4 iun. 2017

Recenzie - „Tocilara. De la geek la șic”, de Holly Smale



Titlu: Tocilara. De la geek la șic
Autoare: Holly Smale
Editura: Gama
Colecția: Gama Imago
Nr. de pagini: 320
Seria/trilogia: Tocilara
Disponibilăaici.



Harriet Manners știe o mulțime de lucruri.
• Urechile unei pisici au, fiecare, câte 32 de mușchi.
• Mierla albastră americană nu percepe culoarea albastră.
• Un om râde, în medie, de 15 ori pe zi.
• Din arahide se obține un ingredient al dinamitei.
Dar nu știe de ce nimeni de la școală nu pare să o placă. Așa că, atunci când i se oferă șansa să se reinventeze, Harriet profită de ocazie. Va reuși ea să treacă de la geek la șic?
Poate nu ai auzit încă de Tocilara. 
Nici eu nu auzisem de ea până recent, și vreau să vă mărturisesc că atunci când am văzut-o prima oară pe un blog, am fost atrasă atât de copertă, cât și de sinopsis.
Stilul simplu al autoarei și scrisul destul de mare au fost factorii ce au dus la terminarea cărții într-un timp relativ scurt. 
Mi-a plăcut mult de protagonista cărții, tocilara care știe o mulțime de lucruri interesante, iar prin intermediul ei am aflat o groază de curioazități din diferite domenii. 
Deși este o carte haioasă, are în același timp și un mesaj puternic și complex: nevoia de schimbare a unei puștoaice de 15 ani, care se simte marginalizată, într-o societate plină de ură și invidie.
Fiecare persoană ar trebui să se simtă mândră de cine este și să nu încerce să se schimbe pentru nimeni și nimic în lume. Tocilar sau nu, bogat sau sărac, cu toții suntem oameni.

A fost o lectură ușoară și relaxantă care m-a binedispus și o recomand persoanelor de orice vârstă, de la copii, până la adulți.
Dacă ești în căutare de cărți amuzante, cu replici care să îți stârnească râsul, atunci Tocilara e cartea potrivită pentru tine!



Harriet Manners, o adolescentă de 15 ani, elevă în clasa a IX-a, este tratată cu dispreț de colegii ei de clasă, doar pentru faptul că este cea mai bună dintre ei la învățătură. Eticheta pe care dânsa o primește de la cei din jurul ei, o fac pe Harriet să sufere și să își dorească o schimbare în viața ei.
Poreclită Geek, tânăra va încerca să devină o altă persoană, crezând că astfel, vor înceta toate jignirile la adresa ei.
Prietena ei cea mai bună, Nat, o târăște pe Harriet în lumea modei, într-un nou oraș, unde se pare că problemele se țin scai de ea. Așa că în timp ce proba o pălărie, reușește să provoace pagube în valoare de 3000 lire. Cum a reușit asta? Citește și află! 
 Dar ziua ei devine mai bună atunci când este descoperită de Wilbur, un agent al modei foarte caraghios și amuzant.

Lumea lui Harriet se va schimba radical odată cu acea zi. Deși la început mama ei vitregă nu a fost de acord cu modelling-ul, pe parcurs va ceda insistențelor tatălui ei, care era foarte încântat de ideea ca fiica lui să fie model. Toți trei vor merge la interviul cu Yuka, o celebritate în lumea modei, unde Annabel, mama vitregă, se va răzgândi brusc și nu o va mai lăsa pe fată să devină model.

Însă, Herriet și cu tatăl ei pun ceva la cale: vor minți pe toată lumea și vor pleca doar ei doi în Rusia, unde va avea loc o ședință foto și o defilare. Aici vor avea loc o mulțime de peripeții amuzante, care te vor face să râzi până la lacrimi.
 Mi-a plăcut relația dintre Herriet și tatăl ei, care e mai mult o relație de amiciție, decât o relație tată-fiică.
    

Va reuși Herriet să devină o altă persoană?
Sau își va da seama într-un final că se simte bine în pielea ei?

Propun să citiți cartea ca să aflați ce se va petrece mai departe în viața zbuciumată a tocilarei.


Cartea dispune de un număr consistent de personaje, însă vă voi prezenta în mare pe cele mai importante.

  ➽ Herriet Manners   este protagonista romanului, tocilara în jurul căreia se învârte acțiunea. Fiind una dintre cele mai inteligente persoane din liceu, aceasta va fi poreclită Geek sau Tocilara. Deși este o fată cu o cultură generală impresionabilă, uneori am simțit că este mai naivă decât un copil de 5 ani. Dar acest lucru face cartea să fie și mai amuzantă. Nu ai cum să nu râzi la întâmplările prin care trece sau prin cuvintele pe care le scoate pe gură.
Geek sau șic, Herriet este un personaj care mie mi-a plăcut. 


 Alte personaje 


  ➽ Nat    este cea mai bună prietenă a Herrietei, fata a cărui vis, de a deveni model, i-a fost furat de însăși persoana la care se aștepta cel mai puțin. Deși va fi supărată pe ea o perioadă de timp, prietenia va fi cea care va învinge și Nat o va susține mai departe pe Herriet.

  ➽ Nick   este nepotul Yukăi, una dintre cele mai importante și cunoscute femeie din lumea modei, cea care o va angaja pe Herriet. Nick are aceeași pasiune ca și Herriet: de a se ascunde sub masă. Așa se vor și întâlni, iar după aceea vor deveni parteneri la ședința foto din Rusia. Ceva se înfiripă între cei doi, dar probabil că în volumele următoare vor fi mai multe detalii.

  ➽ Wilbur   este cel mai amuzant personaj pe care l-am cunoscut vreodată. Omul ăsta e ca un clown și tot timpul am râs când era timpul pentru o replică de-a lui. Iar improvizațiile de alintături pe care i le adresează Herrietei te lasă fără aer. De la prea mult râs. 

Romanul dispune de un număr consistent de personaje, însă am ales să descriu pe scurt personajele care mi-au atras mie cel mai mult atenția.



5/5 steluțe pentru că nu am mai râs niciodată atât de mult citind o carte. 
Dacă sunteți supărați, deprimați, sunteți în reading-slump sau pur și simplu doriți să citiți altceva decât citiți de obicei, atunci vă recomand cu drag Tocilara, de Holly Smale.


Acest roman a fost trimis spre recenzare de către Editura Gama, cărora țin să le mulțumesc din suflet pentru oportunitatea pe care mi-au oferit-o de a citi o carte funny! 
Cartea o puteți achiziționa de aici.

  CONTINUAREA:  


 
Click pe poze pentru a achiziționa și restul volumelor.


Alte cărți Editura Gama care te-ar putea interesa:


1. Colecția Am supraviețuit!

2. Colecția Judy Moody

3. Colecția Premium

4. Seria de autor David Baddiel



4 comentarii:

  1. am citit si eu primele 3 volume si mi-a placut chiar daca este o carte pentru fetite de 16 ani, m-a surprins intr-un mod foarte placut

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit si eu primul volum si mi-a placut

    RăspundețiȘtergere
  3. am incercat sa o citesc acum ceva vreme, nu am reusit. cred ca e una dintre cartile pe care le poti citi doar intr un anumit moment din viata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am mai citit cărți care abordau subiectul. Și filme. Dar asta, din fragmentele alese de tine, chiar e una bună ! Iubesc cel mai mult cărțile cu puțin umor. Pentru că în viață fără umor, înnebunești.

    RăspundețiȘtergere