25 iun. 2017

Recenzie - „Fata cea bună”, de Mary Kubica



Titlu: Fata cea bună
Autoare: Mary Kubica
Editura: Herg Benet
Colecția: Passport
Nr. de pagini: 384
Disponibilăaici.
SponsorizareEditura Herg Benet
Într-o seară, Mia Dennett intră într-un bar unde ar trebui să se întâlnească cu iubitul ei, cu care are o relație încurcată. Când acesta nu apare, Mia pleacă alături de un străin enigmatic. La prima vedere, Colin Thatcher pare o alegere perfectă pentru o aventură de o noapte. Dar să ajungă acasă la Colin se va dovedi cea mai cumplită greșeală pe care Mia a făcut-o vreodată. 
Când Mia dispare, mama ei, Eve, și detectivul Gabe Hoffman nu se vor da în lături de la nimic pentru a o găsi și a o aduce acasă. Dar niciunul dintre cei doi nu ar fi putut să prevadă complicațiile emoționale care într-un final le vor distruge lumea în care au trăit până atunci. Cu stilul unui thriller captivant și tensionat, „Fata cea bună“ este un puternic roman care îți arată că în familiile perfecte nimic nu este ceea ce pare la prima vedere.
Fără dar și poate Fata cea bună este cel mai mai bun thriller pe care l-am citit vreodată. Și nu exagerez deloc când afirm acest lucru. Recunosc că nu mă prea dau în vânt după acest gen, însă cartea asta m-a intrigat atât de tare, încât nu am putut să o abandonez nici măcar pentru o singură secundă. Eram dornică să aflu ce se petrece cu adevărat în spatele poveștii, voiam să o fac pe detectivul, să încerc să îmi dau singură seama de întorsătura evenimentelor și să intuiesc finalul. Ei bine, nu s-a întâmplat asta. 

M-a fermecat povestea, mi-au plăcut personajele și pot spune că m-a uimit finalul, ceea ce este un lucru extrem de bun. Cu siguranță nu m-aș fi așteptat la un asemenea final. Nici măcar prin gând să-mi treacă. 

Mary Kubica este o scriitoare cu un har deosebit în mânuirea condeiului și pot spune că nimic nu este previzibil în această carte. Are grijă să se joace cu mintea cititorului, să-i alimenteze imaginația, să îl inducă în eroare, ca mai apoi să îl surprindă plăcut. 

Coperta este destul de atractivă, titlul este semnificativ pentru conținutul cărții și veți afla și de ce se numește în acest fel, cine este fata cea bună.

Eu sper că v-am stârnit curiozitatea și că veți pune mână pe această carte (nu doar fizic), pentru că vă garantez că veți fi atrași spre a-i descoperi misterul, așa cum am simțit eu încă de la început. Recomand acest volum plin de mister și suspans tuturor celor care preferă genurile thriller, polițist și aventură. Va fi un roman excelent ce te va prinde în mrejele lui și nu te va lăsa să scapi până nu ai întors și ultima pagină.
Mia Dennett, profesoară de artă a unor tineri cu probleme, nu a dus niciodată o viață prea fericită. Încă de mică, aceasta a fost judecată pentru propriile alegeri și a rămas în umbra surorii sale mai mari, care în viziunea părinților reprezenta copilul ideal, cu toate calitățile posibile. Din cauza faptului că nu s-a simțit niciodată bine în pielea ei, Mia hotărăște ca la împlinirea celor optsprezece ani să plece de acasă și să ducă o viață independentă.

Acțiunea romanului are două mari repere temporale, trecutul și prezentul, iar întâmplările ne sunt prezentate din trei perspective: Eve (mama Miei), Colin Thatcher și detectivul Gabe Hoffman.

Totul începe într-o seară în care Mia Dennett își așteaptă iubitul într-un bar. În timpul lungii așteptări, îl întâlnește pe Colin Thatcher, un străin misterios care încearcă să poarte o discuție cu dânsa. După ce reușește să fie destul de amețită și să scape de inhibiții, Mia părăsește încăperea alături de bărbatul șarmant, pentru a continua discuția în particular.

Protagonistei nici nu i-ar fi trecut prin cap că în acea seară avea să fie răpită, amenințată cu moartea sau sechestrată împotriva voinței proprii. Și toate acestea pentru o răscumpărare. 


Dar cine să fie oare în spatele acestei mârșăvii?
 Cine va fi cel care va fi șantajat pentru siguranța ei?

Trecutul ne arată câte puțin din cele trei perspective, dar cel mai mult vom avea parte de viziunea lui Colin, cel care a răpit-o pe Mia. Relația dintre răpitor și victima sa evoluează vizibil, de la agresivitate la toleranță, apoi ajungându-se chiar la apariția sentimentelor. Dar nu am putut să nu mă întreb dacă nu cumva Mia a început să se atașeze emoțional de Colin datorită faptului că este singura persoană pe care o vede și lângă care își duce veacul. Într-o altă circumstanță probabil că nici măcar nu s-ar fi uitat unul la celălalt.

Prezentul este dominat de trăirile Evei, mama Miei, dar avem parte și de frânturi din perspectiva detectivului Gabe. Ca orice mamă, Eve este îngrijorată de starea în care a ajuns fiica sa în urma dispariției sale. Abia în momentul în care află că aceasta a fost răpită realizează că a greșit toată viața, nefiind alături de copiii ei. Prea târziu, însă.
Gabe îi va fi alături și o va ajuta pe Eve să-și găsească fiica, implicându-se în acest caz mai mult decât însuși tatăl Miei. Fiind din ce în ce mai îndepărtată de soțul ei, Eve se va apropia tot mai mult de detectiv, simțind nevoia unui sprijin pentru momentele prin care trece.

Citind acest volum încărcat cu suspans la fiecare pagină, am avut ocazia să descopăr că în spatele aparențelor, se ascund de multe ori lucruri total opuse. Cum familia Dennett pare o familie bogată, renumită, fericită, ei bine nu este chiar așa. Ci din contră, familia lor este destrămată, păstrând unitatea doar de ochii lumii. Citind, am descoperit ce se ascunde în spatele cortinei: tensiune, certuri, ignoranță, neînțelegere etc.

Despre final vă pot spune doar că a fost total neașteptat. Și asta mi-am dorit. Să mă surprindă.
Citiți cartea și aflați ce se va întâmpla cu viața Miei, cine este în spatele complotului și cum se va termina totul. Vă promit că veți rămâne șocați.
   MIA DENNETT   - nu am reușit să o descopăr prea mult și nici să aflu ce este în mintea ei, dar din câte am dedus, aceasta este o fire care se atașează repede de persoanele din jurul ei. După tot prin ce a trecut, a avut încă puterea să țină capul sus și chiar dacă cel care a răpit-o i-a făcut mai mult rău decât bine, ea a găsit în inima ei iubire și pentru dânsul. 




   COLIN THATCHER   este răpitorul Miei, cel mai intrigant personaj, după părerea mea. Chiar dacă la început îl detestam și nu îi înțelegeam acțiunile, mai apoi a început să îmi placă de el. În spatele durității pe care o afișează, Colin este o persoană care încearcă să își câștige existența, pentru a se întreține pe el, cât și pe mama sa.


ALTE PERSONAJE


EVE DENNETT  este mama Miei, o femeie bogată, dar nefericită. Nu am reușit deloc să o agreez pe parcursul cărții, deoarece este o mamă nu tocmai bună și o soție infidelă. Nu m-a dat pe spate faptul că suferea după fiica sa, pentru că se pare că atunci când totul era bine, nici măcar nu se interesa de viața ei.



GABE HOFFMAN nici acest personaj nu mi-a inspirat prea multă încredere. OK, se vede că își dă silința pentru a fi un detectiv bun și încearcă din răsputeri să caute dovezi pentru dispariția Miei. Dar nu am putut trece cu vederea comportamentul lui. Nu doar că îl ura pe soțul Evei, deoarece era un om înstărit și renumit, dar a început chiar să vrea să aibă sentimente pentru o femeie măritată și cu doi copii. 


Un thriller excepțional de bun, care te ține captiv până la final.
5/5 steluțe

        SPONSORIZARE       



Acest roman a fost oferit spre recenzare de către Editura Herg Benet, cărora țin să le mulțumesc mult!
Accesați site-ul lor pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile lor.
Cartea poate fi achiziționată de aici.

Alte cărți din colecția Passport - click aici




6 comentarii:

  1. Mi-a plăcut mult recenzia și recunosc că o așteptam de mult! Până acum am auzit numai lucruri bune despre acest roman, cu un titlu intrigant, care te face să te întrebi ce se află în spatele acelor cuvinte banale. Fata cea bună, cred eu, are doza de mister și suspans de care a nevoie acum, deoarece îmi este foarte dor să lecturez o carte în genul Jocul de crochet, un thriller bun, care să mă țină cu sufletul la gură până la ultima pagină. Este o mare reușită din partea autorului dacă are măiestria să te facă să simți totul în vârful degetelor și în străfundul propriei minți, pentru că, așa cum știm deja, nu orice crimă sau răpire sau tragedie, scrisă oricum, face o carte de acest gen o operă de artă. Din cele relatate de tine, pot înțelege că acest roman oferă ( sau se oferă cu ) totul: de la dragoste adevărată până la infidelitate, de la perfecțiune la dezastru, de la normalitate la situații șocante, la limită. Cu siguranță se află pe lista cărților must-read de această vară! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Un thriller captivant dupa vum spui si tu in aceasta recenzie grozava. La prima vedere, mi se pare ca Mia are sindromul Stockholm, cel in cazul in care victim se ataseaza emotional de răpitor, din cauza ca e singura persoana cu care interactioneaza si din cauza stării psihice,groazei ce pune mana pe victima. Mi se pare o carte foarte interesanta, mai ales datorita celor trei perspective date de rapitor, detectiv si mama victimei. Pot sa spun ca deja imi place personajul Eva,mama Miei, deoarece seamănă cu parintii mei, ar face poate la fel ca si mama Miei, orice sa isi salveze copilul pierdut. Simt ca o inteleg pe Mia in cadrul acelui context in cate e comparata si sta in umbra surorii perfecte, dar asta nu ar trebui sa demoralizeze pe nimeni. Parintii nu fac diferente.
    Revenind la roman, găsesc atrăgătoare tactica lui Colin in a-si aborda victima, cutremurator de obsedat de averea pe care o va face doar prin simplul gest de a o rapii pe fiica unei familii bogate. Recenzia este scrisa cu stil si nu face altceva decât sa te duci la librărie a cumperi cartea,sa stai noptile treaz cu sufletul la gură

    RăspundețiȘtergere
  3. O recenzie exceptionala despre un thriller captivant, dupa o carte foarte bine scrisa. Ai descris perfect intreaga actiune, personajele foarte bine conturate. Felicitari pentru inca o recenzie desavarsit de bine scrisa cu acelasi aer critic si probabil emotiile tale au fost si foarte mari pentru a fi pe placul nostru. Ai ales ceva pe placul nostru, o carte in care misterul si suspansul ti-au prins la stramtoare gandirea. M-ai surprins, in mod placut, bineinteles, si prin aceasta recenzie foarte bine scrisa si structurata.

    RăspundețiȘtergere
  4. toata lumea lauda aceasta. ce i drept, recenzia suna grozav si pare exact genul meu de carte, dar am retineri in a o citi acum, cand toata lumea vorbeste despre ea. astept sa mai uit parerea altor cititori, ca sa mi mai scada asteptarile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow ! Dragoste la prima recenzie ! Mă înțeapă inima. Muahahaha ! O vreau ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit numai pareri bune legate de aceasta carte asa ca sunt chiar foarte curioasa sa descopar ce parere mi-ar lasa. De curand am inceput sa citesc si acest gen, Thriller si chiar doresc sa progrezes, iar Fata cea buna pare o carte care se muleaza perfect pe ceea ce caut eu la o carte. Felicitari pentru o super recenzie.

    RăspundețiȘtergere