22 ian. 2018

De ce să citești „Partea întunecată a magiei” de V. E. Schwab

 


   Titlu: Partea întunecată a magiei
   Autoare: V. E. Schwab
   Editura: Nemira
   Colecția: Young Adult
   Trilogie: Culorile magiei
   Nr. de pagini: 360
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★

Asta era problema cu magia. Era pretutindeni. În toate lucrurile. În toți oamenii.


De ceva timp caut o lectură palpitantă care să mă scoată din cotidian, o poveste originală care să nu tindă spre clișeu (cine nu s-a săturat de clișee?!) și tare mă temeam că nu voi mai găsi o astfel de carte. Dar Dumnezeu m-a auzit și „mi-a pus” în mână această minunăție de carte, care a fost atât de intensă și profundă, încât acum sunt bulversată de tot ceea ce se află în jurul meu.

Nu este prima oară când citesc o carte scrisă de Victoria Schwab, așa că știam deja ce stil abordează, ce tehnică de conturare a personajelor folosește și sper ca în această serie să nu își „activeze” și latura diabolică și să dea cu mine de pereți, omorând personajul meu preferat. Oh, dar Schwab își cunoaște atât de bine cititorii! Știe să-i atragă în lumea pe care o creează și să le fure fiecare emoție și trăire pe care o au, ca mai apoi să-i lase pustiiți și goi pe dinăuntru. 

Imaginația autoarei nu cunoaște limite și, astfel, reușește să pună bazele unui univers plin de magie, cu o gamă largă de personaje bine conturate, aceasta inventând chiar o limbă specifică pe care cititorii o pot savura câte un pic (vezi în carte diferite expresii, incantații și unele schimburi de replici între personaje). 


Limbajul folosit și modul în care sunt narate evenimentele fac ca imposibilitatea unei lumi cu mai multe „Londre” să devină din ce în ce mai posibilă cu fiecare paragraf citit. Mi-am imaginat toate acele imagini pe care le descria autoarea în mintea mea și părea atât de real, încât nu mai exista nicio diferență între ficțiune și realitate.

Îmi place absolut TOT la cartea asta. Îmi place ideea conturată, îmi place Kell (protagonistul masculin) și felul lui unic de a fi, îmi place partea întunecată a magiei și misterul țesut în jurul acesteia.

Consider că Partea întunecată a magiei” este dovada vie a unui dark-fantasy autentic, o poveste antrenantă și ușoară, ce te ține băgat în priză de la început și nu te lasă să răsufli până la final. Nu până nu ești sigur că personajele de care te-ai atașat sunt încă în viață. 

Apoi urmează așteptarea.. Așteptarea de a citi următorul volum, pentru că prea mult ți-a plăcut primul. Noroc că cei de la Editura Nemira nu doresc să ne țină prea mult în suspans și vor traduce volumul doi anul acesta. 

Într-o lume în care magia capătă diferite valențe, într-o epocă de dinaintea urcării pe tron a reginei Victoria (mai precis în anul 1819), există patru versiuni diferite ale Londrei, patru tărâmuri diferite care poartă același nume, au aceeași situare geografică, dar sunt diferite din toate punctele de vedere. În prezentul acțiunii se pare că au mai rămas doar trei Londre, Londra Neagră căzând și fiind distrusă din cauza abuzului de magie care a consumat-o până nu a mai rămas nimic. Celelalte încă există, dar asta nu înseamnă că nu sunt în pericol. 

Adevărul este că orașele nu semănau deloc unul cu altul. Faptul că se numeau toate Londra era un mister în sine, deși teoria cea mai răspândită era că unul dintre orașe își luase acest nume de mult, de dinainte ca ușile dintre ele să fi fost toate pecetluite.

Londra Roșie este cea mai prosperă și cea mai plină de culoare. Aici trăiește Kell, un Antari care face parte din familia regală. Ce este un Antari? O ființă rară, singura care poate să se plimbe prin toate celelalte „Londre” cu ajutorul unor uși-portaluri deschise cu ajutorul magiei. Singurii Antari care există sunt Kell (din Londra Roșie) și Holland (din Londra Albă).

Londra Cenușie este uitată de lume și orașul cel mai lipsit de magie. Dar aici o regăsim pe Delilah Bard, sau cum își spune ea - Lila, o femeie care se îmbracă precum un bărbat, care poate fi asemuită cu un pirat și care are un talent aparte: este un hoț excelent. 

Londra Albă, sau cea mai crudă Londră, este un loc plin de agresivitate, răutate și înfometat după putere. Sau cel puțin este așa din cauza celor doi gemeni Danes care sunt la conducere, Astrid și Athos. Sunt malefici, sadici și vor să aibă toată puterea și magia celorlalte „Londre”

Ca să înțelegeți mai bine cum stă treaba cu „Londrele” multiplicate, aveți mai jos o imagine care să vă ajute să aveți o viziune asupra lor. 


Când o relicvă misterioasă sub forma unei pietre negre apare din Londra Neagră, cea care a fost distrusă, Kell este singurul care poate să afle cum se folosește sau cum să o ducă înapoi. Dar în calea lui apare Lila, femeia-bărbat care îi fură piatra și fuge. După ce o găsește și cere să i se înapoieze obiectul magic explicându-i ce este de fapt, cine este el și că Londra ei nu este singura existentă, Lila își dă seama că existența ei plictisitoare ar putea deveni o aventură de neuitat. Chiar dacă asta ar însemna să moară.

Cei doi aventurieri fac o echipă pe cinste și vor încerca să ducă la bun sfârșit planul de a înapoia piatra locului de unde provine, dar obstacolele nu vor fi puține. Dar cu magia lui Kell și cu iscusința Lilei, totul pare mai ușor.

Vor reuși cei doi să treacă peste piedici și să învingă inamicii ce le ies în cale?


Kell Maresh este protagonistul masculin al romanului, un Antari care își poate folosi magia ca să viziteze toate celelalte Londre și să ia cu el chiar și suveniruri, sau mai bine zis să le fure. Cu un ochi de culoare albastră și cu un ochi complet negru, Kell iese mereu în evidență și nu trece niciodată neobservat. 

Deși nu are sânge regal, Kell face parte din familia regală fiind la dispoziția lor mereu. Prințul Rhy este cel mai bun prieten al său, fratele său pe care l-ar proteja cu prețul vieții sale și singurul care știe de infracțiunile pe care le săvârșește.

Kell este un personaj carismatic, îți dă impresia că mereu știe ce face, și chiar dacă are o latură mai întunecată, nu ai cum să nu te îndrăgostești de el. 

Putea simți Londra Cenușie (fum) și Londra Albă (sânge), dar, pentru el, Londra Roșie mirosea pur și simplu ca acasă.
P.s: Kell are o haină tip pelerină cu mai multe fețe pe care le schimbă în funcție de locul unde se află, ceea ce m-a făcut să-mi doresc să existe așa ceva și în viața reală.

Delilah Bard nu este un personaj normal. Este ieșită din comun din absolut toate punctele de vedere și cred că ăsta este de fapt farmecul ei. Lila a fost nevoită să crească singură, fără părinți și să-și câștige existența. Astfel, ea a ajuns să fie văzută de cei din jur ca un hoț profesionist, cineva care nu poate fi prins și Lila mi-a adus vag aminte de Inej Khafa din Banda celor șase ciori. Ambele personaje foarte puternice și bine individualizate. 

Lila este o femeie-pirat, de la modul cum se îmbracă și până la comportament. Singurul moment când ea lasă armele jos este atunci când se află cu Kell. Și poate chiar nici atunci. Dacă ar fi s-o descriu în trei cuvinte, acelea ar fi: curajoasă, puternică și aventurieră.



Prințul Rhy nu a fost un personaj cu o prezență constantă precum Kell și Lila, dar nu am putut să omit a vorbi și despre el câteva fraze. Deși este o fire slabă și se află mai mult în umbra fratelui său care-l protejează, simt că Rhy are o poveste de spus în următoarele cărți. Cred că este mai puternic decât pare și are așa un mister în jurul lui pe care îmi doresc să-l descifrez.

Sper să îl descopăr mai bine și să fie accentuată relația dintre el și Kell mai mult. 




Gemenii Danes (Astrid și Athos) sunt malefici și cu intenții cât se poate de rele. Sunt exemplul clasic al personajelor negative din orice poveste. Cei doi sunt ajutați și de Holland, al doilea Antari existent, care folosește magia în scopuri negative spre deosebire de Kell.

Prea multe nu aș avea ce să spun despre aceste personaje, deci rămâne să-i descoperiți voi mai bine. 
P.S: Am avut așa câteva sclipiri de momente când îmi plăcea Holland. 

Kell și Lila

Așadar, pot spune că este vorba despre o carte cu o varietate surprinzătoare de personaje, care indiferent de natura lor sau de rolul în acțiune au fost introduse și descrise perfect. Autoarea nu a făcut diferențe mari între personajele principale și cele secundare, în sensul că s-a străduit să le contureze și să le ofere aceeași complexitate. 

Dacă ar exista o rețetă pentru cartea perfectă, cred că Partea întunecată a magiei ar fi cea care ar avea toate ingredientele necesare: acțiune concentrată, suspans, călătorii între lumi, personaje unice, Londre multiplicate și o piatră neagră care poate distruge totul. 

Achiziționează romanul de pe site-ul Editurii Nemira sau din librăriile partenere.

LECTURĂ PLĂCUTĂ! 😊
                                                                                         

24 de comentarii:

  1. Frumoasa recenzie! Inca nu am citit nimic de aceasta autoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recomand opera autoarei! Am mai citit şi duologia "Acest cântec neîmblânzit" şi mi-a plăcut la fel de mult!

      Ștergere
  2. Imi place tare mult recenzia. Cu siguranță o voi trece pe lista de dorințe.

    RăspundețiȘtergere
  3. O recenzie foarte frumoasă și bine structurată! Mulțumesc pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Super recenzie, felicitari! Imi place foarte mult cum ai prezentat cartea! Imi doresc si eu sa o citesc si cred ca va fi pe gustul meu. Din descrierea ta, ma duce cu gandul la Banda celor sase ciori, care m-a incantat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se aseamănă mult cu "Banda celor şase ciori".
      Lectură plăcută dacă o vei citi!

      Ștergere
  5. Foarte frumoasa recenzia! Imi place mult cum este impartita, este foarte utila in acest mod. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cartea asta este super laudata de una din vloggeritele mele de carte preferate, si am inteles de la ea ca e o intreaga serie. Eu nu stiam ca e tradusa si la noi! O sa o caut sa o cumpar pt ca ma atrage mult. Foarte frumos lucrat si scris articolul tau :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-a plăcut! 😘
      Eu zic să o cumperi şi să aştepți puțin până se traduce volumul 2 şi apoi le poți citi una dupa alta.

      Ștergere
  7. Am reușit să îmi cumpăr cartea dar nu sa o si citesc... încă! Mulțumesc pentru recomandare, sunt sigura ca se potrivește si gusturilor mele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Super interesanta recenzia ta! Îmi place mult cum ai prezentat cartea!

    RăspundețiȘtergere
  9. Și mie îmi place cum ai prezentat cartea, deși recunosc că nu e neapărat genul meu :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-am atras atenția prin modul de structurare a recenziei!

      Ștergere
  10. Daca e sa ma iau dupa titlu nu as fi tentata sa citesc cartea. Dar... recenzia ta si mai ales recomandare ta, faptul ca ai spus ca e foarte buna ma face curioasa si ma tenteaza s-o citesc. Asa ca am trecut titlul pe lista :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu tot o evit pe autoare, nu știu exact de ce. Cred că o să fie YA-ul din februarie :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să îți placă! Eu chiar recomand scrierile autoarei Victoria Schwab 😘

      Ștergere
  12. Nu am citit nimic de la această autoare încă, însă mă tentează. Pare a fi exact pe gustul meu. Felicitări pentru recenzia minunată! <3

    RăspundețiȘtergere