13 feb. 2017

Top 5 distopii care merită citite

Aparent, în ultima vreme am dezvoltat o mică obsesie pentru distopii şi înțeleg de ce.
Fiecare autor are stilul său diferit, unic, de a transpune realitatea pe hârtie, de a crea lumi fictive în care să ne pierdem pentru o perioadă. 
Iată topul distopiilor mele preferate:


1. Darul lui Jonas, de Lois Lowry



Descriere : 

Lumea în care trăieşte Jonas pare a fi una perfectă. Totul e sub control. Frica, suferinţa şi războiul au dispărut. Nimeni nu are de făcut vreo alegere. Fiecărei persoanei i s-a desemnat un rol în cadrul comunităţii, iar conducătorii ei iau toate deciziile, fără a face vreo greşeală. Dar destinul şi misiunea lui Jonas vor fi diferite de ale celorlalţi. 

Părerea mea : 

Prima carte care m-a făcut să mă îndrăgostesc de universul fictiv, şi respectiv, de cărți, este Darul lui Jonas. Cartea prezintă o lume în care oamenii nu pot face alegeri, aşa că nişte anumite persoane iau toate deciziile în societate : ce slujbă să ai, la ce oră să te trezeşti sau să te culci, ce ai voie să faci sau nu, sau, în anumite ocazii, ce partener de viață sau copil să ai. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este faptul că volumul te face să-ți pui anumite întrebări, legate atât de prezent, cât şi despre trecut sau viitor, de comportamentul oamenilor din jur şi monotonia din viața de zi cu zi.



2.Regina Roşie, de Victoria Aveyard





Descriere :

 Lumea lui Mare Barrow este impartita in doua, dupa culoarea sangelui: cei cu sangele comun, rosu, ii servesc pe cei cu sange argintiu, elita societatii, cei care sunt dotati cu puteri supraumane. Mare face parte din rosii si-si duce traiul de pe o zi pe alta, ca hot intr-un mic sat de la tara, pana cand destinul o aduce in fata regelui, a reginei si a tuturor nobililor, unde ea descopera ca este si rosie, dar si argintie, cu puteri nebanuite.
 Ca sa ascunda adevarul, regele o obliga sa minta si sa joace rolul unei doamne dintr-o Inalta Casa pierduta, cu o putere impresionanta, si o promite de mireasa unuia dintre fiii lui, astfel devenind o printesa argintie. Pe masura ce patrunde si mai adanc in lumea argintiilor, Mare risca totul si isi foloseste noua pozitie pentru a-i ajuta pe cei din Garda Stacojie, un grup de rebeli rosii. O miscare gresita ii poate aduce moartea, dar in jocul periculos in care a intrat singura certitudine este tradarea.
Părerea mea : 

Fară doar şi poate, o carte cu acțiune bine dezvoltată şi personaje complexe şi frumos conturate. Ca şi majoritatea distopiilor, mesajul este acelaşi, doar că mult mai accentuat : Nimic nu este ceea ce pare a fi. Mare Barrow, eroina noastră, o fată de sânge roşu. Aceasta pare copleşită când este forțată să intre în lumea argintiilor, pretinzând a fi fiica unui fost general mort. Motivul pentru care a fost forțată să facă asta, este unul simplu, însă pe parcurs, persoane din jurul său încep să nutrească planuri şi moduri în care ar putea să o folosească, dacă ea ar fi de acord. Rămâne doar să citiți singuri şi să aflați.



3.Penryn și sfârșitul lumii, de Susan Ee





Descriere :

 Au trecut sase saptamani de cand Ingerii Apocalipsei au coborat pe Pamant pentru a distruge lumea moderna. Bandele de raufacatori sunt stapanii zilei, iar spaima si superstitiile cei ai noptii. Cand ingerii razboinici rapesc o fetita neajutorata, sora ei Penryn, in varsta de saptesprezece ani, e hotarata sa faca orice sa o salveze. Orice, in afara de a incheia un pact cu un inger inamic. Impreuna cu Raffe, un luptator ranit si fara aripi, pe care il salveaza, Penryn porneste intr-o calatorie plina de pericole pentru a-si regasi sora si in timpul careia cei doi protagonisti trebuie sa se sprijine unul pe celalalt ca sa poata supravietui.

Părerea mea : 

Penryn dă dovadă de curaj, devotament şi ingeniozitate când lumea ei este invadată de îngeri, iar sora ei mai mică este răpită de aceştia. Făcând echipă cu Raffe, un înger căruia i-au fost spintecate aripile, amândoi au la început propriile motive pentru care se aliază, însă pe parcurs încep să aibă încredere și să țină unul la celălalt. Raffe, care la început era mânat de răzbunare şi mânie, începe să-şi pună ordine în priorități pe măsură ce descoperă toate calitățile şi defectele lui Penryn.



4. Regatul Spinilor Şi Al Trandafirilor, de Sarah J. Maas



Descriere :

Feyre a crescut intr-o lume in care magia exista doar in legende. 
Dar daca aceasta lume ar fi reala si, mai mult decat atat, ar ameninta sa arunce lumea muritorilor intr-un razboi intunecat? 
Manata de promisiunea de a-si apara familia, facuta mamei ei, Feyre va afla ca in lumea zanelor totul este posibil, chiar si sa te indragostesi de un Mare Lord al spiridusilor. 
O amenintare pluteste, insa, asupra acestui taram magic, iar Feyre este singura care poate salva de la pieire regatul zanelor si lumea oamenilor.

Părerea mea : 
Feyre, care la început era obligată de o promisiune făcută mamei sale pe patul de moarte să aibă grijă de cele două surori ale ei şi de tatăl lor, este forțată să aleagă între moarte şi a-şi părăsi familia, drept pedeapsă pentru uciderea unui spiriduş deghizat în lup. Ajunsă in lumea spiriduşilor, ei i se spune să nu aibe încredere in instincte sau intuiție, însă Feyre nu era atât de nebună încât să îi dea crezare dușmanului. Însă cu cât mai mult timp petrece în lumea spiriduşilor, cu atât mai repede începe să realizeze că nu tot ceea ce crezuse despre spiriduşi şi tărâmul lor era complet adevărat.

5. Al Cincilea Val de, Rick Yancey



Descriere :

 O invazie extraterestră distruge omenirea în patru Valuri succesive de nenorociri. Dar Al Cincilea Val este cel mai periculos, pentru că de data asta puţinii pământeni rămaşi în viaţă nu ştiu nici măcar ce îi ameninţă, cu atât mai puţin cum să înfrunte pericolul. Cassie, o adolescentă curajoasă de 16 ani, are o singură dorinţă: să îşi salveze frăţiorul – iar pentru asta nu se dă în lături de la nimic. 
Înaintea atacului, Ben Parish era un băiat obişnuit, dintr-un liceu obişnuit. Acum este soldat şi se vede obligat să aleagă între a avea încredere şi a deznădăjdui, între a se supune şi a se răzvrăti, între a-şi face datoria şi a-şi salva prietenii, între viaţă şi moarte.
Părerea mea : 

Cartea prezintă o situație asemănătoare cu cea din Îngeri Căzuți, în care Cassie, o adolescentă de 16 ani, îşi riscă viața pentru a-şi salva fratele mai mic, pe Sam. Acesta a fost luat de o grupare de oameni ce vor să îi învingă pe extratereştrii care au eradicat aproape complet rasa umană. Chinuindu-se să supraviețuiască, Cassie porneşte în această călătorie întortocheată de una singură, însă pe parcurs descoperă că instinctele îi sunt vitale, iar dragostea cere sacrificii. Chiar dacă Cassie îl va salva pe Sam, oare va putea ea să îi asigure însă o lume pentru şi în care să trăieşti?


Care sunt distopiile voastre preferate ? 


                                                                                                  Ne citim data viitoare, 
                                                                                                                                               Rainbow

10 comentarii:

  1. Regatul spinilor si al trandafirilor nu este distopie.

    RăspundețiȘtergere
  2. 3 dintre ele vreau tareee mult să le citesc. Mi-a plăcut postarea ta :D
    P.S. Ai un blog foarte, foarte fain ^_^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos ! Și eu îți urmăresc blogul :D E foarte drăguț :3

      Ștergere
  3. "Regina rosie" este singura care ma atrage.

    RăspundețiȘtergere
  4. De prima carte nu am auzit de ea, Regina Rosie m-a fermecat, o astfel de abordare mai complexa ce chiar mi-a atras atentia.
    😍
    Ingeri cazuti si Regatul de spini, nu le-am citit, dar am auzit si citit destule incat sa stiu ca vor fi viitoare carti cumparate🙈🙈
    Iar seria Al cincilea val e superba si o ador, abia astept sa citesc ultimul volum si sa aflu ce cum se va termina❤❤❤
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. pana acum nu am citit decat Ingeri cazuti si Regina rosie, dar si celelalte sper ca in viitorul apropiat sa le bifez penru ca am auzit numai cuvinte de lauda despre ele

    RăspundețiȘtergere
  6. Îmi doresc mult să achiziţionez Regina Roşie şi sper să reuşesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Darul lui Jonas este absolut geniala. te lasa cu multe intrebari si te face sa realizezi lucruri carora poate nu le ai acordat prea multa atentie inainte.

    RăspundețiȘtergere
  8. Până acum nu am încercat să citesc distopii, dar cine știe, poate în viitor o să am ocazia. Darul lui Jonas și Regina roșie par faine, sper să le citesc cândva.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu prea mă atrag distopiile. Dar cărțile de Susan Ee îmi depășește limitele. Îmi doresc să le citesc. Ele sunt pe listă !

    RăspundețiȘtergere