Titlu: Cele treisprezece motive
Autor: Jay Asher
Editura: Corint
Colecția: Leda Edge
Colecția: Leda Edge
Nr. de pagini: 320
Disponibilă: aici.
Sponsorizare: Editura Corint
Prima dragoste a lui Clay Jensen îşi înregistrează ultimele cuvinte...
Clay Jensen se întoarce acasă de la şcoală şi găseşte pe verandă un pachet ciudat, adresat lui. Înăuntru descoperă mai multe casete înregistrate de Hannah Baker – colega lui de care era îndrăgostit –, care s-a sinucis cu două săptămâni în urmă.
Vocea lui Hannah îi dezvăluie că există treisprezece motive pentru care a decis să-şi pună capăt vieţii. Clay este unul dintre ele. Dacă va asculta casetele, va afla şi de ce.
Clay îşi petrece noaptea străbătând oraşul, cu Hannah pe post de ghid. Devine martor la durerea ei şi află adevărul despre el însuşi – un adevăr pe care nu şi-a dorit niciodată să îl înfrunte.
Cele treisprezece motive este genul de carte care îți poate schimba total perspectiva asupra vieții. În bine sau în rău, asta depinde de tine. Deși există păreri controversate cu privire la subiectul abordat și a trecut ceva timp de când serialul a făcut mare vâlvă pe internet, revin și eu cu acest articol de tip recenzie, pentru a vă spune de ce consider eu că ar trebui să citiți cartea.
Dacă vrei o comparație între carte și serial - click aici.
În primul rând, vreau să subliniez faptul că NU încurajez suicidul și dacă am citit o carte pe acest subiect și v-o recomand și vouă nu înseamnă că susțin de fapt actul în sine. Nu sunt de acord cu decizia pe care a luat-o Hannah cu privire la viața ei și nu pot spune că decizia de a înregistra și de a lăsa casete audio în care se regăsesc motivele alegerii sale, au ajutat-o cumva. Scopul ei cred că a fost să se răzbune pe acele persoane ce i-au făcut rău și să-i marcheze pe aceștia pentru tot restul vieții. Dar până la urmă, protagonista noastră tot moartă va rămâne la sfârșitul cărții.
În al doilea rând, vreau să vă îndemn să citiți mai întâi cartea înainte să vizionați serialul, deoarece este mult mai bună și mai consistentă. Eu am apucat să văd serialul prima dată pentru că toată lumea îl vedea în acea perioadă în care a apărut și eram foarte curioasă, cartea nemaifiind în stoc nicăieri. După ce l-am vizionat, curiozitatea mea a crescut în ceea ce privește cartea. Iar când cei de la Leda Edge au anunțat reeditarea volumului, m-am bucurat că am primit șansa de a mai descoperi încă o dată povestea lui Hannah Baker.
Cartea mi s-a părut mai realistă și a fost exact ceea ce mă așteptam eu să fie. Nici prea multe detalii, dar nici seacă. Jay Asher are grijă să transmită cititorilor acea emoție care te face să vrei să răsfoiești paginile inconștient, pentru a afla un nou motiv al sinuciderii protagonistei. Intenția autorului este de a ne ajuta să identificăm mai ușor semnele care pot apărea în viața celor care se gândesc să o ia pe această cale, a sinuciderii, și mai ales, cum putem noi să-i ajutăm, să le oferim sprijin.
Întâlnim aici fenomenul numit bullying, care este existent în întreaga lume, atât în incinta școlii, cât și în afara ei, iar autorul a decis să-l prezinte din perspectiva unor adolescenți. Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/ familial). Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice, agresiune sexuală ș.a.m.d.
Încă o perspectivă interesantă ce am regăsit-o în această carte a fost comparația motivelor/problemelor lui Hannah cu un bulgăre de zăpadă. Deși la început este aproape inexistent, acesta se tot mărește odată ce adaugi și tot adaugi. Exact ca și Hannah. La început a fost rănită puțin, iar din acel punct toate au mers în defavoarea reputației ei. Odată ce era sfâșiată pe dinăuntru și toți o considerau o ușuratică, Hannah nu a mai putut suporta batjocura și așa s-a ajuns la sinucidere.
Aşadar, în cazul în care nu ați citit încă această carte, sau nu ați auzit de ea (deși pare imposibil), eu v-o recomand cu drag. Chiar este o lectură cu adevărat ieșită din tipare, bună pentru orice tip de cititori și consider că este utilă pentru mesajul pe care-l transmite.
și
Am să vă spun în mare puțin și despre acțiunea cărții, fără a vă da spoilere.
În centrul romanului Cele treisprezece motive se află Hannah Baker, o adolescentă care a descis să se sinucidă și să lase în urma ei treisprezece casete audio, pe fiecare dintre ele aflându-se unul dintre motive. Motivele reprezintă de fapt persoanele care i-au făcut rău, mai mult sau mai puțin, iar regula este ca fiecare dintre cei care se află pe casete să le primească pe rând, în ordine, iar dacă cineva va refuza să le dea mai departe, vor fi trimise niște copii care vor fi făcute publice.
Nu vă voi spune cine sunt cele treisprezece persoane și ce i-a făcut fiecare în parte protagonistei, pentru că asta trebuie să descoperiți voi singuri.
Clay Jensen, băiatul care era îndrăgostit de Hannah și nu avea curajul să-i mărturisească despre sentimentele sale, este pe cale să afle de ce se află pe aceste casete, mai ales că el nu-și aduce aminte să o fi rănit vreodată. Astfel, toată cartea constă de fapt în "călătoria" lui Clay, care încearcă să descopere adevărul, ascultând pe rând cele treisprezece casete, pe parcursul unei nopți. De ce se află Clay pe casete? Care este motivul real?
Dacă vreți să aflați care sunt cele treisprezece motive și oamenii din spatele acestora, care au dus la sinuciderea lui Hannah, vă invit să descoperiți.
TRAILER
Am oferit 5/5 steluțe acestei cărți pentru că este una extrem de realistă.
Acest roman a fost trimis spre recenzare de către Editura Corint, cărora le mulțumesc din suflet!
Intrați pe site-ul Editurii Corint pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile lor.
P.s: Cărțile lor creează dependență!
Achiziționează Cele treisprezece motive, de Jay Asher, de aici.
Mie una mi-ai trezit curiozitatea referitor la această carte a doua oară. Am auzit de serial. Nu l-am văzut. Aștept să pun mâna pe carte. Sunt puține cărți care spun pe față partea întunecată a vieții. Iar fenomenul bullying, sincer, l-am întălnit. Eu consider cartea obligatorie. O dată în viață trebuie citită. Minunată recenzie !
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergeree incredibil cum oamenii nu au nimic cu o carte despre viata loredanei groza sau a madonnei, dar sunt indignati cand se scrie despre sinucidere. cand scria cesare pavese, prin '50, despre sinucidere, intelegeam sa fie privit cu scepticism si revolta. atunci era alta mentalitate. dar el s a sinucis in acelasi an, au trecut aproape 7 decenii si oamenii tot sunt indignati cand li se vorbeste despre adevaruri crude. intr o lume literara care incepe sa fie dominata de tot felul de creaturi fantastice, mi se pare minunat cand cineva are curajul sa abordeze un asemenea subiect. cartea nu am citit o inca, dar am vazut serialul si mi a placut foarte mult.
RăspundețiȘtergereAm auzit de serial prima data de la prietena mea. A zis ca i-a placut destul de mult, dar am fost sceptica cu privire la el. Apoi am vazut ca serialul are la baza o carte si atunci "mi-am mai revenit putin". Imi plac foarte mult recenziile pe care le faceti si ma bucur ca ati reusit sa ma faceti sa-i dau o sansa aceastei carti si sa o adaug pe wishlist.
RăspundețiȘtergereAm si eu cartea in biblioteca.
RăspundețiȘtergereNu am avut inca ocazia si starea necesara pentru a o citi.
Nici serialul nu-l urmaresc.
Dar cu siguranta o voi face dupa ce citesc cartea.
Subiectul este unul sensibil, cel putin asta este parerea mea.
Nu e usor sa scrii despre suicid.
Imi place mult cum ai vorbit despre carte, cum ti-ai exprimat parerea.
Si ma bucur ca ti-a placut.
M-ai fi descurajat sa o citesc daca nu ti-ar fi placut.
Recenzia ta este foarte frumoasa, felicitari .
E un subiect pe care il auzim des, suicidul, fenomenul bully si tot ce se intampla in 13 RW. Am vazut serialul(la fel ca mai toata populatia globului care nu auzise de carte) inainte sa citesc cartea, si sunt tare rusinata de mine pentru asta. Pentru ca aceasta carte e un most wanted in mintea si biblioteca tutror oamenilor, copii, parinti, bunici, oameni de rând sau oameni cu experiente de viata. Pentru ca acest roman chiar te face sa iti pui întrebări asupra realitatii propriei persoane, a interiorului tau. Recenzia e miscatoare, si da, sunt in total de acord cu tine. Pe langa faptul ca am plâns ultimele doua episoade incontinuu, pun pariu ca romanul ma va face ferfenita totalmente. In saptamana când m am uitat la 13RW, am avut o stare de neliniște, frica, spaima, durere sufleteasca si revolta. Eram sensibila la orice subiect, parca orice ma făcea sa plang. Nu sunt foarte usor de influentat de astfel de carti sau seriale, dar acesta m a miscat cu adevărat pana in adâncul atriului meu stâng :))) e ideal sa citesti si sa vezi serialul solitar, singur, in tăcere. Eu consider asta deoarece intrii in pielea personajelor cu adevărat. Dar nu ezita sa iti traiesti viata la maximul de fericire dupa, pentru ca viata e ceva frumos ce nu poate fi înlocuit.
RăspundețiȘtergere