22 iun. 2018

„Decolorat” ― O furtună a non-culorilor


Decolorat este cartea care zugrăvește tot conținutul în mister, de la prima pagină a acesteia şi până la ultima. Îți oprește timpul și te lasă pierdut în emoțiile personajelor, care se îneacă în propriile încercări de a supraviețui furtunii non-culorilor. Furtună din care nu mai au nicio șansă de a se salva.

Se contopesc fără să-şi dorească acest lucru, iar rezultatul e unul gri și monoton ca rațiunea lor, ce le murdărește nu doar mâinile, ci și sufletul care plânge după normalitate și dor.

Decolorat este un roman distinct ce are un subiect neobișnuit și în totalitate nou pentru mine, dar asta nu m-a împiedicat să îl citesc. Eugene și Theodore sunt doi băieți parcă blestemați și supuși în fiecare zi unor noi provocări pe care încearcă să le treacă cu bine, însă oamenii din jur îi împiedică. Oare societatea ar accepta relația dintre un pastor și un pictor de același sex? Oare familiile lor i-ar alunga? De ce ne este frică să acceptăm astfel de persoane în viețile noastre?

Nu mă pot certa în același timp cu cei doi oameni care îmi sunt cei mai buni prieteni. ~Oscar Wilde

Theodore Kisely încă de mic a fost mereu mica marionetă a părinților săi, iar acum timpul a răsturnat clepsidra și din acel băiețel de altă dată, acum a devenit bărbatul de ieri, astăzi și mâine, care încearcă să-şi găsească un loc în această viață, un drum pe care să-l parcurgă departe de prejudecăți.

Căsătorit cu Darja, acesta iubește, însă, pe altcineva. Să fie Eugene pictorul care îi readuce speranța pe pânzele tablourilor și îi oferă acea liniște interioară pe care o căută cu disperare?

Când ochii sunt închiși, începe adevărata lume. ~Gore Vidal

Eugene Vrabec, artistul nonconformist, creativ și liber e un băiat ce provine dintr-o familie înstărită, însă dorința de a se descurca singur a învins vorbele mamei lui. Cu latura sa curioasă se aventurează în cele mai obscure locuri și își dorește să-l cunoască pe Theodore, chiar dacă acesta are o iubită.

Acest băiat l-a făcut să-l dorească, iar Eugene nu se poate opri doar la a-l privi, ci vrea să-i atingă corpul și să-i deschidă cea mai întunecată cameră a minții, unde el să pătrundă și să-l schimbe. Oare va reuși? Se vor iubi fără granițe, fără greșeli și fără prejudecăți?

Eugene, tu n-ai de unde să știi cum trăiesc eu. Cum aș putea să-ți urmez sfaturile acum?

A fost un roman tulburător și răvășitor pe care l-am acceptat imediat. Ideea construită de autoare a fost atât de diferită, încât mi-a stârnit curiozitatea și m-a ținut în priză pe tot timpul lecturii. Nu am mai citit romane care să abordeze teme LGBT+ și recunosc că a fost o provocare pentru mine. Nu mă așteptam să îmi placă atât de mult.

Recomand cartea Mirunei din tot sufletul, pentru că este calitativă și emoționantă. Este un roman care-ți ajunge la inimă de la primele pagini și care îți oferă un vibe pozitiv până la final.

                  


Decolorat de Miruna Lavinia poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Berg
Pentru a vedea mai multe titluri publicate de editură, accesați site-ul lor dând un click aici.

                                                                                                                             


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu