5 nov. 2017

Crimă în liceu - „Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus


  Titlu original: One of us is lying
  Autoare: Karen M.McManus
  Editura: Herg Benet
  Colecția: Passport
  Nr. de pagini: 392
  Disponibilăaici.
  Rating: ★★★★★+



Unul dintre noi minte este acel gen de roman care te prinde încă de la început și știi că nu vei putea fi liniștit până nu vei termina și ultimul cuvințel de citit. Am știut de la început că va fi o carte bună, o combinație între un roman Young-Adult și un thriller reușit.
Povestea celor patru adolescenți îmi aduce aminte de serialele Pretty Little Liars și Gossip Girl și dacă veți citi cartea îmi veți da dreptate. Autoarea știe să manevreze mintea cititorului, îl îndreaptă spre diferite ipoteze și pe parcurs te face să devii confuz. Dacă la început ești sigur de un personaj că este vinovat de crimă, pe parcurs îi iei pe toți la rând și îi suspectezi în egală măsură. 

Karen M. McManus a luat cele mai tipice stereotipuri din filmele pentru adolescenți și i-a adunat la un loc, punându-le în față o crimă. Trebuie să recunosc că mi-a plăcut al naibii de mult cum și-a conturat personajele, cum am putut pătrunde în mintea fiecăruia și am cunoscut personalitățile lor, temerile lor și mai ales, cele mai întunecate secrete pe care la ascund.

Unul dintre noi minte este un page-turner care nu te va lăsa să pui capul pe pernă până când nu vei elucida misterul și vei prinde vinovatul. Este cartea care te face să spui "CE NAIBA" la fiecare cinci pagini și care îți dă un pumn în stomac la final. Pentru că finalul nu este cel la care te-ai fi așteptat nici în șapte vieți. 

Cred că am găsit toate elementele posibile aici: mister, suspans, crimă, adolescenți, iubire, prieteni, dușmani, iar amestecul dintre acestea a ieșit fenomenal! O carte de neratat, indiferent de genul pe care-l citești în mod obișnuit.

Dacă vrei să faci pe detectivul și să-ți testezi abilitățile de ghicitor, te provoc să citești acest roman și să îți dai seama cine este cu adevărat criminalul, înainte să ajungi la final. Eu nu am reușit, dar poate tu o vei face.

Vreau să felicit Editura Herg Benet pentru că au tradus această bijuterie și la noi și că au avut grijă să ne încânte cu o copertă extrem de frumoasă și expresivă. Arată atât de bine în biblioteca mea!


Dacă te-am făcut curios prin ce am zis în prima parte a recenziei, sigur vrei să știi ceva și despre acțiune. Fără spoilere, evident. 
Toată povestea începe cu detenția a cinci elevi, care se află aici pentru același motiv: au fost descoperiți cu telefoane mobile la ora profesorului Avery. Să fie o coincidență oare? Sau cineva a înscenat toată treaba? 

Cinci au intrat, doar patru au ieșit. 


Unul dintre ei a murit din cauza unei alergii pe care o are din cauza untului de arahide. Întrebarea este cine i-a vrut răul lui Simon? Cine l-a vrut mort și din ce cauză? 

Simon Kelleher are o mulțime de inamici pentru că este deținătorul unei aplicații numite Despre Asta, un fel de Gossip Girl doar că în acest caz se știe autorul. Prin intermediul acestei aplicații Simon răspândește cele mai murdare și mai josnice bârfe despre elevii liceului Bayview. Nu doar că le strică reputația, ci și viețile. Nu ar fi chiar surprinzător că cineva i-ar dori moartea. Dar singurii suspecți în decesul lui Simon sunt, desigur, cei care au fost în aceeași încăpere cu acesta când s-a întâmplat. Profesorul Avery este exclus pentru că la un moment dat a părăsit camera din cauza unui accident ce i-a distras atenția. Așadar, care dintre cei patru ar avea cele mai multe motive ca să-l ucidă? Tocilara, atletul, delicventul sau prințesa? Tu pe cine ai crede și pe cine nu? 
Ăsta e genul de om pe care îl poți omorî și apoi să scapi - cel pe care toată lumea îl vrea mort. Să nu ne mai ascundem: tot liceul Bayview îl ura pe Simon. Eu doar am avut ceva mai mult curaj și am ales să fac ceva în privința asta. Cu plăcere.
   Bronwyn Rojas - tocilara liceului, elevă model și aspirantă la un    viitor strălucit. Nu încalcă niciodată regulile și este mereu punctuală.    Tot ceea ce își dorește e să fie acceptată la Universitatea Yale, pentru    care a muncit atâția ani. Dar toată viața ei este dată peste cap de o detenție stupidă, unde nu ar fi trebuit să se afle niciodată. Odată cu moartea lui Simon, totul se duce de râpă. Toate planurile ei de viitor, toată străduința de a face totul perfect. Este investigată pentru crimă, fiind suspectă alături de celelalte trei persoane care se aflau la detenție. Toată lumea are secrete. Până și Bronwyn. Și se teme că odată cu moartea lui Simon, ar putea ieși la iveală ceea ce ar putea-o ruina. Dintre toate personajele, cred că preferata mea a fost Bronwyn. 

Aproape că-mi vine să râd cât de inocenți eram pe atunci, plângându-ne că am fost chemați la detenție pe nedrept. De fapt, să fiu sinceră, poate că numai eu eram cea inocentă. De o naivitate prostească.

Cooper Clay - atletul, sportivul și carismaticul elev care atrage privirile tuturor fetelor din liceu. Este băiatul perfect, care are o relație perfectă și se bucură de ceea ce își dorește orice adolescent - popularitate. Dar aparențele înșală de multe ori, iar în spatele perfecțiunii se ascund de multe ori defecte. Își petrece aproape tot timpul antrenându-se pentru a obține o bursă sportivă pe viitor, dar se pare că tatăl său este obsedat de acest lucru și nu el. Când soarta îl lovește și este acuzat că l-ar fi ucis pe Simon, nimic nu mai merge cum trebuie. Dar dacă secretul său va fi dezvăluit lumii, cum va putea face față rușinii?  
Deși la început mi se părea superficial, la sfârșit am ajuns să îl admir pentru curajul de care a dat dovadă. Iar noua lui relație este pentru shippuit *hihi*.
Așa a fost toată viața mea. Oamenii mă văd și imediat își fac o părere bună despre mine. Odată ce ajung să mă cunoască, mă plac și mai mult. Dacă vreodată se va afla că i-am făcut ceva lui Simon, mulți oameni mă vor urî.

Nate Macauley - delicventul, cel care nu respectă niciodată regulile, care este certat cu legea și care nu prea dă pe la școală. Este unul dintre cei patru care au fost în camera de detenție când Simon a murit. Nu este greu să arunci vina asupra lui, când reputația lui nu-l ajută deloc. Dar nici că-i pasă că este învinuit de crimă. Nate este pasiv și așa va rămâne până la final. 

Nici situația de acasă nu este prea bună. Cu o mamă dispărută și un tată alcoolic, Nate încearcă să rămână la suprafață. Vinde droguri sub acoperire, este eliberat din închisoare și supravegheat constant de oamenii legii. Dar ce secrete ar mai putea ascunde acesta?
Eu locuiesc în casa aceea. Casa pe lângă care oamenii trec cu mașina și spun «Nu pot să cred că cineva chiar trăiește acolo». Uite că noi o facem, deși a spune că trăim poate fi hazardat. Eu lipsesc de acasă cât pot de mult, iar taică-miu e pe jumătate mort.

Addy Prentis - prințesa, cea pe care o ajută un chip și un corp frumos. Știe să iasă în evidență și are un iubit la fel de popular ca și ea. Defectele le mai acoperi cu fond de ten și machiaj, dar cu gafele pe care le faci cum procedezi? Addy ascunde cel mai groaznic lucru pe care l-a făcut vreodată și se teme că Simon s-ar putea întoarce din morți pentru a o face de râs în fața liceului. 

Chiar dacă pare o persoană plină de sine, s-a dovedit a fi exact contrariul. Addy m-a impresionat prin calitățile sale morale și mi-a plăcut cum a acționat pentru a-și ajuta prietenii.

Nu contează cât de praf îmi e viața, părul meu reușește întotdeauna să arate bine.

Cele patru personaje, care la început nu aveau nicio legătură unul cu celălalt și care abia dacă se salutau, vor deveni o gașcă a criminalilor. Sau cel puțin așa îi vede lumea. 

Sunt sigură că te-am făcut curios/curioasă. 

Citește cartea! Merită! 

Achiziționează Unul dintre noi minte de Karen M. McManus - de aici.

LECTURĂ PLĂCUTĂ! 😊

Un comentariu:

  1. suna foarte interesant! nu am mai citit de mult un thriller care sa ma captiveze cu adevarat. inca sunt obsedata de Gone Girl. :))

    RăspundețiȘtergere