28 iun. 2017

Recenzie - „Acest cântec neîmblânzit”, de Victoria Schwab


Titlu: Acest cântec neîmblânzit
Autoare: Victoria Schwab
Editura: Herg Benet
Colecția: Cărțile Arven/Teen Fiction
Nr. de pagini: 464
Serie/Trilogie: Monștrii din Verity
Disponibilăaici.
SponsorizareEditura Herg Benet

Kate Harker și August Flynn sunt moștenitorii unui oraș divizat – un oraș în care violența de zi cu zi a dat naștere unor monștri cât se poate de reali. Tot ceea ce își dorește Kate este să fie la fel de nemiloasă precum tatăl ei, care obligă oamenii să îi plătească pentru protecția pe care le-o oferă împotriva întunericului neînduplecat. 
Tot ceea ce își dorește August este să devină uman, cu o inimă tot atât de bună precum cea a tatălui său, și să joace un rol mult mai important în sprijinirea celor inocenți – însă cum poate dacă el este chiar unul dintre monștri? Unul care poate să fure sufletul cuiva cu un simplu acord al muzicii? Când se ivește ocazia de a o putea supraveghea pe Kate, care tocmai ce a fost dată afară de la cea de a șasea școală și se întoarce astfel acasă, August se dedică în întregime misiunii sale.

Încă încerc să-mi găsesc cuvintele pentru a întocmi o recenzie cum se cuvine, deși am terminat-o de câteva zile. A fost perfectă. Nu am alte cuvinte să o descriu, sincer. Dar mă voi strădui să vă spun de ce să citiți cartea aceasta.

În primul rând aș vrea să subliniez faptul că structura pe care a ales-o scriitoarea este una nemaiîntâlnită de mine în alte cărți. În locul capitolelor am regăsit patru părți, sub forma unor versuri: 
 Versul întâi - Monstrule, îmi dai voie? 
 Versul doi - Monstrul vede, monstrul face 
 Versul trei - Fugi, monstrule, fugi! 
 Versul patru - Înfruntă-ți monștrii 

Absolut genial! 
Dacă m-a cucerit de la structura aparent ciudată, vă imaginați cât de mult am iubit povestea. Am rămas profund impresionată de abilitatea autoarei în a crea ceva unic și cât se poate de original. 
Este un dark fantasy care m-a fermecat complet. Victoria Schwab a transformat muzica într-o adevărată artă a uciderii. Nu mi-aș fi putut imagina ceva atât de frumos niciodată! 

În timp ce citeam unele fragmente, parcă auzeam versurile melodiei și cântam odată cu personajele, imnul celor mai înfricoșători monștri. 
 Am fost transpusă într-o altă lume, plină de monstruozități, dar mi-a cam plăcut! Nici măcar nu am simțit numărul paginilor, atât de repede a trecut timpul citindu-le!

Mi-au plăcut extrem de mult personajele pe care a reușit să le contureze într-un mod inedit scriitoarea. Ceea ce am apreciat eu cel mai mult la această carte este faptul că nu există nicio asemănare între personajul masculin și cel feminin, aceștia neavând absolut nimic în comun. Un volum lipsit de romantism sau clișeu. Mă și plictisisem de lucruri de genul. Voiam ceva diferit, personaje diferite, care să nu fie atrase/îndrăgostite unul de celălalt. Și am găsit ceea ce căutam.


Iar sfârșitul e imprevizibil. Te lasă în suspans până la următorul volum. 
Am nevoie de volumul doi. 
Noroc că cei de la Editura Herg Benet s-au gândit la noi și vor publica volumul următor cât de curând (în toamnă).

Recomand din suflet Acest cântec neîmblânzit persoanelor de orice vârstă, indiferent de genul pe care îl preferă în mod normal, pentru că această poveste are ceva diferit! Dar mai ales dacă citiți mult fantasy și SF, nu trebuie să treceți peste această carte. E un must-read.


Într-un oraș divizat, Verity, răutatea oamenilor a ajuns să capete formă fizică născându-se, astfel, trei tipuri de monștri: Corsai, Malchai și Sunai. Pentru fiecare monstru în parte, avem și niște versuri creepy care sună ca o invocare a unor demoni din cele mai înfricoșătoare filme horror.
Corsaii luau ființă în urma unor acte violente și se hrăneau cu oase și carne.
“-Corsai, Corsai, dinți şi gheare,
Umbre şi os, vă vor roade cruzi.
Malchaii se nășteau în urma unor crime și hrana lor era sângele.
                                                             -Malchai, Malchai isteți şi vicleni,
Zâmbind şi muşcând şi sugând din voi tot.
Sunaii erau cei mai periculoși, născându-se din cele mai grave crime posibile, cum ar fi atentatele, masacrele, atacurile ce luau o mulțime de vieți deodată, nu doar una. Hrana sunailor erau sufletele păcătoșilor.
-Sunai, Sunai, ochii ca tăciunele, 
Îți vor cânta şi-ți vor lua sufletul.”
Orașul Verity este împărțit în două: Orașul de Nord și Orașul de Sud. 
În partea de Nord îl avem pe Callum Harker, cel care îi are de partea sa  (slugi mai degrabă) pe Corsai și Malchai, iar în partea de Sud îl găsim pe Henry Flynn care are grijă de cei trei Sunai, tratându-i ca pe propria familie și nu ca pe niște ființe monstruoase.


Cei trei Sunai erau ființe invincibile care luau viața păcătoșilor prin cântecul lor.
Ilsa este cea mai puternică Sunai, arma sa fiind însăși vocea, Leo este cel de-al doilea, putând să facă muzică din orice, iar August, dar nu cel din urmă, lua sufletele prin sunetele viorii sale.


Deși acțiunea se petrece la persoana a III-a și nu putem afla întocmai gândurile și trăirile personajelor, avem parte de două perspective diferite.
August Flynn și Katherine Harker sunt cei doi protagoniști, fiind rivali prin nume.

Kate Harker a schimbat șase școli în ultimii cinci ani, datorită temperamentului său agresiv și problematic și toate acestea pentru a se putea întoarce acasă, în orașul în care trăiește tatăl său, Callum și pentru a fi acceptată de acesta. Ajunsă în sfârșit în orașul dominat de monștri, Kate se va înscrie la Academia Colton, unde speră să ducă o viață normală.

August Flynn este cel care a avut parte de școlarizare la domiciliu, părăsind rareori complexul lui Flynn, din cauza riscului de a se expune pericolelor. Când în sfârșit îl convinge pe Henry Flynn să-l lase să învețe la Academia Colton, are șansa de a fi normal. Dar singura condiție ca acesta să meargă și să studieze acolo este să o urmărească pe Kate Harker. Tânărul acceptă și își asumă această sarcină, luându-și o nouă identitate: Frederick Gallagher.

Cei doi vor reuși să poarte câteva conversații și interesul unuia pentru celălalt devine vizibil. 
Însă, nu cum credeam eu. Nu este o poveste romantică între doi adolescenți diferiți, care luptă pentru a putea fi împreună. Relația celor doi este cu totul altceva. Și mi-a plăcut la nebunie. 

Ce va face Kate când va afla că flirtează cu însuși dușmanul?
Ce se va întâmpla mai departe cu August și cu planul său? 



Kate Harker  este o fire nebunatică, irascibilă și foarte curajoasă. Am putut vedea o evoluție vizibilă pe parcursul romanului, de la adolescenta problematică, care dădea foc la școli, la o persoană matură, care a reușit să se cunoască pe sine mai bine, cât și pe singura rudă în viață pe care o mai avea, tatăl ei. 

Ce va face aceasta când este pusă în situația de a sta față în față cu dușmanul?
Va înfrunta totul sau va fugi?



August Flynn deși este un monstru prin natura sa, vrea să fie uman, vrea să fie doar un simplu adolescent necapabil de răutăți. Este pasionat de muzică și de instrumentul său, vioara, fără de care nu ar putea să își imagineze existența.

 Dar oare pot Sunaii să fie altceva decât monștri? Va putea el să reziste întunericului și să se lase învăluit de lumină?





Aș acorda mai mult de 5 steluțe pentru cartea asta.
Extrem de atractivă și incitantă!
Doar citiți-o și dați-mi dreptate!


        SPONSORIZARE       



Acest roman a fost oferit spre recenzare de către Editura Herg Benet, cărora țin să le mulțumesc mult!
Accesați site-ul lor pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile lor.
Cartea poate fi achiziționată de aici.

Alte cărți din colecția Cărțile Arven - click aici



8 comentarii:

  1. abia astept sa apara si seria Shades of Magic la Nemira!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveam dubii privind aceasta carte, dar dupa recenzia asta, cu siguranta o voi comanda. Am vazut pe facrbook un concurs cu ea. Ughh si eu m am saturat de clisee. Iubesc cartile fantasy, dar unele sunt asa cliseice! Multumesc ca mi ai dovedit ca aceasta carte e mult mai mult. Iar ideea ca muzica e o arta a uciderii...<3

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ne incantati din nou cu o noua recenzie, foarte bine structurata despre o carte captivanta! Nu am citit cartea insa tu m-ai convins sa fie chiar urmatoarea pe care o voi citi. Faptul ca intre Kate si August nu exista nicio atractie si ca cei doi nu lupta pentru a fi impreuna a dezlantuit in mintea mea o curiozitate enorma, m-ai facut sa vreau sa aflu tot mai repede ce se intampla intr-adevar intre cei doi. Originalitatea si unicitatea acestei povesti este cu adevarat...imbatabila, as putea spune. Faptul ca cei doi nu se aseamana deloc...mi s-a parut poate cel mai original lucru intalnit in vreo carte de acest gen. Insusi obiectivele acestora sunt total diferite ceea ce-mi starneste o stare de indiscretie totala, nu ma pot da in laturi de la o astefel de carte, o actiune complexa si fascinanta! Irascibilitatea si curajul de care da dovada Kate o recomanda pentru a fi un urmas demn de a-l mosteni pe tatal sau. Ceeea ce mi se pare m-ai cuceritor in aceasta carte este ca August vrea sa devina uman in totalitate, fara acea urma de dorinta de a face rau, sa nu fie capabil sa fie rau.
    Ador ca ai caracterizat personajele, ca ai pus acele "fotografii" cu ei si evident acele secvente din carte sunt bestiale. Felicitari, pentru aceasta recenzie! Ai reusit din nou sa ne impresionezi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ne incantati din nou cu o noua recenzie, foarte bine structurata despre o carte captivanta! Nu am citit cartea insa tu m-ai convins sa fie chiar urmatoarea pe care o voi citi. Faptul ca intre Kate si August nu exista nicio atractie si ca cei doi nu lupta pentru a fi impreuna a dezlantuit in mintea mea o curiozitate enorma, m-ai facut sa vreau sa aflu tot mai repede ce se intampla intr-adevar intre cei doi. Originalitatea si unicitatea acestei povesti este cu adevarat...imbatabila, as putea spune. Faptul ca cei doi nu se aseamana deloc...mi s-a parut poate cel mai original lucru intalnit in vreo carte de acest gen. Insusi obiectivele acestora sunt total diferite ceea ce-mi starneste o stare de indiscretie totala, nu ma pot da in laturi de la o astefel de carte, o actiune complexa si fascinanta! Irascibilitatea si curajul de care da dovada Kate o recomanda pentru a fi un urman demn de a-l mosteni pe tatal sau. Ceeea ce mi se pare m-ai cuceritor in aceasta carte este ca August vrea sa devina uman in totalitate, fara acea urma de dorinta de a face rau, sa nu fie capabil sa fie rau.
    Ador ca ai caracterizat personajele, ca ai pus acele "fotografii" cu ei si evident acele secvente din carte sunt bestiale. Felicitari, pentru aceasta recenzie! Ai reusit din nou sa ne impresionezi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit această carte de curând și tu chiar ai exprimat foarte bine și emoțiile trăite de mine în timpul lecturării acestei cărți, pe care nu o pot caracteriza altfel decât extrem de bine reușită, structurată și scrisă. Mi se pare un concept extrem de original, ai da muzicii și cântecului atât o posibilitate atât de morbidă, cât și o transformare într-o iertare care mi s-a părut aproape bizară, dar care a căpătat sens pe parcursul romanului. Kate e un personaj extrem de badass, ca să îi zic direct pe nume fără perdea, pe mine personal m-a cucerit încă de când s-a uitat în acel moment la o icoană cu Iisus și a spus Nu o lua personal =)))))) Mai mult decât atât, chiar dacă August este un monstru, mi se pare că el dă luptă interioară și crâncenă cu proprii lui demoni și monștrii: frica de a nu mai simți niciun fel de emoție, de a omorî oameni nevinovați, frica de a pierde controlul asupra naturii sale contradictorii. I-am iubit pe amândoi în mod egal și am trăit o poveste dusă pe cele mai înalte game ale ficțiunii, care m-a făcut să aștept cu o nerăbdare de nedescris traducerea volumului doi ( sau, cine știe, poate nu rezist până în septembrie și îl iau dupa Books-Express =))).

    RăspundețiȘtergere
  7. La citirea numelui nu mă așteptam la un SF și Fantasy. Deși nu prea trag spre astfel de cărți, recenzia ta chiar mi-a atras atenția. Vedem dacă pot să o citesc în totalitate, dar odată începută, o voi termina. Să sperăm că va fi o surpriză plăcută. Frumoasă recenzie !

    RăspundețiȘtergere
  8. Titlul dupa parerea mea induce multa lume in eroare. Cartea suna foarte bine si chiar mi-ar placea foarte mult sa o citesc. Vreau sa descopar mai multe despre ce gen de relatie se infiripa intre Kate si August.Felicitari pentru o super recenzie.

    RăspundețiȘtergere