17 mar. 2018

„Rebelul nisipurilor” – Ce creaturi se ascund în nisipurile deșertului Miraji

Titlu original: Rebel of the Sands
   Autoare: Alwyn Hamilton
   Editura: Nemira
Colecție: Young Adult
   Nr. de pagini: 288
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★
Rebelul nisipurilor a fost o carte intensă, pe care am trăit-o din plin. A fost ca o vacanță pe care mi-o doream după o perioadă în care mi-am obosit mintea cu decizii și probleme. A fost o lectură care m-a binedispus și care m-a transportat din lumea reală către o alta, unde am găsit o nouă civilizație, o nouă perspectivă asupra deșertului.

Autoarea a construit povestea ce se petrece în deșertul Miraji valorificând legende din folclorul arab și a reușit să aducă la viață creaturi mitologice existente doar în basme, conferindu-le un aer aparte, plin de mister. Creaturi precum Djinni, Demdji, Buraqi sau Fantome dau un farmec aparte lecturii și îți stârnesc curiozitatea în ceea ce privește originea lor. 

Fiecare capitol are un sfârșit care te împiedică din a lăsa cartea jos măcar o clipă. Pur și simplu nu te poți desprinde de universul construit de scriitoare, de deșertul care parcă te ține captiv și te face să devii una cu el. Nu până nu termini de citit și ultimul cuvințel. 

Mi-a plăcut acea combinație de elemente ale Vestului Sălbatic (cowboys, împușcături) pe un cadru inspirat din lumea arabă. Mi s-a părut că merg mână în mână. Deși acțiunea este lentă la început și avem parte mai mult de povestire și călătorie, aproape de final cartea începe să devină din ce în ce mai alertă. Pentru un prim volum dintr-o serie, a fost mult mai bun decât m-aș fi așteptat și cred că, de fapt, autoarea a pregătit drumul pentru volumele următoare.

Nu prea se poate vorbi de iubire în Rebelul nisipurilor, deși a existat o tensiune constantă între protagoniști încă de la început. Relația între Amani și Jin este mai degrabă una de prietenie, de regăsire reciprocă într-o lume îngrozitoare. Cei doi au nevoie unul de celălalt și au învățat că împreună pot supraviețui pericolelor ce-i amenință. Că împreună pot duce un război. În ciuda relației incerte a celor doi, au existat momente care au destins atmosfera, cum ar fi săruturile pasionale pentru distragerea inamicilor și glumele din timpul lungii călătorii prin oază. 

Rebelul nisipurilor poate fi descrisă ca o spectaculoasă călătorie într-o lume înconjurată de nisipuri și de misterele ce se ascund aici. Avem personaje fin creionate, cu precizie și minuțiozitate, printre care se deosebește mai ales Amani, un personaj badass care în ciuda condiției sale, alege să lupte pentru ceea ce-și dorește. Bătăliile epice și conspirațiile meșterite cu tactică te țin cu sufletul la gură de fiecare dată, iar revolta unui prinț nemulțumit de conducerea tatălui său este tot ceea ce trebuie pentru declanșarea unui război. Și să nu uit de magie. O lume cu muuuuultă magie.  

Dustwalk părea întotdeauna pentru Amani o închisoare. Un loc plictisitor cu oameni oribili. Singurele lucruri pe care le iubea și care o țineau în viață erau mama ei și pasiunea ei ciudată, de a trage cu o armă. Când mama ei este spânzurată pentru că și-a ucis soțul, Amani este trimisă să locuiască la mătușa ei, unde dorința ei de a fugi este din ce în ce mai puternică. 

Încercând să câștige bani pentru a reuși să plece pentru totdeauna din Dustwalk, Amani se deghizează noaptea în bărbat și participă la jocuri de noroc în care-și poate valorifica abilitățile. Dar ceea ce nu s-a așteptat niciodată este ca un străin să-i strice toate planurile și să devină un obstacol în drumul ei spre libertate. Haosul se instalează treptat, iar Amani reușește să scape cu viață ajutată de misteriosul bărbat care i-a perturbat normalitatea.

Curând, Amani se va reîntâlni cu cel care i-a salvat viața, dar de data aceasta ea trebuie să-i întoarcă favoarea și să-l ajute să scape de soldații care caută să-l aresteze. Deși acum Amani nu mai este deghizată și este o simplă fată cu ochi albaștri, Jin știe că ea este Banditul-cu-ochi-albaștri din seara precedentă. Doar că va ține secret acest lucru. 

Cei doi vor porni într-o călătorie lungă prin deșert, înconjurați doar de nisipul care este părtaș la toate secretele pe care le ascund. Deși se trădează reciproc, aceștia ajung tot împreună pentru că au prea multe în comun. Prea multe lucruri care îi leagă. Amândoi trebuie să fugă. Să caute un nou început. 

Dar când Amani va afla cine este cu adevărat Jin și mai presus de toate, cine este ea cu adevărat, lucrurile par să ia o întorsătură groaznică. Nimeni și nimic nu mai poate fi de încredere. Nici măcar propria persoană.

Vor reuși Amani și Jin să-și deslușească propriile vieți?
Vor găsi libertatea pe care s-au chinuit să o găsească?

Amani este de departe cea mai tare protagonistă princepută în mânuirea armelor pe care am întâlnit-o. Amani nu este cunoscută pentru trăsăturile sale femeiești, ci mai degrabă pentru calitățile pe care le are ca bărbat. Este puternică, inteligentă și uneori nemiloasă. Amani este ceea ce nu s-ar fi gândit niciodată că este. 

Când îl întâlnește pe misteriosul Jin, un străin atrăgător cu care va evada din viața pe care o are, va avea parte de o călătorie în finalul căreia va descoperi mai multe despre sine, despre ceea ce este cu adevărat. 


Jin este fermecător. Zâmbetul lui poate face ca imperiile să se întoarcă unul împotriva altuia și fetele să leșine. Metaforic vorbind. 
Este un personaj care mi-a intrat la inimă foarte ușor datorită inimii sale pline de bunătate și a dragostei pe care o are față de lume. Față de familia lui. Este un luptător desăvârșit, un prieten de nădejde și un frate excepțional. 

Dar oare poate intra și în rolul unui iubit? Pentru că apariția lui Amani îl va da cu totul peste cap. Și chiar dacă el încearcă să ascundă faptul că este atras de ea, chimia dintre cei doi este palpabilă.

– Tu ești țara mea, Amani, a vorbit el, acum mai încet. Ești mai vie decât ar trebui să fie orice de aici. Numai foc și pulbere, mereu cu degetul pe trăgaci.
Cumpără Rebelul nisipurilor de Alwyn Hamilton de pe:
    SAU   

LECTURĂ PLĂCUTĂ!☺
                                                                                                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu