4 aug. 2018

„Aromă de august” ― Despre familie, iubire și prejudecăți

Titlu: Aromă de august
   Autoare: Ioana Țigănilă
   Editura: Herg Benet
Colecție: În afara colecțiilor
   Nr. de pagini: 206
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★
Deși nu citesc prea des cărți de tip jurnal și sunt mai mult adepta ficțiunii, iată că o carte de acest gen a reușit să mă impresioneze mai mult decât m-aș fi așteptat vreodată. Aromă de august este scrisă cu o sinceritate uimitoare, cu patimă și frustrare, resimțindu-se o doză puternică de emoții presărată printre paginile cărții. 

În această carte veți găsi o poveste din care puteți învăța câte ceva din experiențele autoarei, aceasta așternând pe foaie câteva dintre gândurile și problemele prin care a trecut, prejudecățile celor din jur și câteva sfaturi de la o persoană care a văzut destule.

Dacă o cunoașteți pe Ioana Țigănilă în calitate de prezentatoare de știri la Digi24, de data aceasta aveți ocazia să întâlniți și persoana din spatele ecranelor, o femeie puternică, ambițioasă și perseverentă, o mamă iubitoare, care a trecut prin destul de multe obstacole ca să ajungă omul de astăzi. Ea este un model demn de urmat, o femeie care mă inspiră și care m-a ajutat prin intermediul cărții ei să deschid ochii și să văd și aspectele mai urâte ale societății. 

Nu vreau să ajung să îmi îmbătrânească sufletul, înainte de a-mi îmbătrâni trupul.

Aromă de august este o lectură perfectă pentru această ultimă lună rămasă din vară și poate fi citită în doar câteva ore, fie că stai în casă, la răcoare, fie ca te afli într-o vacanță exotică și te lași mângâiat/ă de razele soarelui. Ceea ce s-a vrut o lectură pe mai multe zile, propunându-mi să iau câte o doză de realism printre alte lumi ficționale cu care cochetez de obicei, s-a sfârșit printr-o devorare flămândă, fără oprire, a cuvintelor până ce mi-am dat seama că nu mai rămăseseră pagini de întors.

Însă acum știu că voi mai răsfoi Aromă de august când voi avea nevoie de cineva care să mă înțeleagă, deoarece știu că mă voi regăsi în frazele Ioanei și în peripețiile prin care a trecut. Știu că mereu voi găsi un suflet prins între foi, care strigă a fi ascultat. Iar eu sunt un ascultător bun și de nădejde.

Ideea de la care Ioana a pornit în scrierea acestei cărți m-a emoționat profund și m-a uimit cum ceva atât de banal și nesemnificativ poate să dea naștere unei cărți. Totul a pornit de la o discuție pe care Ioana a avut-o cu fiica ei, Cataleya, răspunsul inocent al fetiței la întrebarea mamei cu privire la felul de înghețată pe care o vrea fiind că aceasta dorește o înghețată cu aromă de august.

Întreaga carte se învârte în jurul minunii din viața Ioanei, fetița ei Cataleya, și ne sunt relatate experiențe plăcute și mai puțin plăcute prin care aceasta a trecut ca mamă. Pe lângă acestea, Ioana ne arată cum oamenii judecă întotdeauna fără a cunoaște, cum aceștia sunt avari, risipitori și indiferenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Este o lectură destul de dură pentru că autoarea alege să spună adevărul din spatele unor aparențe și spune lucrurilor pe nume fără rezerve.

Sunt o mulțime de cuvinte pe care aș vrea să le mai spun despre această carte, dar aș strica tot farmecul lecturii, așa că îmi permit să mă opresc aici, invitându-vă pe voi să descoperiți mai multe despre Ioana Țigănilă și despre subiectele pe care a ales să le discute cu cititorii săi. 

După cum am spus mai sus, Aromă de august este o carte ușoară, lejeră și cu un limbaj simplu, iar lecturarea ei nu ar dura mai mult de câteva ore. Pentru o zi toridă de vară este alegerea perfectă! Te va relaxa și te va pune pe gânduri, în același timp. 

Achiziționează Aromă de august de Ioana Țigănilă de aici. 
Pentru a fi la curent cu noutățile și cu promoțiile Editurii Herg Benet, vizitați site-ul lor printr-un simplu click.
Pe Ioana o puteți găsi pe Facebook, pe profilul ei personal, cât și pe pagina dedicată cărții ei.
                                                                                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu