23 dec. 2017

„Demoni” de Laura Nureldin / Nu toți demonii sunt răi

     

     Titlu: Demoni
     Autoare: Laura Nureldin
     Editura: Herg Benet
     Colecția: Cărțile Arven  
     Nr. de pagini: 264
     Disponibilă: aici.
     Rating: ★★★★

Demonii ei o însoțiseră mereu. Nu ca s-o chinuie, ci mai degrabă ca să-i fie aproape. S-o țină de mână. Să-i ghideze pașii. Să o ridice atunci când simțea că se clatină. 

Cartea asta a fost atât de bună, în atât de multe feluri încât nu știu cu ce aș putea începe recenzia. Cred că ar trebui să precizez încă de la început că Demoni nu este ceea ce pare, și chiar dacă titlul m-a dus cu gândul la ceva întunecat, nu a fost deloc așa. Mi-a demonstrat că și demonii, care sunt entități asociate în general cu răul întruchipat, pot fi buni. Că pot avea sentimente. Că pot fi uneori umani.

Deși a fost o lectură ușoară și scurtă, am simțit că autoarea a reușit să surprindă în cele 264 de pagini o poveste reușită, interesantă și memorabilă. Odată ce ai început să o citești, nici nu-ți mai dai seama de minutele care trec pentru că ești cuprins cu totul în lumea creată cu ingeniozitate de către autoare.

Deși e prima carte pe care am avut ocazia să o citesc sub semnătura Laurei Nureldin, pe mine m-a cucerit total stilul ei și acum sunt mai sigură ca niciodată că voi citi și cărțile din seria Regii timpului, care sunt, de asemenea, apărute la Editura Herg Benet

Demoni a fost pentru mine o călătorie fantastică într-o lume magică, unde există doar o linie subțire între bine și rău, ce poate fi încălcată cu ușurință. Cele patru elemente primordiale ale naturii (apa, focul, vântul și pământul) au fost valorificate și integrate perfect în povestea tinerei moștenitoare, iar al cincilea element va fi cel care va completa și va amplifica puterea Lisei. (Veți descoperi voi care este cel de-al cincilea element)

Nu toți îngerii sunt buni și nu toți demonii sunt răi.

Poate că ai mai citit cărți despre vrăjitoare și sunt sigură că ai întâlnit tot felul de interpretări, dar asigură-te că adaugi și Demonii Laurei la colecția ta. Pentru că nu te va dezamăgi. Absolut deloc. Pot spune că are ceva aparte ce pe mine m-a captivat și fermecat. Sper că va fi și o continuare, pentru că simt că mai sunt atât de multe de spus despre povestea Lisei.. 

Așadar, recomand romanul Laurei Nureldin pentru că este un amestec de magie, mister, suspans și umor. O combinație din care rezultă un fantasy reușit și demn de a fi descoperit de cât mai mulți cititori.


Acțiunea începe cu o zi înainte de ziua Lisei, care urmează să împlinească șaisprezece ani. Pentru ea, însă, ziua ei de naștere nu poate schimba cu nimic faptul că părinții ei au murit într-un accident în timp ce se aflau pe un feribot. Ziua ei este pentru ea o zi la fel ca celelalte. O altă zi plină de suferință.

Lissa iubește marea. Obișnuiește să vorbească cu ea de parcă ar fi cei mai buni prieteni. Chiar dacă marea i-a furat părinții. Lissa este fragilă și pierdută. Este frântă în mii de bucățele și nimic nu pare să o mai poată "repara". 

Cu toate că apa fusese cea care provocase o tragedie în viața ei, nici măcar o dată nu se gândise să urască marea.

Lissa locuiește acum cu mătușa ei, Annie, în California și relația dintre cele două pare a fi mai degrabă o relație între două prietene bune. 

Viața Lisei se schimbă radical după ce primește de ziua ei din partea mătușii Annie un cadou interesant și special: o cutiuță de bijuterii care este, din câte i se explică, o moștenire de familie. În caseta din catifea sub formă de stea se află un pandantiv din argint cu cinci colțuri, ce a fost transmis din generație în generație primei fete Whelan la împlinirea celor șaisprezece ani. Pe fiecare colț al pentagramei se află gravat câte un simbol diferit ce reprezintă cele patru elemente ale naturii, iar al cincilea rămâne un mister. 
Lissa va avea vise, sau mai bine zis viziuni/premoniții despre fiecare simbol, urmând ca în ziua următoare să i se întâmple ceva straniu. Ceva ce avea legătură cu visul. Fiecare simbol o va face mai puternică, dar și mai periculoasă.

Fiind interesată de pentagrama care i-a aparținut bunicii ei, Lissa va merge într-o excursie împreună cu Annie și prietenul ei cel mai bun, Jon, în New York, în vechea casă în care locuia bunica, unde va găsi o carte veche cu vrăji - Grimoirul familiei Whelan.


Odată cu apariția viselor ce o neliniștesc, începe să audă o voce de bărbat în capul său, ulterior aflând că această prezență stranie este de fapt un demon căzut pe nume Yadiel. Acest Yadiel pretinde a fi protectorul ei, cel care o cunoaște încă dinainte ca ea să se fi născut și este atotprezent și atotștiutor în viața Lissei, ajutând-o cu sfaturi și trucuri pentru a face față schimbărilor din viața ei. 

Lisa nu avea habar ce i se întâmplă sau de ce. Tot ce știa era că, inexplicabil, putea controla elementele naturii și că antrenorul ei era un scrântit fără chip, fantomatic și sarcastic. Și, oricât de nebunească ar părea toată povestea, începea să-i placă.



Yadiel este cea mai interesantă apariție din toată cartea. Este intrigant, misterios și carismatic (sau cel puțin așa mi-l închipui eu). Yadiel este mai degrabă un prieten vechi pe care Lissa nu știa că-l are, decât un demon. 

Cu siguranță este cel mai bun demon despre care eu am avut ocazia să citesc și sunt sigură că și voi îl veți simpatiza pentru că este atât de sweet și grijuliu cu Lissa. Dar las toată enigma ce-l învăluie pe Yad să fie descoperită de voi. 

Deoarece Lissa este considerată și numită de Yadiel cea mai puternică vrăjitoare din neamul său, inevitabil cineva îi dorește moartea și este pe urmele ei. 

Dar cine sunt cei care-i vor răul și ce scop au? 

Cert este că Lissa nu mai este o simplă adolescentă care încearcă să treacă peste moartea părinților ei, ci devine o femeie puternică și conștiincioasă, o armă greu de învins. 

Sunt Lesath Wahala. Sunt armă.

Continuarea o las pentru voi, pentru că trebuie să descoperiți singuri ce se întâmplă cu Lissa, cine este ea, ce este ea și cine caută să-i facă rău ei și familiei sale. 
Recomand acest roman pentru că simt că e o poveste bine gândită, care te va acapara de la început și nu îți va da drumul până la sfârșit. Poate nici după aceea. 


LECTURĂ PLĂCUTĂ! 😊

Cumpără cartea cu 29,66 lei de aici.
                                                                                                     


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu