28 apr. 2018

„Bad Romance” – Dragoste sau obsesie?

Titlu original: Bad Romance
   Autoare: Heather Demetrios
   Editura: Herg Benet
Colecție: Passport
   Nr. de pagini: 398
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★
Bad Romance este cea mai recentă carte tradusă de Cristina Nemerovschi, o carte pe care nu trebuie să o ratați în niciun caz. Sunt sigură că va mai sfâșia multe inimi și că va avea un loc special în inimile voastre. 

Pentru cei care au citit TU de Caroline Kepnes, apărută tot la Editura Herg Benet, s-ar putea să o găsiți asemănătoare. Cel puțin partea cu narațiunea la persoana a II-a. Așadar, dacă ați citit-o și v-a plăcut, trebuie să o încercați și pe aceasta. Nu vă va dezamăgi. Pinky promise!

Cartea asta a avut un impact emoțional puternic asupra mea. Am citit-o într-o răsuflare, uneori printre lacrimile care-mi împăienjeneau ochii și printre bătăile accelerate ale inimii, și pot spune că este o poveste impresionantă despre dragostea obsesivă și despre consecințele ei.

Stilul autoarei este plin de viață și obsedant, iar asta face ca pauzele între lectură să fie aproape imposibile. Nu poți să te abați de la drumul pe care l-ai început până nu ajungi la final, până nu termini călătoria emoționantă la care te-ai înscris alături de o protagonistă slabă, dar puternică în același timp.

Se poate simți încă de la început o atmosferă sufocantă a tuturor lucrurilor. De la viața în familie privită mai mult ca o tortură din cauza abuzurilor nesfârșite, până la refugierea inconștientă într-un om care nu este ceea ce pare. Totul este circular și îți vine să țipi de frustrare pentru naivitatea protagonistei. Pentru faptul că fuge de abuz și sufocare și ajunge de unde a plecat, în brațele unui om în care credea că găsește liniște și libertate.

Nararea la persoana a doua și monologul interior al protagonistei accentuează dramatismul cărții. Grace este vocea care povestește totul sub forma unei scrisori adresate celui care a abuzat-o, după ce relația lor a luat sfârșit. Ea ne arată încă de la început că relația ei a decăzut și că vom avea parte și noi, cei care citim, de un final trist. Te intrigă să-i cunoști povestea, să răsfoiești paginile mai repede pentru a afla motivul destrămării ei. Pentru a afla ce/cine a adus-o în acel punct.

Bad Romance este incredibil de realistă și portretizează cel mai bine relațiile abuzive de orice fel, fie între părinți și copii, fie între un băiat și o fată. Uneori nu mai știi ce ar putea fi realitate și ficțiune. Pentru că linia dintre cele două dispare.
În tot acest întuneric, doar relațiile de prietenie par a mai aduce lumină. Prietenia este singurul colac de salvare de care se mai agață protagonista și reușește cumva să rămână la suprafață. 

Bad Romance este o carte dură și sfâșietoare. Este un ecou al realității transpus de autoare într-un mod unic pe foaie. Este despre manipularea, posesivitatea și gelozia care, deseori, sunt ignorate de persoanele îndrăgostite și care pot avea consecințe distrugătoare în final. 

Recomand această lectură inedită și profundă atât pentru modul ingenios de scriere, cât și pentru mesajul important pe care-l transmite. Este o carte savuroasă, intrigantă, care îți va fura câteva lacrimi la final și care te va cuceri printr-o poveste nu neapărat unică, dar cu siguranță memorabilă. 

Încă de la început, Grace începe un monolog cu sieși și fixează un sfârșit inevitabil, o suferință pe care nu era pregătită să o suporte. Ea tocmai s-a despărțit de iubitul ei, iar regretele pe care le are pentru anul petrecut în compania lui încep să ne intrige și să ne facă destul de curioși cu privire la ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă.

   Viața lui Grace nu a fost niciodată liniștită. Cu o familie care o abuzează și se comportă cu ea de parcă ar fi o servitoare, singura ei alinare mai rămâne școala. Acolo se simte în largul ei, face ceea ce iubește să facă, regizează filme pentru teatrul școlii și speră ca visul de a studia la o Facultate unde să se perfecționeze să devină realitate. 

Din umbră, ea îl admiră mereu pe Gavin și îl iubește în secret. Știe că el nu s-ar putea uita niciodată la o fată ca ea. El este băiatul perfect, cântă într-o trupă rock numită Evergreen, și are o iubită frumoasă pe nume Summer. Dar, când într-o zi Summer mărturisește că s-a despărțit de Gavin, iar el a încercat să se sinucidă, Grace este înnebunită și decide să-i scrie o scrisoare. O scrisoare în care îi spune că îl înțelege și că dacă vreodată ar avea nevoie să vorbească cu cineva, ea ar fi mereu disponibilă. 
Să fiu cu tine e ca și cum aș fi în cădere liberă, fără vreun loc de aterizare la vedere.

Grace nu știe ce o așteaptă, așa că se avântă într-o relație pe care o credea imposibilă, cu băiatul visurilor ei. Este tandru, fermecător și perfect din toate punctele de vedere. Nu înțelege ce a putut vedea la o fată banală cum e ea. Dar poate că scrisoarea ei l-a făcut să o privească pentru prima dată în ochi.

Gavin părea la început a fi tipul perfect. Tipul care ar putea-o salva de coșmarul de acasă. Cineva în care să se refugieze. Cineva care să o iubească și să o aprecieze cu adevărat. Dar, pe parcurs ce relația lor avansează și ea începe să îl cunoască mai bine, își dă seama că nu este deloc ceea ce pare. Comportamentul lui devine uneori agresiv, vorbele la adresa ei conțin o oarecare vulgaritate, iar faptul că o urmărește pretutindeni începe să-i lase câteva semne de întrebare. 

Cine este cu adevărat Gavin?
Care este natura din spatele unui aspect plăcut?
Ești ca un labirint. Nu știu cum să ies din tine, nu pot vedea unde sunt. E ca alergatul pe întuneric atunci când sunt cu tine. Mă simt prinsă într-o capcană. Oriunde întorc privirea, e o fundătură. Mă tot întorc în punctul din care am plecat.

Relația lor devine toxică și distrugătoare. Grace se decide să îl părăsească într-un final, dar își dă seama că nu poate face acest lucru. Ceva o împiedică că facă acest pas. Dar cum va reuși ea să trăiască în continuare cu un astfel de om? 

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Grace și care a fost decizia ei la sfârșit. Vă las pe voi să pătrundeți în poveste și să parcurgeți drumul otrăvitor odată cu protagonista.

Achiziționează Bad Romance de Heather Demetrios de aici. 

                                                                                                                 

14 comentarii:

  1. Sunt foarte curioasa si eu in privinta acestei carti, sigur o voi citi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasă recenzia! Cred că o să îmi placă mult această carte. Mulțumesc pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Sper să îți placă cel puțin la fel de mult cum mi-a plăcut mie.

      Ștergere
  3. Mulțumesc pentru recomandare! Mi-a plăcut recenzia, felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunata recenzie, felicitari! Imi place mult coperta cartii, iar povestea cred ca e foarte impresionanta. Nu am nici o problema cu cartile triste, coplesitoare emotional, dar am o problema cu finalurile triste...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coperta este foarte sugestivă pentru conținutul cărții. Cartea nu are neapărat un final trist, depinde din ce perspectivă vezi totul 😁

      Ștergere
  5. Cartea aceasta m-a atras încă de când am vazut*o prima dată. După recenzia ta, sunt sigura ca mi-ar plăcea

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru mine, faptul ca e tradus de Cristina Nemerovschi e o garantie ca e un roman deosebit si abia astept sa il citesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. De ceva timp tot ma invart in jurul acestei carti, insa impresiile tale sunt concludente si ma fac sa indraznesc mai mult decat trebuie. Ai scris foarte frumos, se simte ca te-a marcat intr-un anume fel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o lectură care m-a marcat și care este greu de uitat, într-adevăr!
      O recomand din suflet!

      Ștergere