Autoare: Susin Nielsen
Editura: Epica
Colecția: EpicWave
Colecția: EpicWave
Rating: ★★★★
SE SPUNE CA ORICE POVESTE ARE DOUA VERSIUNI
Stewart, 13 ani: un geniu, dar total antisocial. Mama lui a murit si ii simte lipsa in fiecare zi.
Ashley, 14 ani: fata populara, mai putin printre profesori – are note groaznice la scoala. Tatal ei a marturisit familiei ca este gay si s-a mutat, dar nu foarte departe...
Destinele lor se intersecteaza atunci cand Stewart si tatal lui se muta cu Ashley si mama sa. Stewart e multumit de situatia creata intr-o proportie de 89,9%, chiar daca incearca cu greu sa se adapteze la noua scoala, dar mereu si-a dorit o sora, iar, de partea cealalta, Ashley este 110% ingrozita. A incercat mereu sa ascunda adevaratul motiv pentru care tatal ei s-a mutat; mai mult decat atat, Stewart i-ar putea ameninta statutul social.
Cei doi sunt complet diferiti, dar totusi au un lucru in comun; ei sunt — la fel ca toata lumea — facuti din molecule.
Deși nu este o carte atât de profundă pe cât mă așteptam și nu m-a impresionat cine știe ce prin subiectul ales, simplitatea ei m-a relaxat enorm, mai ales după ce citisem în ultimul timp doar fantasy.
În această carte este vorba despre viața unor adolescenți care sunt nevoiți să gândească, să facă niște alegeri și să treacă prin tot ceea ce se presupune a fi liceul și pubertatea.
Susin Nielsen reușește să abordeze cu succes o gamă variată de teme cum ar fi abuzul, violența discriminarea sexuală prin ochii unor copii, ceea ce mi se pare a fi foarte greu.
Deși între protagoniștii cărții, Ashley și Stewart, există diferențe ca de la cer la pământ, pe ei îi va lega comuniuna dintre părinții acestora. Nu este ușor să-ți pierzi mama, răpusă de cea mai cruntă boală, cancerul, și nici să afli după atâția ani că ai trăit în minciună și că de fapt tatăl tău este homosexual.
Alcătuită din două perspective diferite, Cu toții suntem făcuți din molecule ne va prezenta întâmplări obișnuite, neieșite din comun din viața unor adolescenți (prietenii, relații, certuri în familie, petreceri etc.) și vom fi martorii unor evoluții ce se pot observa pe parcursul romanului.
Stewart este un puști de doar treisprezece ani care este nevoit să treacă peste decesul mamei sale și să accepte ca tatăl său se va muta cu noua lui iubită, Caroline. Pentru vârsta lui excelează, este un mic geniu, care mereu gândește și găsește soluții în problemele ce apar în calea lui. Dar când va fi nevoit să se mute din căminul său, unde a locuit de când s-a născut, cum se va descurca oare?
Ashley este o adolescentă populară, pasionată de modă și de tot ce ține de frumos, însă mintea ei nu prea o ajută de cele mai multe ori. Deși viața ei părea să decurgă normal, într-o zi află că tatăl ei este homosexual și că părinții ei se vor despărți. Afectată și șocată de această veste, Ashley se va simți rușinată cu tatăl ei, așa că ține secret motivul despărțirii părinților ei. Dar prietenii de care este înconjurată oricum nu prea par adevărați. Când Stewart împreună cu tatăl sau, Leonard, se vor muta în casa ei, Ashley se va revolta și nu va accepta nici măcar o secundă această situație.
Relația dintre Stewart și Ashley este tensionată de la început și până la sfârșit. Stewart încearcă să facă tot posibilul pentru a comunica cu sora lui vitregă, însă dă greș de cele mai multe ori. Până când băiatul pe care îl place îi transmite un mesaj prin intermediul puștiului ce locuiește în aceeași casă cu ea. Cei doi vor începe o relație bazată mai mult pe interese, dar nu am putut să nu observ cum cei doi încep să se atașeze și să le pese unul de celălalt.
Cel mai mult m-a impresionat la acest roman gândirea lui Stewart și teoria pe care o are cu privire la noi, oamenii. Indiferent de culoare, sex, limbă, îmbrăcăminte și alte aspecte ce ne fac diferiți, CU TOȚII SUNTEM FĂCUȚI DIN MOLECULE. Cu toții suntem ființe vii ce interacționăm și preluăm unul de la celălalt molecule.
LECTURĂ PLĂCUTĂ! 😊
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu