22 sept. 2017

Recenzie - „Graffiti Moon” de Cath Crowley




 Titlu: Graffiti Moon
 Autor: Cath Crowley
 Editura: Storia
 Colecția: Young Adult
 Nr. de pagini: 273
 Disponibilăaici.
 Rating: ★★★★
Lucy a terminat liceul si cel mai bun mod de a sarbatori este sal gaseasca pe Shadow, grafferul misterios care a impanzit orasul cu desenele lui. El se afla pe undeva, dar nu se stie exact pe unde, si imprastie in linistea noptii culori care inchipuie pasari si cerul albastru. Lucy stie prea bine ca s-ar putea indragosti de un tip care deseneaza precum Shadow. S-ar putea indragosti chiar pana peste cap. 
    Intr-o seara ajunge la o petrecere impreuna cu Ed, un baiat cu care avusese in trecut cea mai ciudata intalnire din viata ei, iar acesta ii spune ca o poate ajuta gaseasca pe Shadow. Tinerii pornesc in cautarea acestuia si cutreiera orasul pana in zori. lar Lucy nu reuseste sa vada ca adevarul se afla chiar inaintea ochilor ei. 
    Douazeci si patru de ore intense si pline de aventura din vietile unor tineri gata sa devina adulti, sa termine liceul, sa descopere cine sunt cu adevarat si cine vor sa fie. 

Deși voiam să citesc această carte de mult timp, încă de când a apărut, am tot amânat acest lucru deoarece interveneau alte lecturi pe care mi le propusesem. 
Dar acum că am reușit într-un final să o citesc, nu pot să vă spun cât de încântată sunt de ea și cât de dezamăgită sunt de mine că am ocolit-o atât de mult timp..

Citesc în general Young Adult și sunt destul de pretențioasă cu privire la temele pe care le abordează astfel de cărți, stilul pe care îl are autorul, dar și alte criterii. Cartea asta mi-a plăcut în mod deosebit și s-a remarcat mai ales prin simplitatea pe care am găsit-o între paginile răsfoite. N-am să vă mint spunând că este cea mai extraordinară carte pe care am citit-o, dar pot spune că a avut ceva aparte care pe mine m-a vrăjit total! 

Încă de la primele rânduri am simțit că Graffiti Moon este perfectă pentru gusturile mele. Am știut că va fi o lectură ușoară, relaxantă, ce nu-mi va pune prea mult creierul la muncă. O astfel de poveste magică o recomand tuturor cititorilor, pentru că nu are cum să nu placă. 
Te provoc să devii și tu un visător și să intri în universul feeric construit de Cath Crowley, pentru că îți vei dori să rămâi acolo!

Totul se petrece pe parcursul a 24 de ore, timp în care vom cunoaște o mulțime de personaje și vom fi martorii unor întâmplări hazlii, dar și a unor momente pline de romantism. 
Terminarea liceului reprezintă o bucurie pentru adolescenți, iar majoritatea știu ce cale vor urma mai departe pentru a-și îndeplini visele. 

Nu și Lucy, însă. Ea urmează lecțiile de sticlărie coordonate de Al, persoana care o sprijină mai ceva ca un părinte. Deși nu are încredere în talentul ei, Lucy reușește să facă adevărate minuni din sticlă. Fiind o visătoare, ea își dorește să-l întâlnească pe Shadow, un străin pe care unii nici nu-l consideră o persoană reală, pentru că ceea ce iese din mâna lui e pură artă. Desenele misteriosului Shadow sunt răspândite peste tot prin oraș și reprezintă adevărate muze pentru ochiul uman. 
În căutarea artistului anonim, Lucy îl va reîntâlni pe Ed, un fost coleg cu care are un trecut nu tocmai plăcut pentru că îi spărsese nasul la o primă întâlnire. Ca să aflați ce s-a întâmplat, trebuie să citiți. Scena este incredibil de amuzantă. 
De cele mai multe ori, atunci când privesc desenele făcute de Shadow și de Poet, văd câte ceva cu totul diferit de ceea ce-mi spun cuvintele. Tocmai asta e ceea ce-mi place legat de artă, faptul că ceea ce vezi are uneori legătură mai degrabă cu adâncul propriei persoane decât cu imaginea de pe perete.


Ed este genul de băiat care nu cere prea multe de la viață. A renunțat la școală, a pierdut un prieten foarte bun, care-i oferise un loc de muncă la un atelier de vopsele și pare că totul din jurul lui s-a năruit. Ceea ce își dorește cel mai mult este să câștige destui bani pentru a se întreține pe el și pe mama sa. Cu gândul de a-l ajuta pe Leo, prietenul lui cel mai bun, dar și de a câștiga bănuți pentru plata chiriei, Ed va accepta să fie complicele unui jaf la o școală de arte. 
Planurile îi sunt date peste cap cu doar câteva ore înainte când o reîntâlnește pe cea care i-a frânt inima odată. Și nu doar inima. Ci și nasul. Exprimându-și dorința de a-l întâlni pe Shadow cu atâta patimă, Lucy află că Ed îl cunoaște pe misteriosul graffer și astfel pleacă într-o călătorie spre locurile frecventate de acesta. 
 Când îl privești, în clipele alea ai impresia că desenul e lumea, iar tu pătrunzi în ea. [...] Arta de genul nu are nevoie de cuvinte. Nu e nevoie de cuvinte rostite ca să-nțelegi ce-ți transmite tabloul, pentru că îți vorbește atrăgându-te înlăuntrul lui, făcându-te să ieși din tine.
Pe parcursul unei nopți, șase tineri își vor intersecta destinele într-o călătorie de neuitat sub atenta supraveghere a lunii. Pe lângă protagoniștii noștri, Lucy și Ed, pe care vi i-am prezentat mai sus, întâlnim și personaje la fel de interesante precum: 
-Leo, un expert în manevrarea cuvintelor;
-Jazz, o ghicitoare lipsită de inhibiții care vrea să își trăiască viața din plin;
-Dylan, un tip amuzant care încearcă din răsputeri să o recucerească pe fata pe care o iubește;
-Daisy, tânara care are nevoie de mai multă atenție decât i se acordă, mai ales din partea lui Dylan.

Cu asemenea personaje, cine ar mai putea dormi? 
Va fi o noapte lungă..
Trebuie să aflați cine este Shadow.
Dacă încă nu ai citit Graffiti Moon, ce mai aștepți? 
Lectură plăcută!


2 comentarii:

  1. imi plac tare mult cartile de la Storia, dar asta parca nu se asorteaza cu restul, pare prea light si lipsita de tragedii. s ar putea sa fie de vina varsta mea, totusi. acum vreo 7-8 ani cred ca mi ar fi placut mai mult. oricum e pe lista mea. vreau sa citesc tot ce apare la Storia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu mi-am propus să citesc tot ce apare la Storia. Este o editură promițătoare :D
      Cât despre Graffiti Moon, eu zic că merge ca lectură de relaxare. După ceva SF merge de minune!

      Ștergere