18 aug. 2018

„Fata dinainte” ― Un thriller de neratat



  
  TitluFata dinainte
  Autoare: J.P. Delaney
  Editura: Litera
  Colecție: Buzz Books
  Nr. de pagini: 377
  Disponibilă: aici
  Rating: ★★★★

Fata dinainte e cartea anului pentru mine. A început facil și s-a terminat așa cum nu mi-aş fi putut imagina. Asta îmi place cel mai mult la un roman, faptul că mă surprinde la fiecare pagină întoarsă și, deși încerc să găsesc criminalul și să deslușesc puzzle-ul, mereu mă reîntorc la ceva nou. E surprinzător de plăcut să vezi că prin atâtea clone mai există și un prototip diferit.

Trebuie să recunosc că e primul meu roman de acest gen, însă cu siguranță nu și ultimul! Datorită acestuia nu am dormit noaptea, deoarece eram ocupată cu propriile mele terorii în legătură cu adevăratul răufăcător. Suspansul a atins apogeul pe care mi l-am dorit și m-a provocat să devin un detectiv pentru câteva ore.

Cu o acțiune alertă, personaje frumos creionate, înzestrate cu personalități diferite și cu o putere fantastică de a deveni victime, acest roman mi-a demonstrat că misterul, iubirea și obsesiile se pot împleti și pot crea un univers frumos și captivant.

Doi oameni loviți nu fac un întreg...

Cartea începe cu povestea tragică a unui faimos arhitect. Soția și fiul lui au murit subit într-un accident. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu adevărat, deși gurile rele ale societății vorbesc... Iar ei îl găsesc pe Edward ca fiind singurul vinovat de această întâmplare. Oare să fie adevărat?

Însă arhitectul nu-și manifestă durerea, fiind un obsedat de control, de tot ceea ce înseamnă viață cât mai ordonată, curată și îngrijită. Acesta își construiește propria lume, și când afirm asta mă refer la faptul că dânsul construiește case frumoase, dar stranii. Pe mine una m-a înspăimântat atitudinea relaxată și calmul cu care acesta abordează probleme grave.

Romanul e structurat în două etape: prezent și trecut. Aici avem prilejul să le întâlnim pe cele două protagoniste în paralel: Emma și Jane. Ce le unesc? Faptul că ambele au fost chiriașe în aceeași casă stranie. E adevărat, Jane e actuala stăpână a casei, pe când Emma se odihnește în pace...

Devin puțin obsedat de tine, Emma.

Emma este o femeie frumoasă și inteligentă, foarte diferită de Jane. Dacă Jane e rezervată, gândește și încearcă să găsească răspunsuri, ei bine, Emma e impulsivă și recurge la diferite trucuri pentru a reuși ceea ce își propune. Una din ele e să facă mereu pe victima, așa fel încât să iasă cu fruntea sus din situații în care ea e singura vinovată.

Împreună cu Simon, iubitul ei,  își caută o casă nouă, un loc în care Emma să se simtă în siguranță după ce vechea lor casă a fost invadată de hoți. Dar oare e adevărată povestea pe care o invocă Emma?

Minciuna are picioare scurte, iar când își dă seama că povestea ei nu mai are credibilitate și nu mai funcționează, atunci recurge la compasiune. Dar Edward nu e bărbatul căruia să-i pese. Sau poate că da?

Deși casa de pe One Folgate Street o însuflețește pe Emma, aceasta o și schimbă. Și cu toate astea ea alege să se refugieze în brațele proprietarului, nicidecum în îmbrățișarea iubitului, mai ales atunci când adevărul ei iese la suprafață ca un cadavru putrezit.

Obsesiile mele nu sunt niciodată sănătoase.

Jane e femeia care a trecut prin multe greutăți. Știe cum e să fii părăsită de bărbatul la care se presupune că ar trebui să apelezi de fiecare dată când ai probleme, și știe foarte bine cum e să te simți goală pe dinăuntru, atunci când propriul tău copil moare. Când totul e aranjat pentru venirea lui pe lume, când în loc de bucuria și râsetele prietenilor și gânguritul copilul, vei vedea doar un loc pustiu și plin de durere.

Așa că Jane e optimistă și ambițioasă și își dorește să înceapă un nou început departe de toți. Iar soarta și pașii o călăuzesc spre casa de pe One Folgate Street. O casă stilată în care se simte bine. Liniștea o ajută se se recupereze și alege acest loc cu rațiune, deși alegerea ei ascunde un secret.

Complează un chestionar pentru ca proprietarul să decidă dacă ea va fi următoarea femeie care va locui acolo, dar ce e cel mai ciudat e faptul că același proprietar o va curta și pe ea, la fel cum a procedat și cu răposata.

E uimitor când lumea devine ceea ce nu ne dorim, iar ceea ce ne dorim nu se va împlini.


Misterul se adâncește și repercusiunile se adeveresc. Emma a murit în acea casă, singură și tristă, ucisă de un om meschin în trei ani. Iar felul curios în care Jane acționează și încearcă, fără să știe Edward, să găsească răspunsuri, o va face să devină ținta aceluiaşi criminal.

Edward, bărbatul care a avut și a pierdut tot în doar câteva secunde, construiește o casă pentru familia lui. Nimic ciudat până aici, însă misterios e faptul că el alege doar femei ca chiriașe în locul unde familia lui ar fi trebuit să locuiască. Femeile seamănă cu fosta lui soție, ceea ce e și mai sinistru. El se agăța de o amintire ce ar trebui păstrată frumos, nu pătată, așa cum o face el să devină.

Le oferă amândurora aceleași fraze, mănâncă aceleași lucruri cu ambele și le face aceleași cadouri. Totul e ciudat și înfiorător la cartea asta și poate că tocmai de aceea mi-a plăcut atât de mult.

Vă recomand acest thriller psihologic, unul excepțional, care merită citit de iubitorii acestui gen literar. Autoarea are un stil simplu, lejer, care te pune pe gânduri.


Achiziționează Fata dinainte de J.P. Delaney de aici cu transport gratuit.

                                                                                                                                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu