20 sept. 2018

„Dorothy trebuie să moară!”― Ozul de basm devine post-apocaliptic

Titlu original: Dorothy must die!
   Autoare: Danielle Paige
   Editura: Corint
Colecție: Leda Edge
   Nr. de pagini: 480
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★

Cartea asta a fost o surpriză plăcută pentru mine. În primul rând, am fost atrasă de ideea reinterpretării poveștii din copilăria mea, Vrăjitorul din Oz. Adică cine nu vrea să citească un basm îmbunătățit, mult mai antrenant și mult mai diabolic?

Dorothy trebuie să moară! a fost un debut excelent, un volum încărcat cu acțiune, care nu te lasă să părăsești Ozul nici măcar pentru câteva secunde. Atmosfera dark și magică, în același timp, te atrage inevitabil și te amețește de nu mai știi de partea cui ești, a Binelui sau a Răului. Pentru că nici măcar personajele nu își cunosc natura. 

În ceea ce privește stilul de scriere al autoarei, Danielle Paige, pot spune că este atractiv, cursiv și nici nu realizezi când trece timpul și câte pagini ai răsfoit deja. Personajele pe care le-a adus la viață sunt remarcabile și de o varietate tipologică impresionantă. Chiar nu am avut o problemă în a mă conecta cu ele, ba chiar m-am simțit ca făcând și eu parte din poveste, la rândul meu.

Construirea lumii este un element pentru care vă recomand cartea asta cel mai mult. Este bogată în detalii și cred că asta spune tot. Imaginați-vă cum ar arăta tărâmul Oz condus de o tirană însetată de putere. Gândiți-vă mai ales la cuvinte precum răutate, malefic, groază pentru că acestea reprezentă cel mai bine noul Oz în viziuna autoarei. O lume de basm transformată într-o imagine deformată, urâtă, aș putea spune chiar post-apocaliptică.

Hai să vorbim despre personaje. Personajele sunt exact ce mi-am dorit. Complexe, bine conturate, realistice. Am fost intrigată de toată această întorsătură a lucrurilor: cei buni sunt de fapt cei răi și viceversa. Tiparul basmelor clasice este răstălmăcit și a fost minunat să citesc ceva atât original. 

Așadar, protagonista este de partea Binelui sau a Răului?

Deși acest roman se poate citi foarte bine și fără nuvela Nicăieri nu e ca în Oz, eu recomand totuși să începeți cu aceea, pentru că vă oferă câteva răspunsuri esențiale pentru călătoria ce vă așteaptă în Dorothy trebuie să moară! 


Amy Gumm este o adolescentă din Kansas care trăiește alături de o mamă dependentă de droguri, fără tată, fără viață socială și fără mari speranțe pentru viitor. Așa că, atunci când este anunțată o tornadă de mari proporții care poate distruge totul în calea sa, lui Amy nu pare să-i pese prea mult. Ce-ar putea pierde? Viața? O mamă care nu dă doi bani pe ea? 

Dar ce nu știe Amy încă este că Ozul are mari planuri pentru ea. 

Fiind luată pe sus cu tot cu locuința metalică în care trăiește, aceasta ajunge teafără și nevătămată într-un tărâm despre care a mai citit și pe care l-a văzut numai în filme. Oare visează? Renumita poveste a lui Dorothy este reală?

Urmează o călătorie lungă și periculoasă printre ființe prietenoase, și mai puțin prietenoase, unde Amy trebuie să își dea seama de partea cui este și care este de fapt rolul ei în poveste. 
Dorothy cea din basme nu este deloc cum și-ar fi închipuit, ci o răsfățată tirană care conduce Ozul și acționează după bunul său plac. Așa că s-a ajuns la concluzia că Dorothy trebuie să moară!

Va putea oare Amy să facă parte din acest plan periculos pus la cale de un grup care reprezintă forțele Răului? 
Dar să fie pionul principal în ambuscada pregătită Prințesei Dorothy?

Vă las pe voi să aflați cum se sfârșește totul.


Da, recomand Dorothy trebuie să moară! tuturor cititorilor, pentru că este o poveste care are de toate și nu-ți va lăsa răgaz de plictiseală. O să adorați universul construit de Danielle Paige, așa defect și urât cum este el.

 Achiziționează Dorothy trebuie să moară! de Danielle Paige de aici.
Pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile Editurii Corint, vă invit să le vizitați site-ul printr-un simplu click aici.
                                                                                                                       
                                                                                                                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu