1 oct. 2018

„De veghe între lumi” ― Un voiaj cu cinci bilete, din care doar unul este dus-întors

Titlu: De veghe între lumi
   Autoare: Marisha Pessl
   Editura: Nemira
Colecția: Young Adult
   Nr. de pagini: 328
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★+
De veghe între lumi este un roman must-read pentru cititorii pasionați de thrillere sau romane YA cu o latură mai întunecată. O lectură care te va pune pe gânduri și care la final își va rezerva un loc important printre poveștile tale preferate.

Un amestec surprinzător între elemente polițiste (misterul unei morți ce trebuie rezolvat) și science-fiction (fantasticul tărâm, Veghea dintre lumi). Mi-au plăcut foarte mult atmosfera dark și, pe alocuri, macabră, povestea inedită conturată cu atâta măiestrie de către autoare și, desigur, suspansul impregnat la fiecare cotitură de pagină.

Planul meu de a citi cartea în două zile a fost ruinat mai repede decât m-aș fi așteptat. Nu m-am putut opri din citit odată ce am intrat în poveste, chiar dacă era noapte, mă dureau ochii, și simțeam fiori pe șira spinării din cauza întorsăturilor de situație.

Trecând peste unele aspecte care nu mi-au plăcut, dar care sunt nesemnificative pentru a scădea din rating, cartea asta a fost o comoară pe care am reușit să o dezgrop abia spre final. Am alergat după protagoniștii însetați de viață, de șansa de a trăi dincolo de starea de veghe, am fost martoră la trădări la care nu m-aș fi așteptat, și m-am aliat fără să vreau cu fiecare dintre cei cinci. Dar cine merită oare cu adevărat să trăiască? Nici în final nu cred că am găsit răspunsul la această întrebare.

Cele cinci personaje centrale sunt atât de diferite, - dar oh, doamne! -, atât de asemănătoare. Cu toții au secrete și mint cu nerușinare. Fiecare pare să fie o caricatură desprinsă din viața reală: persoane pe care cu siguranță le-ai mai întâlnit. 

Scriitura Marishei Pessl nu m-a prins chiar de la început, sinceră să fiu. Am simțit o mică ezitare, de parcă nu ar fi sigură pe propriile cuvinte, dar cred că și-a revenit după primele 50 de pagini. Autoarea a dozat misterul suficient cât să ne mențină interesul până la finalul poveștii și nu a grăbit deloc lucrurile. A avut grijă să nu-i scape vreun indiciu care să ne facă să anticipăm încotro se îndreaptă acțiunea, lucru care trebuie apreciat. Nu toți scriitorii au acest har. 

Ce mi-a mai plăcut cu privire la acest roman: faptul că m-a învârtit pe degete, mi-a oferit momente șocante (care au dus la închiderea cărții pentru câteva secunde, acest lucru ajutându-mă să iau o gură mare de aer și să mă pregătesc psihic pentru ce avea să urmeze) și mi-a dovedit că am un creier slab, nu destul de pregătit pentru călătoria care mi-a fost pregătită.

Acțiunea mi-a adus aminte, cel puțin la început, de cartea O zi din șapte (cu ecranizarea Before I Fall), deoarece ideea de repetare a aceleiași zi părea similară cu infernul în care au nimerit cei cinci protagoniști din De veghe între lumi. De fapt, starea de veghe este mult mai complexă decât vă puteți voi imagina. Sufletele nu doar că sunt prinse în aceeași zi la nesfârșit, ca într-o buclă, ci trebuie supuse la un vot, în urma căruia doar unul singur poate trăi. Dar cum toată lumea vrea să trăiască, ieșirea de acolo pare imposibilă. 

Nimeni nu îți este prieten cu adevărat. Asta au învățat și au simțit pe propria piele protagoniștii noștri. De fapt, prietenii sunt doar niște dușmani bine mascați.

Prietenia, atunci când e profundă, te face orb la restul lumii. 

Moarte suspectă: sinucidere sau crimă?
Asta trebuie să rezolve cei cinci.


Când Beatrice Hartley era studentă cu puțin peste un an în urmă, ea și prietenii ei aveau propria lor lume. Chiar dacă Beatrice era o mică tocilară, neavând nicio șansă de a se integra, ea a câștigat cumva atenția și intrarea în acest grup de persoane populare. Însă armonia dintre ei nu a durat prea mult. Într-o noapte, prietenul ei, Jim, un geniu muzical și un membru important al grupului pe care toată lumea îl iubește, a murit într-un mod misterios. Autoritățile au ajuns la concluzia că este sinucidere și, astfel, au închis cazul, însă Beatrice nu a crezut nici măcar o clipă că iubitul ei ar putea fi în stare de așa ceva.

După moartea lui Jim, Beatrice s-a îndepărtat tot mai mult de grupul ei de prieteni, încercând să își continue viața departe de ei și de amintirile dureroase care-i leagă. Ea își termină primul an de facultate și nu intenționează să facă altceva decât să-și ajute părinții în a conduce mica lor afacere în orașul natal, Rhode Island. 

Planurile ei sunt date peste cap odată cu primirea unui mesaj din partea prietenei ei, Whitley Lansing, de care nu a mai auzit de un an de zile. Aceasta o invită pe Beatrice la vechea casă a familiei sale, care era un fel de sediu al grupului în timpul liceului, dar protagonista este confuză și nu știe cum să facă față sentimentelor vechi care o cuprind. Însă dorința de a afla ce s-a întâmplat cu adevărat cu Jim o conduc spre prietenii ei, lăsând la o parte toate gândurile rele.

Văzându-și vechii prieteni, Beatrice se simte ca și cum timpul a stat în loc, dar în același timp vede cu adevărat că toți trăiesc în lumi separate și că nu mai există nimic care să (mai) lege prietenia dintre ei. Totuși, se conformează grupului și merge la un club, unde cantitățile mari de alcool și muzica dată la maxim le întunecă tuturor judecățile. 

După acea noapte, totul este în ceață.

Cei cinci se trezesc dimineața cu un bătrân ciudat la ușă, care pare să le fi pregătit o poveste fantasy numai bună de un scenariu de film. Acesta le spune că este Paznicul, un fel de vestitor al morții. Că ei se află între Viață și Moarte, sufletele lor aflându-se în Veghea dintre Lumi și că trupurile lor sunt, de fapt, pe marginea unui șanț. Morți cu toții. Însă lucrul cel mai șocant este faptul că doar unul dintre cei cinci poate trăi și este nevoie de un vot unanim care să decidă cine va merge mai departe. 

Bucla creată în Veghea dintre lumi pare să dureze 11,2 ore într-o zi de august. După care totul se restează și o ia de la capăt. Din nou și din nou. Deși la început cei cinci prieteni refuză să îl asculte pe Paznic, pe parcurs adevărul pare să iasă la iveală: ceva straniu se întâmplă. Se tot trezesc în același loc, se întâmplă aceleași lucruri, data pare să fie aceeași, un ieri infinit. 

Eram cântece programate să se repete, muște prinse într-un borcan, ecouri ale unor țipete într-un canion, care se aud la infinit.

Călătoria prin care vor trebui să treacă cei cinci protagoniști pare nesfârșită. Fiecare devine o fire egoistă, râvnind la viață, așa că încep să intervină neîncrederea, sabotajul, bârfele și minciunile mascate de o față zâmbitoare. Toți par să înnebunească, să devină o versiune mai rea a lor. 

Însă când apar plictiseala și oboseala trăirii aceleiași zi, protagoniștii decid să nu irosească acest timp care li s-a oferit și să încerce să deslușească adevăratul motiv al morții lui Jim. Ceea ce nu au știut ei (sau au încercat să ascundă) este că fiecare dintre ei este vinovat.

De veghe între lumi este o aventură plină de obstacole, un voiaj cu cinci bilete, din care doar unul este dus-întors.

Vor reuși cei cinci să descopere ce s-a întâmplat cu prietenul lor și să decidă umanim cine merită să trăiască?

Achiziționează De veghe între lumi de aici. Pentru mai multe detalii despre noile titluri accesați site-ul Editurii Nemira dând un click aici.
    

LECTURĂ PLĂCUTĂ!☺
                                                                                                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu