TFU INSTAGRAM

19 aug. 2017

Recenzie - „Vassa şi Noaptea” de Sarah PorterTitlu: Vassa şi Noaptea
Autor: Sarah Porter
Editura: Nemira
Colecția: Young Adult
Nr. de pagini: 336
Disponibilă: aici.
SponsorizareEditura Nemira
Vassa locuieste impreuna cu mama vitrega si surorile vitrege intr-un cartier in care magia e la tot pasul. Babs, proprietarul magazinului din partea locului, are obiceiul de a-i decapita pe hoti si uneori chiar si pe clientii nevinovati. Asa ca, atunci cand trebuie sa iasa la miezul noptii sa cumpere becuri, se prea poate sa fie o misiune suicidara. Noroc ca are un sprijin: o papusa de lemn, ascunsa intr-un buzunar. Cu ajutorul ei, poate ca va alunga blestemul... 
Inspirat de povestea ruseasca Vasilisa cea Frumoasa, romanul scris de Sarah Porter deseneaza un Brooklyn magic, in care obiectele au suflet si intamplarile se tin lant zi si noapte.

Vassa şi Noaptea este genul de poveste despre care vei şti din prima clipă că o vei îndrăgi, însă în niciun fel nu vei şti la ce să te aştepți.
Suntem pe deplin conştienți încă de la început de faptul că magia există, cel puțin în această carte, totul începând cu Erg, păpuşa vie pe care Vassa a primit-o de la mama sa, continuând treptat cu tot felul de creaturi ale căror intenții nu sunt destul de clare, ca şi "angajații" magazinului sau motociclistul ce păzeşte parcarea acestuia.


Însă magia pare să se întindă încă de la început pe unde cuprinde, fie ea evidentă sau nu.
Pe măsură ce timpul se scurge în magazin, dar şi în afara acestuia, Vassa începe să înfrunte din ce în ce mai multe provocări imposibile pentru a reuşi să supraviețuiască, iar odată cu asta, cititorul află şi el mai mult cu privire la trecutul ei, mereu înconjurat de magie, lucruri pe care nici măcar Vassa însăși nu le cunoştea.


Printr-un şir inimaginabil de evenimente, Vassa ajunge să fie nevoită să lucreze timp de trei zile la magazinul BY's din apropiere. Miza: propria viață.
Oricine locuiește în Brooklyn ştie că nu este bine să încerci să furi, ba chiar nici să te încumeți să intri în magazinele BY's, decât dacă eşti fie disperat, fie un fan al adrenalinei, sau îți doreşti capul decapitat afişat la intrare.

Însă niciunul dintre acestea nu constituie motivul pentru care Vassa, însoțită de păpuşa sa gurmandă şi excentrică, Erg, a intrat în acest magazin după miezul nopții pentru a cumpăra o cutie de becuri.
Dar după cum va avea să afle mai târziu, nu totul este întâmplător, şi orice fel de buzunare constituie o amenințare pentru "angajații" lanțului de magazine dansatoare BY's. Sau poate un motiv pentru a ucide.

Un personaj care o însoțeşte în permanență, şi anume Erg, ne face totuşi să punem sub semnul întrebării intențiile aşa zisei păpuși care o are în grijă pe Vassa.

Deşi Erg are un caracter crud şi chiar lipsit de griji, părând uneori că nu are habar de ceea ce se întâmplă în jurul ei, sau că gândeşte într-un mod egoist, în realitate este conştientă de absolut, încercând chiar să o facă pe Vassa să se calmeze prin faptul că pare sigură pe ea şi relaxată în permanență. La urma urmei, este o păpuşă fermecată.

Cam undeva pe la începutul poveştii apare Tomin, un posibil interes amoros pentru Vassa, ba chiar o persoană în care începe să aibă încredere.
Chiar dacă părea genul de adolescent care există doar în interiorul unui grup de "neînfricați", Tomin începe încet-încet să conştientizeze mai des ce greşeli a făcut, ba chiar să se schimbe, ceea ce o intrigă pe Vassa.

Perseverența şi ingeniozitatea de care dă dovadă Vassa, dar şi profesionalismul şi simțul practic al acesteia reuşesc să acționeze în favoarea ei într-o aventură a vremurilor moderne în care îşi arată perspicacitatea şi independența față de lume.
În ansamblu, Vassa se încadrează în vechile standarde ale eroului, având parte de o călătorie spirituală şi testându-şi limitele şi intențiile cu fiecare provocare ce-i apare în cale.
Părând să înțeleagă sensul şi scopul tuturor, fiind încrezătoare şi mătură, ea reuşeşte cu succes să vadă în adevăratele semnificații ale lumii, lucru care o face o eroină bună şi înțeleaptă, potrivită la țanc acestei poveşti.

Pentru ansamblul dintre realitate şi ficțiune, dar şi pentru uimitoarea poveste creată dintr-un vechi basm captivant, acord acestei cărți nota 5/5.

Această carte a fost oferită pentru recenzare de către Editura Nemira, cărora le mulțumesc mult!
Intrați pe site-ul lor pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile lor.

Achiziționează Vassa şi Noaptea de Sarah Porter de aici.

4 comentarii:

 1. Hmm, pe mine sincer, nu mă prea atrage așa de mult această carte. Coperta este foarte frumoasă, iar subiectul este unul interesant, dar nu prea stiu ce sa zic despre ea.
  Poate o voi citi, dar nu sunt sigură :))

  RăspundețiȘtergere
 2. anul asta cel mai mult mi am dorit sa citesc O fata din bucati si cartea asta. pe prima am citit o si a fost exact cum ma asteptam. chiar mai mult. sper sa o citesc si pe aceasta curand si sa fiu de acord cu toate lucrurile bune pe care le am auzit despre ea.

  RăspundețiȘtergere
 3. Când am citit că avea o mamă și două surori vitrege m-am gândit la Cenușăreasa, când am citit că avea o păpușă m-a dus cu gândul la Păpușa Chucki.��Nu prea sunt intrigata să citesc această carte pentru că pare cam horror, Recenzia este super, pupici����

  RăspundețiȘtergere
 4. Wow! Ce carte interesanta! Am vazut de ceva timp aceasta carte, iar subicetul acesteia m-a intrigat destul de mult. Cand am vazut mentionat Brooklyn-ul m-am gandit instantaneu la seria "Instrumente mortale" :)))
  Recenzia a iesit foarte bine! Ma incanta foarte mult ideea de a transforma basme clasice in povestii actualizate zilelor noastre.
  P.S. Viitoare carte pe wishlist <3

  RăspundețiȘtergere