2 mar. 2018

„Pe insulă” – Iubirea nu are vârstă

Titlu original: On the Island
   Autoare: Tracey Garvis-Graves
   Editura: Epica
   Nr. de pagini: 346
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★
Pe insulă a fost o carte care a atins aproape perfecțiunea. Deja după primele o sută de pagini mă gândeam că sigur îi voi acorda cinci steluțe. Dar, *se pare că există și un dar*, după jumătatea cărții acțiunea a devenit monotonă și și-a pierdut tot farmecul.

De ceea ce mă temeam eu nu am scăpat. Cartea a devenit o altă carte romantică pe care de obicei o evit. Și începuse atât de bine.. Dar asta nu înseamnă cu mi-a displăcut, ci doar i-am scăzut o steluță.

Pe insulă este o carte despre supraviețuire, despre dragostea adevărată care nu are vârstă și despre puterea de a trece peste prejudecățile celor din jur. A fost o lectură extrem de ușoară și relaxantă ceea ce a dus la devorarea cărții într-o singură zi.

Mi-a plăcut mult prima jumătate a cărții, în care protagoniștii luptă pentru supraviețuire și fac tot posibilul pentru a trăi și următoarea zi. Deși viața descrisă la început pare a fi dură, m-am conectat altfel cu personajele în acea situație. Sentimentele erau mult mai puternice și puterea de sacrificiu era tot ceea ce conta. 

Deși nu mă atrăgea atât de mult subiectul și multă lume găsea a fi nepotrivită o relație între două persoane cu o diferență de vârstă atât de mare, m-am convins că povestea de dragoste a celor doi era cât se poate de naturală ținând cont de circumstanțele în care trăiesc. Fiind singurii de pe insulă și petrecând atât de mult timp într-un spațiu izolat, fără posibilitatea de a comunica și cu alții, era inevitabilă o relație între cei doi.

Ce nu mi-a plăcut mie la această carte au fost unele detalii care nu ofereau credibilitate și care au îndepărtat romanul de a fi unul cât mai aproape de realitate. În viața reală produsele cosmetice ca șamponul, săpunul și altele de acest gen, se consumă chiar și cu economisire în câteva luni. În carte, acestea au fost îndeajuns pentru trei ani. Care e oare secretul? Vreau și eu să îl știu.. 

Al doilea lucru care nu mi-a plăcut este că Pe insulă a devenit încet acel roman clișeic de dragoste, care nu aduce nimic nou. Partea originală a fost la început: prăbușirea lor pe insulă, lupta pentru supraviețuire și folosirea instinctelor într-o lume privată de civilizație. Dar apoi.. Totul s-a schimbat și a devenit monoton. Știam deja finalul pentru că era atât de previzibil. 

Cu toate acestea, pot spune că a fost o carte destul de bună, care m-a ținut conectată tot timpul. Nu este una dintre preferatele mele, dar nu a fost nici groaznică. Nu știu dacă aș mai reciti-o, dar cert este că povestea Annei și a lui T.J. chiar este una ce merită descoperită. Este înduioșătoare, emoționantă și ieșită din comun.  

Anna Emerson este o profesoară de treizeci de ani care a fost de acord să-l mediteze pe T.J. Callahan, un adolescent de șaptesprezece ani care a pierdut atât de multe din cauza cancerului. În urma tratamentelor, T.J. a scăpat de cumplita boală și acum tot ce are de făcut este de a recupera pentru a-și continua școala. 

Fiind o familie cu destui bani, aceștia își permit o vacanță în Maldive care să acopere și costurile Annei. Părinții lui T.J. au ajuns deja, iar Anna împreună cu studentul ei se pregătesc și ei de plecare. Ceea ce ei nu știu este că nu vor ajunge niciodată la destinație.

Aflându-se într-un hidroavion mic, pilotul începe să se simtă rău, și în cele din urmă face atac de cord. Anna și T.J. fiind singurii pasageri, încearcă să-l ajute pe pilot, dar în zadar, așa că își pun vestele de salvare și se pregătesc de prăbușirea avionului în ocean. 

Cei doi naufragiați sunt aproape de o insulă necunoscută și reușesc să ajungă pe mal, așteptând în speranța că un alt avion va veni și îi va salva. Dar timpul trece și nimic nu se aude în liniștea insulei. Cei doi sunt nevoiți să flămânzească și să moară de sete până vor descoperi câteva resurse care să le potolească nevoile fizice. Se au doar unul pe celălalt. Dar este oare îndeajuns pentru supraviețuire?


T.J. și Anna trebuie să se lupte nu numai cu setea, foamea, vremea sau cu rechinii. Ei luptă și cu problemele ce ar putea să apară în ceea ce privește sănătatea lor. Cancerul lui T.J. abia a fost vindecat și poate reveni oricând. 

Cei doi încep să se apropie din ce în ce mai mult, iar Anna simte de la început că este greșit. Că orice contact fizic dintre ei este interzis datorită diferenței de vârstă. Cum ar putea o femeie să se îndrăgostească de un copil care nu a trecut încă nici de pubertate? 

Dacă vor reuși ei să ducă lupta până la capăt și să plece de pe insulă, veți afla doar citind cartea. 



Cumpără Pe insulă de Tracey Garvis-Graves cu transport gratuit de pe:           
                                                                                                                 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu