Titlu: Salvând-o pe Francesca
Autoare: Melina Marchetta
Editura: Storia Books
Nr. de pagini: 248
Disponibilă: aici.
Rating: ★★★★★
Însă ea nu are pe cap doar problema integrării într-un colectiv și găsirea unor prieteni printre chipurile străine, ci trebuie să facă față și problemelor din familie. Mama ei s-a închis în camera ei și Francesca nu înțelege motivul pentru care ea nu mai vorbește cu nimeni.
Aparent, Salvând-o pe Francesca este o altă carte cu și despre adolescenți, al cărui subiect banal este deja epuizat. Sunt o mulțime de cărți construite pe ideea dramelor adolescentine din liceu și nimic nu pare să mă mai încânte sau să mă surprindă.
Dar cu ajutorul scriiturii impecabile a autoarei Melina Marchetta, cartea a devenit o adevărată bijuterie care sclipește la fiecare cuvânt așternut pe hârtie. Melina a reușit să transmită emoții puternice prin intermediul personajelor pe care le-a creat și nu am simțit nici măcar o secundă că romanul este clișeic sau plictisitor. Ea scrie cu o profunzime pe care rar am întâlnit-o la alți autori mai cunoscuți și are harul de a-ți intra la suflet încă de la primele rânduri citite.
Personajele pe care le-a creionat scriitoarea nu sunt perfecte, ideale sau cu super-puteri. Sunt imperfecte. Defecte. Și asta le face să se simtă mai reale decât oricare alte personaje „întâlnite” de mine.Tocmai de aceea pot afirma că Melina Marchetta tocmai a devenit autoarea mea preferată și nu o să mă opresc la această carte, ci o să-i citesc și celelalte cărți publicate.
Francesca este prototipul adolecentei normale care duce o viață modestă și trece printr-o serie de schimbări sufletești de-a lungul romanului. Prin ochii dânsei suntem martorii durității vieții și prin intermediul ei sunt reflectate o sumedenie de teme.
Salvând-o pe Francesca se referă de fapt la călătoria Francescăi de a se regăsi pe sine, de a căuta puterea de care are nevoie pentru a se salva de disperare, tristețe și singurătate și, mai ales, pentru a găsi prieteni în cele mai neașteptate locuri, și de ce nu, iubirea adevărată.
Dacă vă doriți o lectură cu un puternic impact emoțional, atunci cartea asta s-ar putea să-ți atingă o coardă sensibilă și să rămâi impresionat/ă de calitatea ei.
P.S: S-ar putea să ai nevoie de șervețele.
Cred că suntem făcuți din multe bucățele diferite și, de fiecare dată când pleacă cineva, rămâi cu mai puțin din tine.
Povestea se petrece într-un mediu în care persoanele de sex masculin tronează, iar fetele sunt neglijate și neimportante pentru că liceul Sf. Sebastian a fost inițial un loc doar pentru băieți. Ulterior a devenit un spațiu în care pot studia ambele genuri.
Dacă vă așteptați ca povestea din această carte să fie una cu figuri masculine după care fetele leșină la tot pasul sau să vă imaginați că acest liceu este precum un paradis pentru fete, veți fi surprinși când veți vedea că nu este deloc așa. Sf. Sebastian este un loc sexist, unde fetele sunt privite ca niște obiecte sexuale sau ignorate complet. Ele nu au drepturi, nu sunt implicate în niciun eveniment și prezența lor îi incomodează pe băieți.
Nici băieții nu sunt descriși ca niște zei. Nu sunt desprinși din revistele de modă așa cum ți-ai dori și așa cum sunt mereu în cărțile YA. Mai degrabă sunt niște ființe cu un comportament necuviincios, cu o atitudine grosonală și cu prea puține calități de luat în considerare.
Cartea o surprinde pe Francesca, o adolescentă de șaisprezece ani, care are ghinionul de a învăța la acest liceu unde nu își găsește locul. Ea împreună cu prietenele ei încearcă adesea să se impună și să demonstreze că merită și ele puțină atenție, dar în majoritatea timpului dau greș.
Mă tem să mă uit în oglindă pentru că, poate, n-o să văd nimic.
Cum va reuși Francesca să față tuturor schimbărilor din viața ei?
Asta trebuie să aflați singuri. Veți avea parte de o lectură incitantă despre suferință, singurătate, acceptare și iubire. Și nu vă veți putea dezlipi de carte până nu veți citi și ultimul gând al Francescăi.
Will și Francesca
LECTURĂ PLĂCUTĂ! 😊
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu