15 mar. 2017

Recenzie - „Simon și planul Homo Sapiens”, de Becky Albertalli

  • Numele cărții : Simon și planul Homo Sapiens
  • Autoare : Becky Albertalli
  • Editura : Epica
  • Nr. de pagini272


Descriere : 

Simon Spier, un adolescent in varsta de saisprezece ani, gay nedeclarat, prefera sa-si pastreze dramele pentru musicalul de la scoala. insa cand un e-mail ajunge in mainile cui nu trebuie, secretul sau e pe cale de a fi aruncat in lumina reflectoarelor. Acum, Simon e de fapt santajat: daca nu o face pe petitorul pentru mascariciul clasei, Martin, orientarea lui sexuala va fi cunoscuta de toata lumea. Mai mult, intimitatea lui Blue, pseudonimul baiatului cu care corespondeaza prin e-mail, va fi pusa in primejdie. 
Cand in grupul sau de prieteni iau nastere momente tensionate, iar discutiile lui cu Blue devin tot mai pasionale pe zi ce trece, Simon isi da brusc seama ca penultimul an de liceu este unul extrem de complicat. Și cu toate ca are o aversiune fata de schimbari, el stie ca trebuie sa gaseasca o cale de a iesi din zona lui de confort, inainte de a fi impins cu forta de acolo – fara sa-si indeparteze prietenii, sa se autocompromita sau sa rateze o sansa la fericire cu cel mai derutant si mai adorabil baiat pe care nu l-a cunoscut niciodata. 



Părerea mea : 


       Cred că dacă nu descopeream această carte minunată, intram în reading slump. Simțeam nevoia să citesc ceva diferit, o poveste de dragoste mai neobișnuită decât ce citeam până acum, așa că am găsit cartea perfectă. Am stat pe gânduri puțin înainte să o încep, aveam alte cărți la rând care mă tentau mult mai tare, dar sunt bucuroasă că am ales să descopăr povestea tânărului Simon. Numărul de pagini este unul mic, așa că am reușit să o termin repede și m-am bucurat de o lectură interesantă.

       În centrul cărții îl avem pe Simon Spier, un adolescent în vârstă de 16 ani, cu înclinații sexuale diferite față de restul prietenilor săi, care prin intermediul unui site online, îl întâlnește pe Blue, o persoană cu care poate să vorbească deschis și în preajma căruia să se simtă bine. Cei doi își trimit mesaje zilnic și folosesc pseudonime pentru a nu-și dezvălui adevărata identitate. Simon se semnează cu Jacques, iar identitatea lui Blue o descoperim abia spre final. 



       Trebuie să recunosc că mi-a dat mari bătăi de cap Blue. Am început să dau cu presupusul, cum fac mereu, despre identitatea lui, iar când am aflat, am rămas puțin șocată. Bine, puțin mai mult. Știi cum e să fii sigur, aproape 100% că ai dreptate, că bănuiești cine este persoana respectivă și în final să se spulbere tot ? Asta am pățit eu. Și iubesc când autorul se joacă cu mintea cititorului. Îmi place misterul, îmi place când nu știu dinainte cum se va sfârși o carte, îmi place să rămân cu gura căscată cu privire la final.


       Cred că Simon și planul Homo Sapiens e cel mai bun roman Young-Adult pe care l-am citit vreodată și nu exagerez când spun asta. N-o spun doar eu, ci multă lume și se poate observa după punctajul mare pe care îl are pe Goodreads. Dar mai bine vă convingeți singuri, nu-i așa ? 

       Probabil sunt persoane care sunt contra homosexualității, deci nu o recomand tuturor. Eu sunt pro și chiar îmi plac cuplurile diferite, ieșite din comun. Iubirea nu ține cont de vârstă, sex, culoare sau religie, iubirea este cel mai profund sentiment, care nu lasă loc de prejudecăți. 



       Nu știu ce altceva să vă mai spun fără a vă da prea multe detalii. Eu zic că merită să-i acordați o șansă acestei cărți, deoarece chiar este foarte bine scrisă și nu veți fi dezamăgiți, mai ales că eu nu am întâlnit nimic clișeic, nimic asemănător cu alte cărți. Tot ce veți întâlni e o lectură relaxantă, plăcută și amuzantă. 

       "Iau o gură de bere și e... vreau să zic, e uimitor de dezgustătoare. Nu cred că mă așteptam să aibă gust de înghețată, dar să fiu al naibii! Oamenii mint, își fac buletine false și se furișează în baruri pentru asta? Cred că mai degrabă mi-aș da limbi cu Bieber. Câinele meu. Sau Justin."



        Recomand cartea din tot sufletul! Mă bucur că am descoperit-o și sper să o facă din ce în ce mai mulți. 


Nota mea pentru această carte este 5/5.


       

11 comentarii:

  1. Nici nu ştii cât de mult vreau s-o am acum!!! Ador recenzia, poate o să ador şi cartea! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Am auzit numai lucruri bune despre aceasta carte şi chiar vreau sa o citesc. Îmi place mult recenzia!❤❤

    RăspundețiȘtergere
  3. Mama, ce recenzie😂😂😂 acum vreau si eu cartea..

    RăspundețiȘtergere
  4. N-am mai citit carti legate exclusiv de orientarea sexuala a protagonistului. Hmm, asta va fi interesant :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt si nu prea sunt tentata sa citesc cartea. Am o retinere si nu stiu de ce.

    RăspundețiȘtergere
  6. De ce nu am fost atrasă de ea - titlu, copertă - dar apoi, odată cu recenzia am vrut să o cumpăr? 😂😂

    RăspundețiȘtergere
  7. Cea mai buna prietena a mea lauda cartea si mi-o tot recomanda :))
    Eu nu stiu ce sa zic despre ea (si asta nu pentru ca as avea ceva cu persoanele gay, din contra), am auzit si pareri negative care m-au cam dat inapoi :))
    Cred ca o sa-i dau sansa, sa vedem ce poate :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Am o slăbiciune pentru cărţile lgbt şi sunt sigură că îmi va plăcea această carte. Felicitări pentru recenzie. 😘

    RăspundețiȘtergere