25 oct. 2017

Recenzie - „Transformarea #2” de Justin Cronin



    
    Titlu: Tranformarea - vol. 2
    AutorJustin Cronin
    Editura: Nemira
    Colecția: Nautilus 
    Nr. de pagini: 560
    Disponibilă: aici
    SponsorizareEditura Nemira


Proiectul NOE, un experiment secret, o ia razna in clipa in care se raspandeste din greseala un virus care transforma fiintele umane in altceva – ceva ucigator, ceva indestructibil.
Amy, o fetita de sase ani, supusa si ea experimentului, e salvata de un agent FBI, impreuna cu care fuge in munti, departe de lume si de urmarile dezastruoase ale Proiectului NOE. Transformarea imagineaza o lume credibila, dominata de frica si de nevoia de supravietuire. E foarte posibil ca soarta omenirii sa fie in mainile unei fetite. Mizand pe o viziune ambitioasa si pe un stil puternic, romanul lui Justin Cronin spune o poveste tulburatoare despre catastrofa si supravietuire, despre sacrificiu si speranta. 
Povestea lui Amy, fetita parasita de mama ei si sechestrata pentru un experiment apocaliptic, se desfasoara intr-un univers care trece printr-un moment de dramatica schimbare.
Strabatand distante lungi si decenii intregi, destinul ei ne poarta intr-un viitor intunecat, ce sta sub semnul violentei si al disperarii. Și numai Amy poate salva lumea...

Volumul al doilea din „Transformarea” continuă să ne uimească cu fiecare pagină, fiecare cuvânt.
Deşi lumea continuă să supraviețuiască, noțiunea de umanitate e de mult timp pierdută.
Într-o comunitate defectă, oamenii se agață timp de secole de ultima fărâmă de viață, izolați de restul lumii şi învățați să lupte şi să-şi aleagă un drum în viață de la vârsta de opt ani.

Încă un amănunt care mă fascinează la acest volum este felul în care autorul portretizează firea umană odată cu pierderea capacității de a gândi individual şi a personalității omului. Deşi aşa-zişii vampiri comit atrocități fără să ezite, în spatele acestei transformări se ascunde o putere nebănuită, iar cu fiecare pagină parcursă, ajungem încet-încet mai aproape de adevărul monstruos de la capătul drumului.


Povestea prezentată se axează câte puțin pe viețile locatarilor, care în ciuda dificultăților, au reușit să se ferească cu succes de bestiile aflate dincolo de ziduri. Însă, esența a tot ceea ce înseamnă om, comunitate şi căsătorie a fost schimbată, alternată. Iar dacă oamenii primesc şansa de a-şi construi o nouă lume, una guvernată de renumita Gospodărie şi de familiile care i-au pus baza, ei nu vor ezita să îşi rişte viața pentru mai mult, conduși de speranța care şi după nenumărate eşecuri, refuză să se stingă.


Acțiunea se axează în mare parte pe Peter, însă nici persoanele din jurul său nu sunt tratate ca fiind secundare, deoarece în această comunitate fiecare individ duce un rol important în traiul de zi cu zi.
Un lucru care m-a fascinat încă de la început au fost creaturile odioase pe care trebuie să le evite, şi ocazional să le înfrîngă oamenii. Autorul abordează un concept interesant, ba chiar controversat, învingând cu succes orice stereotip creat vreodată despre vampiri sau lumi distopice, ultimul fiind explorat, dar nu stăpânit şi finalizat cu rezultate pozitive de autori în ultimul timp.



Un personaj care mi se pare că a ieşit în evidență încă de la început a fost Alicia.
Deşi inițial nu a fost un personaj principal, ea se face observată prin abilitățile, stilul şi puterea sa.
Cu un trecut demn de o eroină, Alicia a fost învață să se lupte încă de mică, atunci când şi-a pierdut familia, însă un lucru o face remarcată, şi acela e dinamica ei, felul în care poate aborda situații şi sentimente cu o fire electrică şi deschisă, de parcă singura ei limită i-ar fi doar corpul. 
Desigur, avem de a face şi cu Amy, principala noastră sursă de inspirație şi persoana care ne captivează încă de la începutul primului volum.
Având mai întâi o prezență invizibilă, ea apare pentru prima dată în al doilea volum atunci când e nevoită să salveze o expediție în afara zidurilor care nu a ieşit tocmai conform planurilor. Însă micuța aventurieră a învățat ceva important de la ultimul om la care a ținut, şi acel ceva este compasiunea. Iar la ea nu va renunța prea uşor.

Recomand seria Transformarea pentru că ceea ce vă pot promite că veți găsi aici este originalitate. Autorul a creat o lume inedită, perfectă pentru a evada din cotidian.


Această carte a fost oferită pentru recenzare de către Editura Nemira, cărora le mulțumesc mult!
Intrați pe site-ul lor pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile lor.

Achiziționează Vol.2 din Transformarea de Justin Cronin de aici.

LECTURĂ PLĂCUTĂ! 😃


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu