26 iun. 2018

„Tinerele Elite” ― O călătorie sălbatică și întunecată

Titlu original: The Young Elites
   Autoare: Marie Lu
   Editura: Corint
Colecție: Leda Edge
   Nr. de pagini: 368
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★
Marie Lu m-a impresionat și de data aceasta printr-o carte fantasy extrem de bună și întunecată, unde acțiunea se petrece într-o lume sumbră, plină de magie, malfetto, răufăcători și prinți care doresc să-și revendice tronul. Combinația perfectă pentru un roman de succes.

Această carte a avut atât de multe elemente pe care le-am iubit, încât nu știu de unde să încep. O poveste simplă și complexă în același timp, un personaj principal cu o latură duală, o prietenie frumoasă (și complet platonică) între personajul feminin și un curtezan de sex masculin și un complot care va câștiga întregul regat. Ce pot să vă spun mai mult de atât? Este perfectă. 

Cred că ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte este cum nimeni nu pare a fi pur și simplu bun sau rău, ci totul este mult mai întortocheat și mai complicat decât atât. Personajele negative au și momente când sunt bune, iar protagoniștii, în ciuda intențiilor lor pozitive, au o permanentă latură întunecată. 

Tinerele Elite este o călătorie sălbatică, care te lasă adesea fără suflare, plină de intrigi și obstacole, personajele fiind o amestecătură de chipuri a căror natură și intenții sunt greu de descifrat. 

Marie Lu este o scriitoare care poate crea o poveste bună din orice. De la lumea distopică prezentă în Legenda, până la universul fantastic și întunecat din Tinerele Elite, Marie Lu mi-a dovedit că indiferent de genul pe care-l alege, ea scrie cu sufletul, creând cele mai originale și memorabile povești și lumi care vor dăinui în mine mereu. Nu m-am așteptat nici măcar pentru o secundă să fiu dezamăgită de această carte și așteptările mele au fost la cel mai înalt nivel, pe care ea le-a atins cu succes încă de la primele pagini.

Tinerele Elite este un must-have și un must-read pentru cei care sunt împătimiți ai genului fantasy și nu numai. Dacă pur și simplu vă plac poveștile bune, antrenante, cu un strop de întunecime în ele, atunci vă recomand din tot sufletul cartea asta. Sunt sigură că nu veți fi dezamăgiți și că veți rămâne într-o agonie continuă după ce veți citi finalul.

Adelina Amouteru a supraviețuit febrei sângelui, o molimă care a ucis mai mult de o treime din populația Kenettrei. Însă, febra a lăsat urme pe cei care au reușit să trăiască: au fost marcați permanent cu niște cicatrice pe corpurile lor, acestea făcându-i să pară niște monștri în ochii lumii. Copiii însemnați au căpătat, totodată, și puteri supranaturale. Aceste abilități ciudate i-au făcut să fie puternici, periculoși și temători. 

Adelina își descoperă propriile puteri târziu, în împrejurări nefericite și este, astfel, propulsată într-o lume în care toată lumea pare a-ți fi dușman. Ea și-a petrecut toată viața fiind abuzată de propriul ei tată, care din cauza faptului că este o malfetto, o anomalie a naturii, a încercat să-i declanșeze puterile pentru a obține un preț bun pe dânsa. Singura persoană care îi mai este alături e sora ei, Violetta, care și aceasta, uneori, pune gelozia pe primul loc. 

Nu poți avea parte de iubire fără de teamă. Cele două coexistă. 

Viața Adelinei este plină de suferință și obstacole, iar când aceasta reușește să-și declanșeze puterile, devine un dușman de temut al întregii societăți. Căutată și vânată, Adelina va fi salvată de la propria moarte de către Enzo, liderul grupării Tinerele Elite. Tinerele Elite reprezintă o uniune a adolescenților care sunt considerați a fi malfetto, care luptă pentru a schimba societatea și pentru a-l pune pe tron pe prințul Enzo, care a fost renegat din cauza naturii sale. 

Prinsă între două grupuri puternice care ar putea să-i facă viața Adelinei un adevărat Iad, aceasta nu mai știe de partea cui să fie, cine e bun și cine e rău, unde poate fi în siguranță și în cine mai poate avea încredere. Trebuie să învețe să-și păstreze secretele cu prețul vieții și să nu se încreadă în cei care la prima vedere par a-i fi prieteni. 

Va reuși Adelina să-și găsească pacea interioară?
Vor reuși Elitele să-și ducă la bun sfârșit marele complot?


Adelina Amouteru este o eroină puternică, genul de protagonist pe care ne dorim mereu să-l găsim într-o serie fantasy. Viața ei nu este ușoară, ci mai degrabă seamănă cu un coșmar. Este o malfetto, o supraviețuitoare a febrei sângelui care a lovit întreaga Kenettra, care este privită de societate ca un monstru, un demon, un rău ce trebuie eliminat. Adelina este inteligentă. Este ageră, curajoasă și luptă pentru supraviețuire și pentru un loc în lume. 

Odată cu salvarea ei de la arderea pe rug de către un membru al vestitei grupări Tinerele Elite, Adelina va trebui să aleagă între a deveni și ea, la rândul ei, parte din grup, sau de a-i trăda penru a-și salva sora aflată în ghearele dușmanului ei.

Ce alegere va face ea când se va atașa de Enzo și de Tinerele Elite?
Îi va trăda pentru a-și salva sora?

Enzo este moștenitorul de drept al tronului Kenettrei. Dar a fost alungat și interzis, deoarece el este un malfetto, un ciudat care trebuia ucis pentru a aduce înapoi pacea și liniștea regatului. Enzo este capul, șeful Tinerelor Elite, o sectă secretă alcătuită din creaturi precum dânsul. Ei plănuiesc un atac împotriva Coroanei pentru a-l pune pe Enzo pe tron, lucru care poate schimba întreaga societate.

 Însă când se ivește apariția Adelinei, o malfetto promițătoare, în grupul lui, planurile s-ar putea să fie date cu totul peste cap. Atracția pentru ciudata și strania Adelina va crește, iar prințul nostru s-ar putea să-și piardă viața din cauza ei. 

Ce va face Enzo când va afla că Adelina este o trădătoare?
Va acționa rațional sau ascultându-și inima?

 Achiziționează Tinerele Elite de Marie Lu de aici.

                                                                                                                         
                                                                                                                    

Un comentariu:

  1. foarte misto ai scris. si eu sunt in plina lectura de tinere elite acum si imi place la fel de mult, eu nefiind o pasionata de fantasy.

    RăspundețiȘtergere