5 mai 2017

Recenzie - „Conjugat la feminin”, de Simona Muscă



Titlu: Conjugat la feminin
Autoare: Simona Muscă
Editura: Lipsă. Independentă
Nr. de pagini: 188

Disponibilă : aici


Dragă cititorule, 

Nu-ți promit epifanii, dar îți pun pe tavă un suflet și-o experiență de viață. Trebuie să te avertizez încă de la început că acesta este un debut. Nu este un roman, nu este o biografie, nu este o carte motivațională. Nu este niciuna dintre acestea, deși ar putea fi o combinație între ele. 

Nu-ți promit rețete pentru fericire, dar te fac părtaș la poveștile mele, așa cum sunt ele, cu bune și cu mai puțin bune. Am scris despre oamenii care muncesc din greu și despre leneși, despre tineri talentați, despre bunul-simț și bunele maniere, despre nunți și divorțuri, despre amante și iubiri. Am scris uitându-mă în jur în toți acești ani și adunând una câte una ideile pe care ți le împărtășesc aici. Răsfoiește, citește, ceartă-mă, aprobă-mă, scrie-mi! 

Suntem în secolul vitezei, într-o societate dinamică pe care nu am creat-o eu, ci noi toți la un loc. Bine sau rău - nu știu și mă feresc să judec în termeni comparativi, însă aceasta este realitatea. Și poate tocmai de aceea mi-aș dori ca această carte, mai mult decât orice, să fie vie. Să fie ca un seism emoțional de proporții care adună sub el subiecte tabu, picante, dureroase sau intime, pe care le-am “descojit” într-un stil unic, doar al meu. Nu știu câți dintre voi ar avea curajul să-și verse sufletul și viața în văzul tuturor, drept lecții de păstrat. Eu o fac. Asumat, curat și sincer. 


Am citit această "comoară" cu sufletul la gură. Trebuie să recunosc că am savurat fiecare capitol şi totodată mi-a plăcut extrem de mult ideea de a evidenția și individualiza capitolele printr-o imagine.



Mi-am bucurat sufletul, ochii şi rațiunea, dezmierdându-le cu o asemenea lectură liniştitoare, dar în același timp, profundă şi realistă. Am avut ocazia de a citi o carte ce mi-a deschis calea spre viziunea şi gândirea unei persoane ce a experimentat multe lucruri în viață. Pot spune doar că mi-am clădit pe urma ei, concepții si priorități încă din primul capitol. Am fost un mic călător ce a pierdut noțiunea timpului, atunci când a fost aruncat în "marea adevărului nemărginit".

Cartea Simonei, Conjugat la feminin este ca "un seism emoțional de proporții, care adună sub el subiecte tabu, picante dureroase sau intime, pe care le-am "descojit" într-un stil unic, doar al meu. Nu stiu câți dintre voi ar avea curajul să-şi verse sufletul şi viața pe hârtie, în văzul tuturor, drept lecții de păstrat. Eu o fac. Asumat. Curat. Sincer." 

 Deci, eu zic să evadăm alături de ea, pentru a vedea imaginea reală a lumii, să ne uităm în fața oglinzii şi să ne analizăm, să deschidem ochii şi porțile inimii pentru ce ne place şi pentru ce ne face fericiți. 
Lăsa-ți-vă inimile să vă ghideze în viață, aveți încredere în ea, nu vă va dezamagi, şi chiar daca o face, nu fugiți de ea, alergați spre Ea şi îmbratişați-o, pentru că niciun om nu e perfect, la fel cum nici inimile voastre nu cunosc semnificația cuvântului dăunător.❤ 
Prima parte a cărții, întitulată : INDICATIV PREZENT  ne prezintă primul capitol:  
Oamenii-Plante versus Oamenii-Flori 

Mmm...oare v-ați dat seama deja despre ce e vorba? Pentru că eu da, am parcurs acest capitol cu multă uşurință, pentru că un adevar mereu rămâne un adevăr și întotdeauna e uşor de spus, 

Simona ne relatează în acest capitol, faptul că viața are multe uşi, dar şi ferestre, şi indiferent pe ce uşă sau fereastră intrăm, trebuie să muncim, să fim sinceri şi să nu privim în stânga şi dreapta la vecinii noștri, să nu tânjim la "fructul copt" al altuia, la bogațiile pe care le au alții, pentru că cele mai bune bogații şi cel mai zemos fruct, este mereu al tău, indiferent cât munceşti pentru el, indiferent de câte provocari te loveşti de-a lungul vieții. Mereu va dăinui în timp gustul succesului înfăptuit de tine.


 M-a făcut să înteleg că prin muncă proprie și eforturile pe care le depun zilnic, oricât de mici ar fi , pe baza acestora voi avea satisfacții uriaşe în viitorul apropiat. Am conștientizat că nu-mi doresc să devin un Om-Plantă, să cresc, să elimin doar oxigen şi apoi să mor într-un mod brusc fără să fi făcut ceva semnificativ pentru mine, ci îmi doresc să devin un Om-Floare, un om care creşte, care încearcă să înforească indiferent de factori, care îşi doreşte schimbare în viață,  care nu se lasă în ciuda vântului puternic cu care se luptă, care crede în propriile puteri, deşi e mică la început, deşi multă lume vrea să o distrugă, să o rupă şi să o arunce la gunoi ca pe un obiect,  care rămâne mereu cu capul ridicat şi priveşte mereu în față, cu încredere, mereu cu încrederea că va contribui cât de puțin la schimbarea viziunii asupra lumii.


În continuare am descoperit treptat, un suflet curat care şi-a aşternut în această carte o parte din tot ce înseamnă ea și nu ai cum să nu-ți dai seama de acest lucru. Am văzut ambiția şi curajul cu care a înfruntat totul... Și-a ales şi a stiut de tânără ce doreşte să facă, astfel, la vârsta de doar 16 anişori, aşa cum spune şi ea "când avea doar probleme de matematică de rezolvat", a ales să-şi deschidă o firmă de modeling, din dorința de a face ceea ce-i place şi de a încerca.
 Aacest lucru a reprezentat pentru ea Un Nou Început. 

 "TALENTUL NU îNSEAMNĂ NIMIC. CONTEAZĂ CURAJUL. AI CURAJUL SĂ-ȚI FOLOSEŞTI TALENTUL CU CARE TE-AI NASCUT?" 

De acest citat minunat m-am lovit în urmatorul capitol şi vă spun cu sinceritate, că e un citat care o defineşte perfect pe autoare, -acum în vârstă  de 30 de ani, este o femeie de afaceri de succes -, ne îndeamnă să avem încredere în noi, chiar dacă suntem confuzi şi nu ştim pe ce cale să ne îndreptăm, să închidem ochii şi să respirăm, să ne dăm un răgaz şi să medităm asupra a  ceea ce ne dorim cu adevărat. 
Nu e ușor, aşa e, dar dacă ne dorim cu adevarat şi credem că acela este drumul nostru, atunci aşa va fi!

  "IMPORTANT E CĂ VIITORUL APARȚINE...CUI ÎL VREA!" 

Şi aşa începe cel de-al treilea capitol, care ne îndrumă în a face lucrurile cu iubire, din iubire şi cu iubire. Să nu le facem pentru ca aşa ne sunt "dictate" sau pentru că ne încolțeşte în suflet frica, ci să încercăm să evităm pe cât putem de mult să devenim în timp "mici marionete" dirijate de un păpuşar, poate mai puțin bun, însă care are curajul să încerce.
Să iubim ceea ce facem e un îngredient important în a avea succes, exemplu' pur fiind chiar Simona. Odată ajuns în vârful piramidei, o frumoasă lecție este aceea de a nu-ți pierde trecutul şi nici inima. Să fii în vârf şi să rămai neschimbat,  înseamnă să fii mereu tu cel "curat".

Aşa ajungem la a doua partea cărții,  PREZENTUL CONTINUU, în care ni se vorbeşte despre femei care acceptă ceea ce le dictează un bărbat, ni se vorbeşte despre Bărbații-Praştie, care se cred mereu mai buni decât femeile -şi aici fac o paranteză- (trăim în secolul 21, unde nu ar trebui să mai existe astfel de discuții, dar din nefericire, încă se mai practică acest "sport": bărbatul dictează viața unei femei... sau mai bine spus, o condamnă la o viață nefericită!), ni se vorbește despre cuplurile care pozează în familii fericite, însă în interiorul lor, se manifestă furtuni, acompaniate de tornade  devastatoare ce distrug tot ceea ce au construit de atâta amar de vreme. Sufletele lor chinuite plâng  de teama de a pierde acel "ceva", acea obişnuință bolnăvicioasă cu care au simulat de la început fericirea.
Ni se vorbeşte despre obiceiurile de la nunți, pe unele, sincer, nici eu nevăzându-le rostul. Ni se vorbeşte despre divorțurile care sunt jucate ca pe o piesă de teatru, însă nu contează cât a ținut căsnicia lor, ci cât de frumos s-a desfăşurat. Ni se mai vorbeşte despre amante şi de ce ajung bărbații să recurgă la această opțiune.
 Dar oare cum se simte o amantă? 
Ce se întâmplă sau ce faci când ştii că eşti a doua femeie? 
Mmm...greu răspuns...
Simona vă poate lămuri întru toate, citind această carte, ce reprezintă o sămânță a vieții, a cunoaşterii, a înțelegerii.


Această carte e ca o ploaie de vară, rece şi puternică, care face ravagii pentru doar câteva minute, apoi dispare şi apare soarele, însă în urma ei a lăsat pagube însemnate!
Nu ratați acest roman! 
Citiți-l şi savurați-l! 
Nu veți regreta un minut!
Mulțumesc, Om-Floare pentru tot ce m-ai ajutat să conştientizez.
Iar voi, dragii mei, rămâneți aproape, pentru că urmează un interviu cu autoarea cărții.






Îi voi acorda 5 steluțe pentru că această carte este o lecție de viață.


Cartea poate ajunge la voi cu autograf, comandând de aici.



5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pare destul de interesantă. Poate o să îi acord o șansă în viitor, cine știe?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow ! Când am citit titlul mă gândeam la altceva. Complet altceva. La o poveste de dragoste, ceva gen. Am fost surprinsă din prima ! Bifată pe listă !

    RăspundețiȘtergere
  4. vai, este imensa recenzia! aspir sa pot spune si eu vreodata atatea despre o carte. :)) la altii imi place sa citesc mai multe detalii, dar eu nu pot fi decat succinta. :( asa ma consolez eu pentru lipsa de experienta, ma alint ,,succinta''. :D frumoasa recenzia asta, dar cartea nu mi atrage atentia, din pacate. e draguta metafora/analogia planta-floare-om, dar, in rest, subietul imi suna a o colectie de citate inspirationale, doar ca scrise mai frumos. :D

    RăspundețiȘtergere