fost clişeic şi care a salvat cartea de la un dezastru total a fost setting-ul. Ne aflăm în anul 2118, o lume futuristică în care totul se învârte în jurul Turnului de o mie de etaje din New York. Tehnologia este foarte avansată şi mi-a plăcut să citesc  și să descopăr dispozitive inteligente care facilitează viața omului, dar parcă aş dori să rămână la stadiul de ficțiune. M-aş îngrozi dacă ne-am lăsa purtați în halul acela de tehnologie şi în viața reală. (Nu că n-am fi destul)

Diferența dintre clasele sociale nu dispar nici măcar în viitor şi astfel, clasa inferioară de la oameni săraci, până la oameni modeşti se află la etajele cele mai joase. Clasa superioară formată din oameni bogați şi cunoscuți se află situați din ce în ce mai sus. La ultimul etaj se află Avery împreună cu familia ei, o familie cunoscută de toată lumea din Turn.

În ciuda faptului că nu am găsit multe lucruri originale, ci reinterpretări ale altor cărți, Etajul o mie mi-a plăcut destul de mult şi m-a ținut în priză tot timpul. Răsfoiam pagină după pagină din dorința de a şti ce minciuni vor mai apărea, cine cu cine se mai cuplează, cine mai dă cate o mega petrecere şi alte veşti şoc din viața adolescenților.

Începutul este ambiguu şi învăluit într-un mister pe care vrei să-l elucidezi, aşa că trebuie să citeşti până la final până vei afla ce s-a întâmplat de fapt. Ultimele pagini sunt cele mai tensionante şi îți vine să arunci cartea la sfârşit. Pentru că autoarea este aşa diabolică şi te lasă într-un cliffhanger de zile mari. Simți nevoie să citeşti volumul doi imediat.

Aşadar, dacă vrei să citeşti o carte care se învârte în jurul unor adolescenți bogați şi mai puțin bogați şi ești dornic de o astfel de poveste bazată pe secrete, iubiri ascunse şi răzbunări, atunci Etajul o mie e pentru tine.
Dacă nu îți plac clişeele de orice fel, evită cartea pentru că probabil va fi dezamăgitoare pentru tine.

Cartea se învârte în jurul a cinci adolescenți. Cinci poveşti urmărite separat, care se întrepătrund adeseori. La început pare amețitor și confuz totul. Atât de multe personaje, atât de multe perspective de urmărit. Dar la un moment dat totul pare logic și ușor.

Acțiunea este redată la persoana a treia și nu putem pătrunde în mintea protagoniștilor, dar cred că a fost mai mult suspans datorită acestui fapt. Limbajul este accesibil, nu te pune în dificultate deloc și acțiunea curge ușor, cronologic.

Prologul te atrage și nu te mai lasă să închizi cartea până nu deslușești ce s-a întâmplat cu adevărat. Astfel, o adolescentă anonimă se prăbușește de la ultimul etaj al Turnului în urma unor circumstanțe necunoscute de noi, dar pe care le vom afla la final.

Avery este o adolescentă de șaptesprezece ani care locuiește deasupra tuturor (la propriu), aflându-se în apartamentul de la etajul o mie. Avery este perfectă pentru toată lumea și este considerată una dintre cele mai frumoase femei existente, dar asta datorită faptului că ea nici măcar nu a fost concepută natural, ci printr-o tehnologie avansată care presupune combinarea genelor celor doi părinți. Avery nu este singură la părinți, ci mai are un frate vitreg, care fuseseră adoptat când ea avea cinci ani. Atlas este cu doi ani mai mare și este cel mai bun prieten pe care îl poate avea Avery, dar odată cu trecerea timpului și cu transformarea lor în adolescenți, sentimentele lor trec la un alt nivel. Unul interzis.


Eris este una dintre cele mai bune prietene a lui Avery, locuiește la etajul 962 și face parte din clasa superioară, părinții ei fiind bogați.
Viața lui Eris merge bine, se bucură de popularitate, de o nouă cucerire, până când o veste le va schimba viața ei și mamei ei. Eris este nevoită să lupte și să se mențină pe poziții, însă va mai putea oare face asta când se va afla la etajele inferioare?

Leda este o altă prietenă bună de-a lui Avery ce nu s-a născut într-o familie bogată, însă prin muncă, părinții ei au reușit să obțină un apartament la etajele superioare. Leda a fost plecată o vreme, pe timpul verii, prietenii ei neștiind cu adevărat unde fusese și de ce. Se pare că Leda a fost la un centru de dezintoxicare pentru a putea scăpa de dependența ei de xenperheidren, un drog foarte puternic. Dar acum s-a întors și pare la fel cum era odată. Dar care a fost motivul adevărat pentru care ea a început să ia droguri?


Rylin face parte din clasa oamenilor săraci, care locuiesc la etajele inferioare ale Turnului. Ea locuiește într-un apartament de la etajul 32 împreună cu sora ei, mama lor murind în urma unei boli cumplite. Pentru a face față cheltuielilor și pentru a se putea întreține, Rylin renunță la școală și muncește la un fast-food modest. Dar banii pe care îi primește nu sunt de ajuns. Cord apare ca un salvator pentru Rylin și o cheamă pe aceasta să fie menajeră la o petrecere. Mama ei fusese menajera familiei lui Cord și de aici se pare că se cunosc cei doi. Dar ce se va întâmpla când între cei doi se înfiripă ceva? 

Watt este a cincea poveste a cărții și una dintre cele mai interesante. Mi-a plăcut cel mai mult dintre toate personajele pentru inteligența sa și pentru rolul pe care îl va avea în acțiune. El locuiește la etajul 240 și este pasionat de computere și de tot ce ține de tehnologie. Datorită pasiunii sale și a talentului pe care îl are, reușește să construiască un computer cuantic, dar pentru că au fost interzise astfel de dispozitive, Watt îl implementează în propriul creier și îl numește Nadia. Cu ajutorul Nadiei, Watt reușește să facă bani ilegali, folosindu-se de inteligența și iscusința sa pentru a afla informații prețioase.

Destinele celor cinci adolescenți se vor uni pe parcursul cărții și se vor împleti armonios, ținându-te în suspans până la final. Patru dintre ei vor fi martorii morții celei de-a cincea persoane și astfel Etajul o mie ne va lăsa în agonie până la apariția următorului volum.

Sinceră să fiu, nici eu nu ştiu sigur. Oscilez între a v-o recomanda şi a nu v-o recomanda, dar cred că asta depinde destul de mult de genul pe care îl citiți de obicei. Dacă vă plac dramele, telenovele şi iubirile neîmplinite, cartea asta e pentru voi. Dacă nu citiți în mod obişnuit YA sau romance, atunci nu cred că vi s-ar potrivi. Dar totuşi, poate mă înşel şi vouă o să vă placă mai mult.

Cumpără Etajul o mie de Katharine McGee cu transport gratuit de pe:           
                                                                                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu