25 iul. 2017

Recenzie - „Răzbunarea ciorilor”, de Leigh Bardugo


Titlu: Răzbunarea ciorilor
Autoare: Leigh Bardugo
Editura: Trei
Colecția: Fiction Connection
Serie/duologie: Banda celor șase ciori
Nr. de pagini: 688
Disponibilăaici.
Kaz Brekker și echipa lui tocmai au dat o lovitură atât de îndrăzneață, încat nici ei nu credeau că vor scăpa teferi. Dar in loc sa pună mâna pe o recompensă consistentă, sunt nevoiți să lupte din nou pentru viețile lor.  Înșelată si slăbită de răpirea unui membru important, echipa a rămas fără resurse, fără aliați și fără speranță.  În timp ce in Ketterdam se adună forte puternice din intreaga lume, dornice să smulgă secretele periculosului drog numit jurda parem, rivali vechi și dușmani noi pun la încercare iscusința lui Kaz si loialitățile fragile din cadrul echipei. Pe străzile întunecate și întortocheate ale orașului se va da un război, o luptă pentru răzbunare și ispășire care va decide soarta lumii Grisha. 
După un an de așteptare a celui de-a doilea volum al acestei duologii, și după citirea sa pe nerăsuflate, tot ce imi rămane de făcut este să realizez această recenzie pentru a vă exprima cât de mult mi-a plăcut Răzbunarea ciorilor. La momentul actual este seria mea preferată, deoarece a reușit să cuprindă absolut tot ceea ce îmi trebuia, tot ceea ce face dintr-o poveste foarte bine constituită o imagine perfectă, ale carei elemente îmi sunt întipărite în minte și în suflet, prin prisma unui stil impecabil, a unei acțiuni epice, a unor personaje complexe, rotunde, succinct caracterizate.

Povestea a fost atât de bine scrisă, pasiunea cu care a fost realizată transmițându-mi un vartej de sentimente pe parcursul derulării întâmplărilor, încât nici acum nu mi-am revenit pe deplin. Este imposibil să nu intri în pielea celor 6 ciori, a fiecăreia în parte, și să simți suferința, bucuria,teama, curajul, îndrazneala, adrenalina pe care le trăiesc la intensitate maximă, și pe care le canalizează spre răzbunare, supraviețuire, luptă și mai ales împlinire. Este exact așa cum mi-am imaginat că va fi, iar încă o dată Leigh Bardugo m-a impresionat pe deplin. Este exact cum trebuia sa fie.

Din această carte am desprins urmatoarea idee: nu știm niciodată ce ne rezervă viața, dar și că, pe lângă faptul că soarta are planuri pentru noi toți, are nevoie și de puțin ajutor din partea noastră. Iar acest fapt este demonstrat prin intermediul planurilor elaborate ale celui mai periculos bandit, Kaz Brekker, care se pare că nu poate fi învins atât de ușor, care are nenumărați ași în mânecă, nu se lasă doborât de circumstanțe, și care reușește să pună în aplicare cele mai ample lovituri și cele mai periculoase idei ce par să strălucească necontenit în colțurile ascuțite și în cele mai întunecate unghere ale minții sale.

Ceea ce m-a făcut să apreciez cartea din tot sufletul este faptul că niciun detaliu nu este lăsat la voia întâmplării, iar planurile nu ne sunt dezvăluite nici dinainte, nici pe parcurs. Iar asta nu este deloc frustrant, ci din contră, te face să citești până știi sigur că ai ajuns la final. Te face să treci prin diferite ipostaze, și să fii sigur că aici este sfârșitul, că până aici au ajuns personajele, că nu se va termina cu bine, când, deodată, observi câte o portiță de scăpare, introdusă minuțios de către autoare. Te face să calci cu pași lenți, siguri si apăsați spre moarte, pentru ca apoi să îți arunce funia ce te leagă de sufletele personajelor, și care în cele din urmă te salvează.


Într-un oraș periculos, la colțurile căruia fiecare dușman așteaptă cu colții descleștați,gata să îți sfâșie speranța și viitorul la cea mai mică greșeală, ale cărui canale și ape sunt gata să te tragă în străfunduri odată cu greutatea propriilor fapte, și în care oricine poate fi trădat iar alianțele întunecate se pot face sub orice chip, Kaz Brekker și echipa sa sunt în pragul războiului, al haosului. După toate prin câte au trecut la Curtea de Gheață pentru a caștiga recompensa promisă, după unul dintre cele mai bine puse la punct planuri de până acum, cele 6 ciori sunt încă o dată nevoite să lupte pentru viețile lor, sunt încă o dată nevoite să își pună în joc ultima carte, și să spere ca norocul va fi de partea lor. Dar precum se spune, norocul ți-l faci singur, iar destinul are nevoie și de ajutorul nostru. Așadar, pas cu pas, se înfăptuiește cea de-a doua lovitură a echipei.

Forțele puternice ale Katterdamului se adună împotriva lui Kaz și a prietenilor săi, gata să scoată la suprafață întunecatul secret al drogulu jurda parem, gata să le pună la încercare istețimea și viclenia lui Kaz, talentul lui Inej, curajul lui Jesper, îndrăzneala Ninei, aptitudinile lui Wylan și forțele lui Matthias.

Kaz, Nina, Jesper, Wylan si Matthias pornesc în căutarea lui Inej, dar mai întâi, își înfăptuiesc planul pentru a o scoate din ghearele lui Van Eck, negustorul ce a răpit-o, și pentru a se răzbuna. Acționând și gândind exact ca dușmanul, aceștia ajung la un schimb cu negustorul, în urma căruia Inej este eliberată și alăturată din nou grupului său. Dar aceasta este numai o etapă a planului, iar Van Eck se retrage înapoi printre umbre, formând alianța cu cel mai de temut dușman a lui Kaz, pregătit să zdruncine temeliile orașului. Cum vor acționa bandiții noștri în această privință? Cum îsi vor răscumpăra greșelile, cum îi vor pedepsi pe dușmani, și mai întâi de toate, cum vor reuși să supraviețuiască cu atât de puține resurse, atât de puțini aliați, și atât de puțină speranță? Dar un lucru vor continua să facă neîncetat. Să lupte de parcă ar fi ultima lor zi. Vă voi lăsa pe voi să descoperiți etapele planului și gândurile personajelor, deoarece nu vă pot da mai multe amănunte fără să ofer și spoilere.

Aș fi venit după tine. Iar dacă n-aș mai fi putut să merg, aș fi venit târându-mă, și oricât de răniți am fi fost, am fi plecat de acolo luptând cu pistoalele și cuțitele în mâini. Pentru că asta știm să facem. Nu renunțăm niciodată la luptă.
Autoarea l-a creat pe Kaz ca fiind un hoț nemaîntâlnit, un personaj inteligent, iscusit, un bun spărgător, de fiecare dată cu norocul în urma sa, dar si cu secrete întunecate și amintiri dureroase. Întotdeauna are un plan, dar știe să ia în considerare și ce ar putea merge bine, și ce ar putea merge prost. Plin de defecte și de remușcări, Kaz pornește fără încetare spre o moarte sigură și dureroasă cu fiecare capitol din perspectiva sa. Dar ca de obicei, reușește să iasă învingător, cu reputația curată și conștiința împăcată. Pe scurt, este personajul după care am “salivat” pe parcursul întregii lecturi. Imaginea sa este una remarcabilă, aparițiile sale înfricoșătoare redând atât teamă cât și admirație, iar iscusința sa este inegalabilă. Este genial, calculat, lacom, hotărât, insensibil, cu cumpătul păstrat în orice situație. Și este și un bun luptător în ciuda infirmității sale, șchiopătatul. Iar poveștile nu fac decât să dezvăluie motivele pentru care Kaz a devenit acest adolescent marcat de trecut, cu o înspăimântătoare dorință de răzbunare.

Katterdamul e făcut din monștri. Se întamplă ca eu să am dinții cei mai lungi

Interacțiunea dintre el și Inej este mai puternică, mult mai conturată, și fac progrese pe acest drum, ceea ce m-a bucurat foarte mult. Se potrivesc perfect, și ar face un cuplu minunat dacă nu și-ar pierde amândoi cunoștiința de fiecare dată când se ating, fie și insesizabil.

Inej, poreclită și Fantoma datorită abilităților sale de acrobat suli, a mobilității de a se strecura nevăzută și neauzită, are o parte foarte importantă în planul lui Kaz. Este spioana de încredere a lui , singura de pe baza căreia partea umană a lui Kaz rămane intactă, controlul său este în continuare menținut în echilibru, iar setea de răzbunare și victorie este și mai mare. Pândită în continuare de trecut, dezorientată, dar demnă și conștientă de rolul și de ținta ei, Inej aspiră spre o schimbare, iar banii câștigați de pe urma misiunii sunt tot ce îi trebuie spre a o lua pe calea ei, spre propriul destin, spre dorința sa cea mai arzătoare. La fel ca și Kaz, din ce în ce mai aproape de moarte, dar cu pașii și mișcările sale supranaturale și imaculate, Inej se dovedește a fi una dintre cele mai răzbunatoare spioane, una dintre cele mai credincioase persoane, gata să își riște viața până la capăt, să își protejeze noua sa familie. Cu toate aceste calități ale sale, cu bunătatea sufletului ei, și cu mâinile pătate de sângele dușmanilor care îi amenință camarazii de luptă, Inej este sortită unui destin excepțional. În calea sa va sta un obstacol neașteptat, una dintre cele mai îndârzite războinice din lume, adusă odată cu relele ce par să șerpuiască pe aleile și canalele orașului, precum cele mai negre coșmaruri.
Cum va acționa Inej când își va întâlni oponenta la fel de bine antrenată, poate chiar mai bine? Va face față mișcărilor si abilităților ei exraordinare?

Avea cuțite de foarte bună calitate. S-ar putea să fie umbra mea. Noi, sulii, credem că atunci când facem ceva rău, dăm viață umbrelor noastre. Cu fiecare păcat, umbra devine mai puternică, iar în cele din urmă, ajunge mai puternică decât noi.

Nina, o luptătoare la fel de încrezătoare precum Inej, o Grisha cu puteri copleșitoare, și cu o dorință de răbunare la fel de arzătoare precum a tuturor celor din echipă, va face orice îi stă în putință să îi apere pe cei dragi, și să își încaseze recompensa promisă. Acest personaj complex, cu un temperament inegalabil, și cu înzestrarea sa de a conduce lucrurile spre direcția în care trebuie, făcând astfel cursul întâmplărilor să o ia spre calea dorită, se dezvoltă foarte mult odată cu acest volum. Este mult mai puternică, mult mai rezistentă și mai înflăcărată, mult mai hazlie și plină de viață, în ciuda situațiilor la care sunt supuși cu toții. Puterea sa se dezvoltă difeit în urma administrării corpului ei cu jurda parem, și pare să îi ofere și alte înțelesuri cu privire la natura sa. 


     Puterea noastră ne leagă de viață în moduri pe care oamenii nu le vor putea înțelege niciodată.De aceea, când ne folosim puterea, devenim mai puternici în loc să fim secătuiți. Suntem legați de însăși puterea creației, de plăsmuirea din inima lumii. Pentru noi, Corporalki, legătura asta este încă ăi mai strânsă, pentru că avem de-a face cu viața și cu frângerea ei.

 Matthias, un fjerdan puternic, cu un trecut dureros, dar cu un scop alături de această brigadă, devine un adevărat soldat, și nu unul vânător de Grisha, pe care a fost învățat de către neamul său să îi disprețuiască, ci un luptător liber, înca cuprins de temeri și neliniști, dar rămas cu capul sus și cu inima curată. Scopul său este să o protejeze pe Nina, i-a făcut acest jurământ solemn, pe care îl va respecta până la sfârșit, precum și-a promis că va da tot ce e mai bun ca să ducă planul la îndeplinire. Matthias are un caracter puternic, este carismatic, glumeț, și are o tărie de fier. Dialogurile și interacțiunea dintre el și Nina par mereu pe muchie de cuțit, dar iubirea pe care și-o împărtășesc cei doi este adevărată, puternică și indestructibilă. 
     Am fost menit să te protejez. Chiar și după moarte voi găsi o cale să te apăr.

Jesper, un prieten menit să te salveze, să te protejeze, și să se asigure că totul merge conform planului, este cel mai bun trăgător al cartierului Butoi, un Grisha Fabrikator în devenire, cu planuri mărețe pe viitor. De când tatăl său și-a făcut apariția, totul a luat un cu totul alt curs, iar Jesper trebuie să se asigure că își va câătiga banii și că își va proteja tatăl cu propria lui viață. Situația dintre ei devine complicată și tensionată la început, dar se pare că încep cu dreptul, dar și cu câteva minciuni nevinovate. Pe lângă această grijă pe care o poartă părintelui său, Jesper trebuie să se asigure că vor ieși cu toții din războiul acesta crud. Deși nu o arată în mod direct, ține foarte mult la prietenii săi, în special la Wylan, lângă care a fost alături în cele mai grele momente, dar și în cele fericite. Va deveni ca un frate pentru Kaz, lucru foarte impresionant având în vedere prestația acestuia, si legăturile sale de prietenie, și ii va câștiga încrederea. Dar cum va reuși Jesper să își controleze noile sale puteri? Sunt un dar sau un blestem, și va reuși oare până la urmă să le accepte? De asemenea, nu se poate lipsi nicicum de umor, nici măcar în cele mai tensionate și serioase situații, ceea ce îi dă un aer foarte special. 



Wylan, ultimul membru dar nu cel din urma, revine în forță în acest volum. Dacă în primul nu am avut parte de perspectiva sa, în Răzbunarea ciorilor ne sunt dezvăluite multe dintre secretele trecutului său tulburător, multe dintre poveștile cu privire la familia sa și la motivele dezmoștenirii sale, care, în ciuda faptului că și-au lăsat o amprentă puternică asupra băiatului, marcându-l negativ, l-au făcut de asemenea și mai puternic, mai îndrăzneț, și foarte loial față de noii săi aliați. În continuare reușește să surprindă prin ingeniozitatea sa în științe, reușind să își dezvolte multe abilități pe parcurs. E real. Adevărurile ce urmează să fie dezvăluite îl vor durea, dar îi vor oferi forța de a merge înainte, și de a-și duce misiunea cu bine la sfârșit. Și, deși este mai tânăr, dă dovadă de un caracter puternic, matur, disciplinat, care îl va ajuta în scopul de a se răzbuna pe cel care i-a luat totul, care l-a lăsat mergînd de unul singur în întunericul etern ce pare să îl amenințe că îl înghite, pe măsură ce își pierde speranțele, ce se afundă tot mai mult în deznădejde, cu gândul că și-a dezamăgit tatăl, că este doar vina lui. Va reuși oare Wylan să îi plătească cu aceeași monedă tatălui său brutal, nemilos și neiertător? Vă las pe voi să descoperiți, deoarece finalul acestei povești ce pare că îl împovărăște din ce în ce mai mult pe Wylan vă va zdruncina.

Katterdam 


Până acum, nu am obișnuit să scriu și despre locurile în care se petrece acțiunea cărții, să las o impresie despre ele, despre cum m-au influențat. Dar Katterdam este diferit. Este un loc, care, deși plin de pericole iminente, de bandiți însetați de sânge și de violență, și de cei mai înșelători negustori și oameni pe care îi poți întâlni, mă duce cu gândul spre o mie de peisaje ale altor orașe în același timp. S-a transformat ca un “acasă” pentru mine, odată ce a devenit “acasă” a celorlalte personaje. 

Este ca un mix al Amsterdamului, Antwerpului, vechiului New York, Londrei Victoriene și Vegasului. Este spațiul perfect pentru o asemenea poveste, pentru asemenea personaje. Am reușit să deslușesc sensul fiecărei părticele a Katterdamului, felul în care funcționează orașul, și modul în care puterile tuturor își lasă amprentele asupra sa. Pe străzile acestuia se dă cel mai aprig război, iar deciziile lui Kaz vor decide soarta lui, dacă această respnsabilitate îi va aparține în cele din urmă, și dacă va reuși să își înlăture adversarii de pe aleile și canalele orașului copilăriei sale.



Nu puteam să ofer mai puțin de 5/5 steluțe, dar merită chiar și mai multe!

Dacă încă nu ați citit această duologie, vă invit să o faceți. Nu i-am găsit niciun defect și consider că este genul de carte pe care o poți reciti de multe ori fără să te plictisească!


6 comentarii:

  1. O am pe wishlist împreună cu prima carte dar nu eram prea sigură de ea,acum cu recenzia aceasta o să le dau o șansă ❤��

    RăspundețiȘtergere
  2. Luna asta am fost provocata pe un grup sa citesc aceasta carte pe care din pacate o tin de aproape un an pe rafturile bibliotecii si ma feresc mereu de ea. Nu stiu de ce. La inceput aveam scuza ca nu a aparut volumul 2, dar cum si acesta si-a facut aparitia tot o evitam, dar nu mai am nicio scapare. Orice lucru nou pe care il descopr cu ajutorul recenzilor este pentru mine un fel de stimulent, asa ca ar trebui sa iti multumesc si sa te felicit pentru o recenzie foarte convingatoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. iarta ma pentru ca nu citesc recenzia asta, caci primul volum il vreau cu ardoare de vreo un an jumatate si nu vreau nici un fel de spoilere de nicaieri. pun pariu ca e o recenzie reusita ca de obicei, si ughhh atunci cand voi citii ambele volume, voi revenii aici cu o pareree xx

    RăspundețiȘtergere
  4. nu am aceste carti, dar am promisiunea ca o sa le primesc cadou. :)) incurajator, dar nu pot pune promisiuni pe raftul din biblioteca. am o mica pasiune si curiozitate oarecum macabra legata de ciori si corbi. cand eram mica, eram fascinata de filmele si serialul The Raven. apoi l am descoperit pe edgar allan poe, apoi The raven boys. abia astept sa citesc si duologia aceasta. felicitari pentru recenzie! foarte elocventa si interesanta. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Inca de anul trecut, de cand a aparut primul volum, voiam sa-l achizitionez, dar am atatea cartii pe wishlist incat au fost altele inaintea ei si inca nu am achizitionat-o.Nu stiu de ce aveam senzatia ca este trilogie. Imi place mult ca ati inceput sa introduceti si o parere desre orasul in care se desfasoara si consider ca este un lucru foarte important, deoarece atmosfera romanului se datoreaza in mare parte si locului in care se desfasoara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu am citit recenzia ta.
    Nici nu o voi face 😅😅
    Stii de ce?
    Am citit primul volum si nu vreau sa-mi iau spoiler.
    Sper sa ma intelegi.
    Sa presupunem ca e o recenzie frumoasa.
    Pentru ca primul volum l-am adorat, iar al doilea cu siguranta e la fel de bun.
    O sa il citesc curand, si apoi voi citi si recenzia ta, sa vad ce parere ai.
    O sa revin. Promit.😂

    RăspundețiȘtergere