29 mai 2017

Recenzie - „Legenda”, de Marie Lu



Titlu: Legenda
Autoare: Marie Lu
Editura: Booklet Fiction
Nr. de pagini: 320
Seria/trilogia: Legenda
Disponibilăaici.


Lumea s-a schimbat definitiv. Statele Unite s-au scindat; partea de vest este ocupată acum de Republică, o națiune mereu pe picior de război cu vecinii săi. June și Day sunt doi adolescenți care vin din medii radical diferite. Născută într-o familie republicană bogată, June se pregătește pentru o carieră de succes în armată. O imensă conspirație face ca destinul ei să se intersecteze cu acela al lui Day, cel mai căutat infractor din Republică. Trădări, torturi, asasinate – orice devine permis pentru ca tinerii să nu poată ajunge la sursa tuturor minciunilor.
Cunoașteți acel sentiment de după terminarea unei cărți bune? Când ți-a plăcut totul, de la acțiune, stilul autoarei, personaje, copertă, și efectiv strângi cartea în brațe pentru că mai vrei să o parcurgi o dată? Mie mi se întâmplă foarte rar acest lucru.

Foarte bun acest roman! Extraordinar de bun! Sublim! Nu știu cum să îl descriu, de fapt. 
Văzusem și pe Goodreads că are un rating destul de ridicat și mă gândeam că o fi o carte bunicică, însă nu mă așteptam să îmi placă atât de mult, încât să nu mai vreau să citesc nimic o perioadă. Bine, poate volumul 2

Este de departe cea mai bună distopie pe care am citit-o vreodată, mult mai bună decât Jocurile foamei sau Divergent. Plină de acțiune, suspans, aventură și umor pe ici pe colo, Legenda, de Marie Lu și-a găsit un loc aparte în inima mea, deoarece cărți în genul ăsteia caut eu să citesc de multă vreme.

Dacă tot am lăudat mai sus cartea aceasta, să vă spun și despre ce este vorba în ea, nu?
Acțiunea se petrece într-un viitor necunoscut, în care Statele Unite ale Americii s-au separat: partea de Vest devine Republică și va lupta împotriva coloniilor și a dezastrului provocat de rebeli. Deși nu sunt o fană a politicii în general, mi-a plăcut mult să citesc despre conflictele guvernamentale a celor două tabere opuse și mai ales că la mijloc se află o conspirație (despre care nu o să vă spun, pentru că veți afla singuri). 

În incipit aflăm despre existența unui tânăr rebel, pe nume Day, care după ce a picat Examenul și a scăpat din lagărul unde fusese trimis, a recurs la diferite metode, nu tocmai legale, pentru a se întreține. Este căutat de toată lumea datorită infracțiunilor pe care le-a desăvârșit de-a lungul timpului, dar asta nu îl împiedică să continue să facă rost de bani pentru fratele său bolnav și pentru familie. O cunoaștem în paralel și pe June, singurul copil al Republicii care a reușit să obțină la Examen punctajul maxim de 1500 puncte, fiind un geniu. 
Deși sunt în tabere opuse și s-ar putea numi chiar dușmani, cei doi protagoniști ai romanului vor ajunge față în față, în circumstanțe nu tocmai plăcute: June caută ucigașul fratelui ei mai mare, pe nume Metias, iar Day încearcă să adune tot mai mulți bani pentru a face rost de leacul împotriva bolii pe care o are frățiorul lui mai mic.
Deși știa că Day i-a omorât fratele, June nu îi cunoaște identitatea adevărată. 
Prea târziu a aflat cine este cu adevărat străinul vagabont cu care și-a petrecut timpul, deoarece June deja a început să se îndrăgostească de el. 
Ce va face June aflând cine este cu adevărat băiatul de care s-a îndrăgostit? Va alege să se răzbune pentru uciderea fratelui ei, sau se va lăsa pradă sentimentelor?
Îl va preda pe banditul care este căutat de toată lumea sau îl va ajuta să scape?
Veți afla numai dacă veți citi cartea.


Day este cel mai căutat infractor din întreaga țară, un puști care a reușit să păcălească întregul sistem prin abilitățile sale. Însă acesta nu a făcut decât să își păzească familia de virusul care circulă în Republica Americană. Este genul de personaj pe care rar îl întâlnești, un supererou al străzii, un adevărat supraviețuitor și luptător. Curajul și iubirea pentru familia lui îl vor ajuta să supraviețuiască. Când o va întâlni pe June, Day se va simți atras de ea și se va îndrăgosti iremediabil. Dar oare mai este loc de iubire când viața e o așa pacoste? 
June este fata-geniu a Republicii. Pe lângă istețimea de care dă dovadă, se pare că și abilitățile ei fizice sunt impresionante. După moartea singurului ei sprijin, fratele Metias, o parte din ea va muri, de asemenea. Va căuta să se răzbune și va face tot ce îi stă în putință pentru a-l găsi pe cel care i-a furat tot ce i-a fost mai drag. June este un personaj interesant și mă bucur că iese din tipar. Curajoasă, onestă și iubitoare, protagonista feminină va fi pusă în fața unei mari alegeri. Va ajuta sistemul folosindu-și competențele, sau va alege calea dreaptă și îl va urma pe Day, cel de care s-a îndrăgostit?
Vor fi multe peripeții prin care vor trece cei doi protagoniști, multe răsturnări de situație, iar finalul va fi surprinzător. Abia aștept să lecturez volumul al doilea pentru a afla ce vor face mai departe June și Day, dacă vor fi împreună sau nu.



  • Este o distopie. Iubesc distopiile;
  • Acțiunea nu este forțată, nu există pasaje plictisitoare și nici descrieri fără rost;
  • Personajele create de autoare sunt unice;
  • Nu am întâlnit acea iubire clișeică ca în orice carte, ci ceva mult mai profund;
  • Finalul te face să vrei mai mult;

  • Chiar credeți că după ce am lăudat atâta această carte mai sus, aș fi găsit vreun punct slab/defect? Nu. Cartea este perfectă din toate punctele de vedere.


Dacă aș putea oferi mai mult de 5 steluțe, aș face-o. 5 steluțe cu + pentru această capodoperă.



Acest roman a fost trimis spre recenzare de către Editura Booklet Fiction, cărora le mulțumesc din suflet pentru oportunitatea pe care mi-au oferit-o de a citi un roman extrem de bun! 
Cartea o puteți achiziționa de aici.

CONTINUAREA: 

Geniul, volumul 2




Alte cărți Booklet Fiction care te-ar putea interesa:



4 comentarii:

  1. o carte pe care mi-ar placea foarte mult sa o citesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. June...o ador pe June! am suferit odata cu ea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow! Asta da recenzie😂😂.
    Recunosc că inițial nu am fost atrasă de această carte,am avut ocazia să o citesc dar chiar nu am avut intenția să mă apuc de ea. După ce am citit recenzia cred că o să o citesc anul acesta😇

    RăspundețiȘtergere