21 iul. 2017

Recenzie - „50 de zile înainte de sinucidere”, de Stace Kramer



Titlu: 50 de zile înainte de sinucidere
Autoare: Stace Kramer
Editura: Corint
Colecția: Leda Edge
Nr. de pagini: 688
Disponibilăaici.
Gloria McPhin, o adolescentă de 16 ani care trăiește în Florida, se confruntă cu probleme existențiale: divorțul părinților, logodna bunicii cu un tânăr de 25 de ani, dragostea neîmplinită față de iubitul prietenei ei. Fără să-și găsească locul nicăieri, ea decide să reflecteze asupra propriei vieți timp de 50 de zile înainte de a hotărî dacă să-și ia sau nu viața.
Înainte să încep această carte, mă gândeam că voi avea parte de o lectură plină de dramatism, și am avut mari temeri pentru că de obicei nu empatizez cu astfel de cărți, care să-mi transmită un sentiment de depresie. Însă nu a fost așa, ci din contră. Am fost surprinsă să constat că în spatele titlului care induce la suicid, se află de fapt o poveste relaxantă, plăcută, cu mult haz. Nu am simțit nici măcar o clipă că citesc o carte despre sinuciderea unei adolescente, ci mai degrabă am simțit că descopăr frumusețea clipelor tinereții, cât de mult trebuie să prețuim fiecare moment al vieții și să ne bucurăm de fiecare zi ce trece de parcă ar fi ultima. 

Am observat că există multe persoane care au rețineri cu privire la această carte, sau a celor asemănătoare acesteia din cauza temei pe care o abordează. Stace Kramer nu are intenția de a degrada starea psihică a cititorilor sau de a-i îndemna spre sinucidere, ci prezintă o poveste normală despre o adolescentă care își stabilește cincizeci de zile pentru a găsi motive care să-i schimbe marea decizie, de a-și lua viața. Este un jurnal ca oricare altul, în care protagonista relatează întâmplările ei de zi cu zi, sentimentele pe care le are odată cu trecerea timpului și deciziile pe care le va lua în urma unor evenimente neprevăzute. 

Povestea este realistă și putem observa diferite etape care pot apărea în viața unui adolescent normal: prima dragoste, petrecerile care se lasă cu mahmureală, efectele drogurilor și multe altele. De aici putem extrage multe invățături și nu îndemnuri spre a comite și noi aceleași greșeli pe care le face protagonista.
Stilul autoarei nu este excepțional și nici nu mă așteptam să citesc o capodoperă scrisă de o adolescentă în vârstă de doar șaisprezece ani, însă simplitatea cu care scriitoarea de origine rusă povestește totul, face cartea mult mai frumoasă și distractivă.

-Nu vreau să mă duc singur.

-Am necazuri cu tata. A înnebunit și nu mă mai lasă să ies din casă.
-Da, și al meu face deseori chestii din astea. Ai încercat să vorbești cu el?
-Ar fi mai ușor să-mi învăț pisica să danseze lambada decât să conving un catâr ca el să se răzgândească.

 Cert este că veți avea parte de multă acțiune și nu vă veți plictisi întrebându-vă câte pagini mai aveți. Da, are aproape 700 pagini, însă nici nu le vei simți odată ce v-ați apucat de lectură. 

Recomand cartea tuturor persoanelor dornice de aventură și mai ales celor care doresc să citească ceva simplu, fără expresii pompoase sau fraze care să îți dea bătăi de cap. 
Deși este o carte destinată unui public adolescentin, eu recomand cartea și adulților care se întreabă de multe ori ce gândesc adolescenții.

Gloria McPhin, o adolescentă care trăiește în Florida, și-a stabilit 50 de zile pentru a mai trăi, în acest timp încercând din răsputeri să găsească adevărata fericire. Fiind o adolescentă care nu are parte de o familie adevărată (tatăl său înșelând-o pe mama sa, apoi invers, urmând ca cei doi să divorțeze și să o ia pe căi separate) consideră că suicidul este rezolvarea tuturor problemelor. Pe lângă asta, este îndrăgostită de iubitul prietenei cele mai bune, iar bunica sa urmează să se căsătorească cu un tânăr ce i-ar putea fi nepot. Deși ar putea recurge la gestul extrem al sinuciderii în orice moment, ea decide să acorde o șansă vieții pentru a vedea ce are ea de oferit cu adevărat. 

Pot să vă spun că Gloria a avut parte de cincizeci de zile de neuitat și am trăit alături de ea la intensitate maximă. Certându-se cu părinții ei, va fugi într-o excursie la Paris alături de prietena ei cea mai bună, Tezer, cu bunica și tânărul logodnic, unde va avea parte de experiențe extraordinare. La întoarcere nu va rata nicio petrecere, se va lăsa în voia alcoolului și a senzațiilor extreme, va flirta cu băiatul de care este îndrăgostită și își va pierde virginitatea cu tocilarul școlii. Dar acestea nu sunt nici pe departe întâmplările cele mai interesante înainte de expirarea termenului stabilit. Se va certa cu Tezer, va fi exmatriculată din școală în urma unei acțiuni necuviincioase, își va face o nouă prietenă și își va vopsi părul într-o culoare țipătoare (albastru).
Într-o zi, aflându-se la un concert întâmplător a unei formații de muzică rock, Gloria va intra în discuție cu Alex, solitstul trupei, un tânăr fermecător. Promițându-i ca va veni și la următorul lor concert, Gloria o va convinge și pe Beth, noua ei prietenă, să meargă și să se distreze. Însă ce nu știa Gloria este că cei trei rockeri nu sunt tocmai băieți buni. Pe lângă pasiunea lor pentru muzică, aceștia au și alte ocupații ilegale. Cele două adolescente vor pleca într-o călătorie neprevăzută în rulota celor trei băieți, Alex, Jay și Steve, fiind date dispărute peste tot în mass-media. Deși Gloria este mai mult decât convinsă că ea împreună cu prietena ei au fost victimele unei răpiri, mai târziu se va afunda în traficul cu droguri și se va îndrăgosti de Steve.
  Iubirea nu aduce decât durere și acționează ca un drog. La început te simți bine, dar după aceea suferi când dispare și mori.
Dacă vreți să știți ce va face Gloria în continuare și care este alegerea ei finală, vă invit să descoperiți singuri, pentru că este o carte consistentă.
Oare Gloria va găsi motive pentru a-și continua viața?
Ce se va întâmpla cu protagonista noastră după expirarea termenului de 50 de zile?

Ăsta să fie sfârșitul? Viața mea a fost atât de scurtă. Unii susțin că sinucigașii ard în flăcările iadului pentru că au renunțat la viață. Dar asta nu mă sperie. Știu un singur lucru: am să mor. Nu am să mai respir și voi fi repede uitată. Mormântul meu va fi acoperit cu buruieni, iar ce care vor citi pe piatra funerară data nașterii și cea a morții se vor întreba de ce am avut o viață atât de scurtă.
Am acordat 4/5 steluțe acestei cărți pentru că sinceră să fiu, chiar aveam nevoie de o lectură relaxantă, și chiar dacă modul în care a fost scrisă cartea nu este plin de expresivitate, eu am fost conectată la acțiune întrutotul. Este ilustrarea perfectă a unui jurnal de călătorie în viața zbuciumată a adolescentului din zilele noastre. 

Acest roman a fost trimis spre recenzare de către Editura Corint, cărora le mulțumesc din suflet!
Intrați pe site-ul Editurii Corint pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile lor.
P.s: Cărțile lor creează dependență!

Achiziționează 50 de zile înainte de sinucidere, de Stace Kramer, de aici.

9 comentarii:

  1. Prima dată când am văzut titlul cărții m-am gândit că este o carte plină de dramatism,depresie, cuvinte extravagante și chiar nu mă atrăgea. Mă bucur că am citit această recenzie, acum cred că va fi una dintre cărțile mele preferate��

    RăspundețiȘtergere
  2. Recenzia m.a dat pe spate, sigur o cumpăr fără îndoiala.😍 Mulțumesc pentru această minunăție ❤

    RăspundețiȘtergere
  3. am vazut ca aceasta tema este foarte controversata si tot mai multi se plang ca nu ar trebui sa scrie despre sinucidere. in contextul in care aceasta tragedie este tot mai des intalnita, nu mi explic de ce mai este un subiect tabu. in plus, rolul cartilor este tocmai acela de a ne invata sa deosebim binele de rau, ce e gresit de ce e corect etc. noi trebuie sa invatam sa filtram informatiile care ne iau cu asalt creierul. mie mi se oare foarte interesanta aceasta carte, mai ales ca, ma fascineaza personajele care sufera de boli mintale si/sau tulburari comportamentele, care sunt nevoite sa faca alegeri grele si sa depaseasca obstacole de neimaginat pentru unii, iar recenzia aceasta ma face si mai curioasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. O carte foarte frumoasă. Recunosc că inițial nu i-am acordat prea multă importanță, am crezut că e o carte despre o puștoaică cu depresie care până la sfârșitul cărții se va sinucide, daar acum mi se pare o carte genială și consistenta pe care trebuie să o am în bibliotecă!🤗❤

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer mă regăsesc în personaj. Chiar foarte mult. Și deși eu un subiect *evitat* gândurile astea chiar există. Nu trebuie evitat ! Trebuie înfruntat ! Cartea asta fix asta face. Iar modul în care descrie totul te face să vrei să trăiești mai mult și mai intens. E o carte pe care eu una o recomand cu drag !

    RăspundețiȘtergere
  7. la inceput mi se parea un fel de fanmade sau ceva de tipul 13 reasons why, dar abia am citit descrierea si deja parerea mi se schimba. pai cu astfel de evenimente in viata, eu m as interna la socola sau as reflecta sa vad daca nu-s eu in lumea gresita. acum citesc recenzia si iata ce parere am:DE UNDE CUMPAR CARTEA ASTA MAI REPEDE?!??! adica, la 700 de pagini ma asteptam la un limbaj pompos, la o adolescenta care reflecta 24/7 asupra destinului ei inexistent. dar fata pleaca la paris, trece prin liceu aproape intreaga si o mai si rapeste un baiat dragutel care poate face trafic de organe. ceva imi zice ca si a ales gresit ultimele 50 de zile ca sa moara, pentru ca in opinia mea, astea s motive sa traiesti, sa te zbati pentru viata, sa simti cum adrenlina iti curge prin sange, sa simti iubire, tristete si sa simti viata! recenzia chiar a fost superba, pe mine m a convins si ced ca i as da si eu cele 5 stele la rating

    RăspundețiȘtergere
  8. Wow...700 de pagini e ceva. Am vazut ca aceasta carte a fost destul prezenta pe multe paginii de facebook si instagram. Subiectul...hm, nu ma asteptam la o asa poveste cei drept si imi place ideea intr-o oarecarea masura. Nu stiu sigur daca o voi achizitiona.Nu prea imi starneste curiozitatea prea mult asa cum au facut-o alte carti pe acelasi subiect.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pare foarte faina cartea.
    Imi place subiectul dezbatut.
    Am mai citit carti cu tema sinuciderii, sunt foarte curioasa cum trateaza aceasta autoare acest subiect.
    Observ ca tie ti-a placut, si observ ca este o carte buna, pentru ca am mai primit recomandari in legatura cu ea.
    Am auzit si ca este putin cam groasa, nu-i problema.
    Sper macar sa nu ma plictiseasca.
    Multumim pentru recenzie, foarte interesanta.

    RăspundețiȘtergere