23 mai 2017

Recenzie - „Blestemul câștigătorului”, de Marie Rutkoski



Titlu: Blestemul câștigătorului
Autoare: Marie Rutkoski
Editura: Corint
Colecția: Leda Edge
Nr. de pagini: 368
Seria/trilogia: Blestemul câștigătorului
Disponibilăaici.

Într-un imperiu care se desfată cu războaie și cu înrobirea celor învinși, Kestrel, fiica unui general, are doar două posibilități: să se înroleze în armată sau să se căsătorească. Dar lumea îi este dată peste cap atunci când își întâlnește sufletul-pereche – un sclav ai cărui ochi par să sfideze întreaga lume. Urmându-și instinctul, sfârșește prin a-l cumpăra pentru o sumă imensă de bani. Însă băiatul deține un secret, iar Kestrel află în curând că prețul pe care l-a plătit pentru o altă ființă umană e mult mai mare decât și-ar fi putut imagina.



Sunt atât de multe lucruri pe care aș vrea să le împărtășesc cu voi despre această carte, încât nici nu știu cu ce să încep. Am o mulțime de sentimente în acest moment, pentru că am terminat minunăția asta și nu mai am răbdare până apare următorul volum. 
Am fost sceptică la început cu privire la calitatea romanului, deși coperta m-a atras încă de când am văzut-o prima oară. Însă mă bucur că am ales să citesc această carte și nu am mai amânat-o. 
Războiul și iubirea se împletesc perfect, iar autoarea a știut cum să realizeze conexiunea între ele. 
De la ce să vă așteptați citind acest roman? 
Multă acțiune și suspans garantat
Războaie între popoare
Relația stăpân-supus
Conexiuni interzise
Iubire dincolo de limite

Asta e ce vă garantez eu că veți găsi într-o singură carte. 




Acțiunea propriu-zisă a cărții constă în rivalitatea a două popoare/imperii: valorienii și herranii
În urma războiului aprig, valorienii fiind luptători iscusiți, cuceresc peninsula Herran și îi transformă pe locuitorii acesteia în sclavii lor, indiferent de rangul pe care aceștia îl au în societate.
După ani de zile în care herranii s-au lăsat conduși și umiliți de către dușmanii lor, a sosit vremea ca aceștia să își recupereze pământurile pierdute și gloria de altădată. Dar acest lucru nu va fi ușor.

Din incipit, aflăm câteva detalii despre viața în ansamblu a valorienilor, cât și a celor ce sunt stăpâniți de aceștia și ne este prezentată Kestrel, protagonista romanului.
În timpul unei plimbări prin piață alături de prietena ei, Jess, atenția fetei se îndreaptă către licitația unui sclav. Dar nu orice sclav, ci un tânăr plin de aroganță, care nu vrea să respecte ordinele adjudecătorului. Deși nu avea în plan altceva decât să privească licitația, Kestrel ajunge să facă un lucru nefiresc: cheltuie o sumă considerabilă cumpărând arogantul sclav herran.
De aici totul devine din ce în ce mai palpitant. Sclavul se pare că își urăște stăpâna, iar dânsa nu știe cu adevărat de ce l-a cumpărat. Dar oare nu aparențele sunt cele care înșală de cele mai multe ori?

Cei doi se apropie tot mai mult pe parcursul volumului, Kestrel îi află adevăratul nume, cel pe care îl avea înainte de a fi sclav, Arin (numele de sclav fiind Smith) și vor fi împreună mai mereu, deoarece va deveni însoțitorul ei personal.

Însă, Arin nu e cine pare a fi.
Cine este el de fapt și ce rol are în ceea ce se va întâmpla cu orașul?
Se va îndrăgosti Kestrel de băiatul arogant pe care a dat o sumă uriașă de bani?
Va fi Arin o persoană de încredere sau un trădător?
Răspunsurile le veți afla răsfoind cele 368 pagini încărcate cu suspans.





Kestrel, protagonista cărții, este fiica celui mai mare și influent general valorian. Aflată la o vârstă apropiată de majorat, fata trebuie să aleagă cum va decurge viața ei pe viitor: ori se va căsători, ori va deveni soldat în armată, luptând umăr la umăr cu tatăl său. Are o minte strălucită, putând să dea cele mai bune soluții și sugestii, să facă ea însăși strategiile de război, însă ca soldat era un dezastru.
Fiind pasionată de muzică încă de când era mică, Kestrel își găsea mereu alinarea în pianul ei pe care îl ținea ascuns și ferit de ochii lumii.

Oare iubirea pe care o simte că se aprinde în inima ei îi va aduce fericirea sau va fi doar un obstacol? Va putea să lupte cot la cot cu dușmanul și să-și trădeze propriul popor în numele dragostei?


Arin este personajul principal masculin, sclavul pe care Kestrel reușește să îl cumpere din piață. Deși semenii săi au fost supuși și transformați în slugi, tânărul a învățat pe parcursul anilor să se descurce. Fiind isteț și viclean, Arin a învățat istoria, obiceiurile și limba valorienilor, încât s-ar putea zice că este unul dintre ei. Când soarta îi este pecetluită și ajunge sclavul unei domnițe dezorientate, băiatul va încerca să reziste tentației de a o urmări și de a se îndrăgosti de ea, deoarece asta ar însemna ca planurile sale să fie puse în pericol.

Ce se va întâmpla mai departe cu Arin și cu poporul său? Își va abandona semenii și va trece de partea valorienilor din cauza sentimentelor pe care le are față de Kestrel, stăpâna inimii lui?
Trebuie să lecturați ca să vedeți ce întorsătură iau evenimentele. V-am promis că veți avea mult suspans.


  • Fundalul istoric al evenimentelor; Am o slăbiciune pentru romanele istorice;
  • Suspansul pe care l-am avut pe tot parcursul lecturii;
  • Personajele au fost foarte bine conturate;
  • Nu am întâlnit nimic clișeic și nici triunghi amoros.
  • Pe alocuri, descrierile tind să devină prea detaliate; dar nu este neapărat un defect al cărții.



5 steluțe acord cu drag unei cărți bune, care merită descoperită de mai multă lume. 
Chiar nu am văzut să fie atât de populară, deși este un roman care ar putea fi pe placul tuturor. Dați-i o șansă! 


Acest roman a fost trimis spre recenzare de către Editura Corint, cărora le mulțumesc din suflet pentru oportunitatea pe care mi-au oferit-o de a citi o adevărată comoară! 
Cartea o puteți achiziționa de aici.

Intrați pe site-ul Editurii Corint și sigur veți găsi măcar o carte pe placul vostru. 
Atenție! Se va lăsa cu portofelul gol.


2 comentarii:

  1. aceasta carte are cea mai minunata coperta..pur si simplu o ador, dar si actiunea este una foarte frumoasa si de abia astept volumul 2

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place mult citatul despre Blestemul castigatorului, iar feminista din mine e intrigata de personajul feminin.

    RăspundețiȘtergere