13 feb. 2018

„Novicele” de Taran Matharu – O lume a invocatorilor de demoni

Titlu original: The Novice
   Autor: Taran Matharu
   Editura: Storia Books
Serie: Invocatorul
   Nr. de pagini: 416
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★
Deși am terminat Novicele de vreo două săptămâni, nu m-am putut aduna încât să realizez o recenzie cum se cuvine pentru că așa pățesc după ce citesc o carte bună, care parcă nu-mi mai dă voie să gândesc câteva zile după ce o termin. 

De multe ori judec o carte după copertă și cred că oricine face asta. Dacă o copertă nu ne convinge destul, cum am putea ști dacă ea are un conținut cu adevărat bun sau nu? Coperta acestei cărți e atât de frumoasă și arată atât de bine în biblioteca mea încât ar trebui să o cumpărați și voi pentru acest fapt. Apoi veți fi surprinși cât de calitativă e, cât de multă acțiune are și cât de bine scrie Taran Matharu. O bijuterie strălucitoare, atât din punctul de vedere al esteticii, cât și al conținutului.

Novicele de Taran Matharu este un fantasy alert, incitant, cu o poveste bine construită şi cu personaje de tipologii diferite, care te atrage încă de la început prin promisiunea unei călătorii fantastice alături de Fletcher, protagonistul cărții.
Îmi doream de mult timp să descopăr o astfel de carte, să pătrund într-o astfel de lume magică şi întunecată şi să descopăr personaje puternice, fără a fi pus accentul prea mult pe trăsăturile fizice sau relațiile amoroase între acestea.

Cred că Novicele m-a convins de la primele pagini că este un roman bun, mai ales pentru faptul că nu am simțit că citesc ceva comun şi clişeic. Există poveşti care îți plac şi îți lasă un sentiment plăcut la final, unele pe care după ce le termini le păstrezi în inimă pentru un timp, până uiți de ele, şi mai sunt şi acele poveşti rare care îți rămân în suflet pentru totdeauna. Novicele se încadrează în ultima categorie şi va rămâne unul dintre cele mai bune romane fantasy pe care am avut şansa să le descopăr.

Acțiunea este fluidă și curge atât de uşor, încât nu mai eşti în concordanță cu timpul care trece. Stilul autorului este impecabil, cu un limbaj nici prea simplu şi banal, nici prea sofisticat, dar care are o profunzime aparte. 

Sunt sigură că ați auzit de celebrele serii fantasy cunoscute în întreaga lume, Harry Potter de J.K. Rowling şi Stăpânul inelelor de J.R.R.Tolkien. Dacă sunteți fani ale acestor lumi, atunci Novicele s-ar putea să vă placă chiar mai mult datorită combinației reuşite între cele două. Avem de a face cu creaturi precum elfi, gnomi, orci pe care le găsim și în Stăpânul inelelor și se remarcă asemănarea Academiei Vocans cu Academia Hogwarts din Harry Potter, cu diferența că la Vocans sunt antrenați invocatori de demoni și nu vrăjitori.

Întregul univers creat de Taran Matharu a fost foarte bine dezvoltat și s-a simțit real, ca și când te-ai fi transpus cu totul în acel tărâm. Nu mai ești un simplu cititor care încearcă să înțeleagă acțiunea cărții, ci ești părtaș la tot ce se întâmplă. Mergi pe urmele protagonistului și evoluezi alături de el. 

Novicele este o carte încântătoare și surprinzătoare pe parcursul căreia nu aveți cum să vă plictisiți datorită diversității oferite. O combinație neașteptat de reușită între elemente fantastice și young-adult care te va cuceri inevitabil.

La ce vă puteți aștepta? 

La multă magie, lupte între oameni, orci, elfi și gnomi, un băiat orfan care încearcă să-și găsească propriul loc în lume și o mulțime de demoni adorabili care sunt un fel de animale de companie ale invocatorilor.

Finalul a fost devastator și construit în așa fel încât să te facă să vrei mai mult. Sunt sigură că multe dintre întrebările pe care le mai am cu privire la acest univers își vor găsi răspunsul în următoarele volume, iar autorul a dozat cum trebuie informațiile încât să nu ofere prea mult deodată, ci treptat. 

Așadar, pot spune cu mâna pe inimă cu Novicele a fost un roman plin de acțiune și suspans, alimentat cu mister și intrigă, care oferă dependență cu fiecare pagină răsfoită. Acest prim volum a fost un început solid în trilogia Invocatorul și sunt nerăbdătoare să continui călătoria alături de Fletcher și prietenii săi. Dar până atunci, citiți și voi cartea!


Povestea îl urmărește pe Fletcher, un băiat orfan crescut de un fierar de la sat, după ce acesta fusese găsit abandonat în zăpadă. Fletcher este un copil învățat cu puținul vieții sale și de aceea se străduiește și muncește din greu pentru a-și mulțumi tatăl vitreg.

Deși majoritatea copiilor de vârsta lui îi poartă o invidie nefondată lui Fletcher, acesta nu se lasă intimidat deloc. Cu ocazia împlinirii vârstei de șaisprezece ani, are loc în sat un târg unde negustorii îşi scot la vânzare bunurile şi este o ocazie potrivită pentru protagonistul nostru să facă nişte bănuți în plus pentru a cumpăra o haină nouă. 

Odată cu venirea a numeroşi negustori din diferite părți, unul atrage atenția prin prezentarea unei cărți ce a aparținut unui invocator de demoni care a participat la războiul cu orcii. Fletcher este interesat de jurnal şi chiar ajunge să îl dețină după ce în urma unor evenimente neprevăzute îl ajută pe negustor să iasă din belele. 
Fiind curios cu privire la se ascunde între paginile cărții, Fletcher citește o incantație veche de invocare a demonilor și astfel, se pricopsește cu Ignatius, un demon ce poate fi caracterizat ca fiind mai mult drăguț și adorabil, decât fioros.

Înainte de a fi acuzat de o crimă pe care nu a comis-o, Fletcher pleacă din satul său natal, Pelt, părăsindu-și tatăl și se îndreaptă spre capitala Hominum-ului, unde va ajunge la Academia Vocans, o școală care îi învață pe tinerii invocatori și îi antrenează pentru a fi înrolați în războiul cu orcii. 
La Academia Vocans Fletcher va reuși să-și facă prieteni, dar va trebui să lupte și contra copiilor nobili care încearcă să-l submineze la fiecare pas pentru condiția sa. 

Viața nu-i va fi ușoară la Academie și cert este că trebuie să muncească din greu dacă vrea să câștige competiția finală.

Va reuși oare Fletcher să facă față noilor provocări?

Pătrundeți și voi în lumea invocatorilor de demoni și faceți cunoștință cu un Fletcher, un personaj care-ți va întrece așteptările.



Fletcher este un personaj complex, foarte bine individualizat și plin de surprize. Autorul s-a străduit să creeze un personaj tânăr și inofensiv la prima vedere, dar pe care l-a maturizat extrem de mult prin peripețiile pe care i le-a aruncat în față. Fletcher este un luptător, reușind să demonstreze asta de nenumărate ori și un prieten de nădejde. Deși este orfan și sărac, reușește să se infiltreze printre copiii de elită ai Academiei Vocans și să găsească persoane cu care să comunice. 

Fletcher este o enigmă pe tot parcursul cărții, cititorul nereușind să îi cunoască toate atuurile până la sfârşit. Dar sunt sigură că mai are foarte multe de arătat în volumele următoare.

Othello este un gnom simpatic și un prieten de încredere pe care te poți baza oricând. Mi-a plăcut încă de la început că deși poporul lui nu era văzut cu ochi buni de către oameni, și-a găsit puterea să creadă că nu toți sunt la fel. A ales să creadă în Fletcher și în bunele sale intenții. Othello este un personaj puternic, loial și un luptător desăvârșit. Deşi nu a fost pus accent foarte mult pe evoluția lui, Othello a jucat un rol important în maturizarea lui Fletcher.


Sylva este o elfă simpatică, retrasă, care pare că nu-şi găseşte locul printre oameni la Academia Vocans. Fiind fiică de căpitan al elfilor, aceasta a fost trimisă să studieze invocarea demonilor pecetluind astfel şi un armistițiu cu oamenii. Aceasta însă va fi avea o alegere de făcut: să stea cu copiii de elită şi să obțină favoruri sau să stea cu oamenii de rând cum ar fi Fletcher?
Da, Novicele face parte din categoria cărților pe care le recomand cu drag.
 Este un fantasy inedit şi captivant ce pune accent pe acțiune şi pe evoluția spirituală a protagonistului. O carte care nu te va lăsa să respiri uşurat până nu vei fi sigur că personajele tale preferate rămân în viață până la final. Şi poate nici după aceea.

Cumpără Novicele de Taran Matharu de pe:

                       SAU               
                                                                                                                 

2 comentarii:

  1. Foarte buna recenzia! Abia astept sa o citesc si eu. Desi nu prea citesc fantasy, Novicele chiar ma atrage. Bine, pe mine ma atrage tot ce apare la Storia. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Chiar e o carte tare faină și nu e neapărat să fii fan al fantasy-ului ca să îți placă :D
      Storia e și editura mea preferată și mi se pare una dintre cele mai calitative de la noi.

      Ștergere