18 iun. 2017

Recenzie - „Contesa Aneke”, de Cristina Nemerovschi


Titlu: Contesa Aneke
Autoare: Cristina Nemerovschi
Editura: Herg Benet
Colecția: Cărțile Arven
Nr. de pagini: 232
Seria/trilogia: Ultima vrăjitoare din Transilvania
Disponibilăaici.
Sponsorizare: Editura Herg Benet



Alexandra, o adolescentă rebelă, este trimisă de părinți să își petreacă vacanța de vară într-un sat din Transilvania, pentru a fi îndepărtată de o iubire considerată imorală. Odată ajunsă în V., ea este atrasă de poveștile localnicilor legate de o crimă săvârșită în urmă cu mai mult de un veac: contesa Aneke fusese acuzată de incest și vrăjitorie și ucisă în pădure. 
Alexandra pornește pe urmele contesei, hotărâtă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat. Castelul ascunde mistere la fiecare colț… Pe măsură ce fapte și personaje stranii ies la iveală, Alexandra își dă seama că are în comun cu frumoasa vrăjitoare mai mult decât și-ar fi imaginat, inclusiv iubirea ei secretă și interzisă. 
Va reuși Alexandra să salveze această iubire și în final propria viață, sau va avea soarta tragică a Anekei?


Pentru început, priviți timp de un minut coperta cărții. Nu-i așa că e frumoasă? 
Pentru mine, coperta reprezintă un element esențial în achiziționarea unei cărți. Da, pe lângă sinopsis și stilul pe care îl abordează autorul, eu mă mai uit și la aspectul exterior.
Acum, să vă spun un secret. Și interiorul cărții este la fel de atractiv! 

Cristina este una dintre autoarele de pe meleagurile noastre pe care le apreciez cel mai mult, datorită stilului ei natural. Nu veți întâlni în cărțile ei un limbaj inaccesibil, plin de expresii pompoase și greu de înțeles. Din contră. Lecturând cărțile dânsei, te vei simți relaxat și nici nu îți vei da seama când paginile se vor termina.

Subiectul romanului mi s-a părut foarte atrăgător încă de la început, iar ideea pe care a dezvoltat-o scriitoarea m-a fascinat și m-a captivat în totalitate. Pot spune că pe alocuri a fost creepy și probabil că dacă citeam cartea în miez de noapte, nu mai puteam adormi. Tot ceea ce s-a întâmplat cu personajele pe parcursul cărții și până la epilogul intens, care mi-a lăsat multe semne de întrebare, au făcut ca acest roman să urce în topul cărților mele preferate. 
Mi-a plăcut foarte mult și că s-a folosit tehnica povestirii în povestire. Veți afla mai jos despre ce este vorba, când voi prezenta pe scurt acțiunea.

Așadar, de ce ar trebui să citiți cartea?
Pentru că va fi cu siguranță o gură de aer proaspăt după alte lecturi mult mai complexe.
Iar subiectul este promițător. 
Eu zic să îi dați o șansă.

În centrul acțiunii stă Alexandra, o tânără adolescentă rebelă din fire, care este trimisă de mama ei la țară, într-un sătuc uitat de lume din Transilvania, pentru că nutrește sentimente nu tocmai potrivite pentru fratele ei vitreg, Răzvan. Auzind de povestea tragică a unei contese pe nume Aneke, care a fost omorâtă de săteni din cauză că era acuzată de vrăjitorie, Alexandra, fiind foarte curioasă de felul ei, încearcă să afle mai multe despre ce s-a întâmplat acum un secol în acel sat straniu.

Povestirea înserată în povestea de sine stătătoare m-a fermecat și mi-a lăsat multe semne de întrebare. Alexandra va descoperi pe parcurs mai multe informații despre Aneke, iar faptul că ceva le leagă, că au în comun sentimentele pentru frații săi vitregi, alimentează și mai mult setea protagonistei pentru descoperirea adevărului despre vrăjitoarea ucisă.

Se vor întâmpla multe lucruri stranii. Alexandra îi va întâlni pe Lorena și pe Mathias, aceștia fiind căsătoriți, dar care se presupun a fi frații vitregi ai Anekei, ceea ce e foarte dubios. Se pare că Mathias pretinde că el este cel care a avut sentimente profunde pentru Aneke, cel care i-a adus moartea, și deși au trecut mai bine de o sută de ani de la moartea ei, acesta este încă în viață, la fel de tânăr și chipeș.

La fel ca și protagonista, mi-am pus multe semne de întrebare până la sfârșitul cărții. Și încă am rămas cu o mulțime, dar probabil voi găsi mai multe răspunsuri în volumul următor. 

Epilogul m-a lăsat puțin în ceață, ce-i drept. 
Cine este de fapt Aneke?
Sau mai bine zis, ce este ea?
Toate răspunsurile le veți găsi citind cartea.


  ➣Alexandra    este protagonista cărții, din a cărei perspectivă ne sunt narate întâmplările. Este o fire curioasă, exploratoare și neînfricată, care se avântă în primejdii fără a gândi prea mult înainte. Dragostea pe care o manifestă pentru fratele ei vitreg, Răzvan, i se pare un lucru firesc, așa că noi de ce să o judecăm? Am observat că se aseamănă din ce în ce mai mult cu Aneke, parcă ar fi reîncarnarea ei și nu m-ar surprinde să existe o astfel de legătură între cele două. Ce va face ea când totul devine straniu? Va mai căuta răspunsuri sau o va lăsa baltă? Vă provoc să aflați singuri.

  ➣ Aneke    este o contesă ce a trăit cu un secol în urmă, o tânără femeie cu trăsături fizice excepționale, ce a fost omorâtă de către săteni din cauza vrăjitoriei. Pentru că animalele oamenilor au început să moară, aceștia au aruncat vina asupra faptului că ea îl iubea pe fratele ei vitreg. Pentru mine a rămas încă un mister nerezolvat acest personaj și sper să îl descopăr mai bine în volumul următor.

   Alte personaje   


  Răzvan  , fratele vitreg al Alexandrei, pe care l-am urât din tot sufletul din cauză că este un personaj neinteresant, cu gândul doar la băutură (oriunde mergea și găsea ceva de băut, nu stătea prea mult pe gânduri).

  Lorena și Mathias   sunt apariții interesante, care mi-au plăcut și mi-au lăsat, de asemenea, multe semne de întrebare.


Un roman captivant, misterios ce merită citit. 5/5 steluțe.

        SPONSORIZARE       


Acest roman a fost oferit spre recenzare de către Editura Herg Benet, cărora țin să le mulțumesc mult!
Accesați site-ul lor pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile lor.
Cartea poate fi achiziționată de aici.

Alte cărți din colecția Cărțile Arven - click aici

Citește și recenzia cărții Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată, de Cristina Nemerovschi - aici



6 comentarii:

  1. Cristina Nemerovschi reprezinta una dintre autoarele pe care vreau sa le "descopar" de foarte mult timp. Pe langa faptul ca am auzit numai de bine spre cartile sale, si subiectele pe care aceasta le aduce in prim plan sunt unele inedite <3 PErsonal, eu vreau sa citesc mai intai "Papusile", dupa care voi incepe si celelalte carti ale Cristinei!
    "Contesa Aneke" pare o carte interesanta, o carte cu un subiect mai ciudatel, mai dark (exact asa cum imi place mie. Ca sa nu mai spun de coperta care este absolut superba <3 Mda, si eu am un fetis legat de coperi, acestea reprezinta, pentru mine, un criteriu foarte important in alegerea cartii!
    Imi place recenzia, ai spus exact cat trebuie, cat sa trezeasca interesul :))
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci e geniala recenzia, nu are foarte multe spoilere, dar nici nu te lasa prea tare in ceață. Ador cartile a căror actiune se intampla in Transilvania. Am mai citit ceva asemănător, "Sabia Magica" , o recomand. Ma intriga foarte tare tot acest plot al cârtii, si iti dau foarte mare dreptate in legatura cu coperta. Nu imi e rusine din cauza ca judec, la propriu, o carte dupa coperta. Sunt foarte înnebunită dupa copertile cartilor, sa fie frumoase si expresive,întrucât ala e primul lucru pe care il vezi si at trebui sa te atragă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitări, îmi place mult recenzia!
    Deși am citit și eu cartea acum vreo două săptămâni, încă nu am apucat să îi fac recenzie. (DAR o sa urmeze cât de curând)
    Aș zice că nu mi-am luat spoilere citind recenzia ta, dar oricum deja știam ce se întâmplă, că doar mna, citisem deja cartea întreagă :))
    Abia aștept volumul următor!

    RăspundețiȘtergere
  4. MI SE PARE O RECENZIE FOARTE BINE SCRISA, MIE PERSONAL IMI TREZESTE INTERESUL SI IMI STARNESTE CURIOZITATEA. ACTIUNEA ESTE INTRIGANTA, MANEVRANTA, VINE CA O ARGUMENTARE A CITATULUI "ISTORIA SE REPETA". COPERTA MI SE PARE UNA ATRAGATOARE CU UN AER CE OGLINDESTE PUTEREA, NEINFRICAREA SI INDISCRETIA UNEI FEMEI CARE ARE IN CAPUL SAU MILIOANE DE INTREBARI. FAPTUL CA PROTAGONISTA SE AVANTA IN CELE MAI PERICULOASE SI PRIMEJDIOASE AVENTURI MI SE PARE CEVA DIN DOMENIUL ALTOR LUMI. FAPTUL CA ESTE INDRAGOSTITA DE FRATELE EI VITREG BAGA ZANZANIE INTRE PROTAGONIST SI ACTIUNE. TOTUL DEVINE STRANIU SI PLIN DE FIOR, AS PUTEA SPUNE.
    FELICITARI SCRIITOAREI RECENZIEI, DAR SI SPONSORILOR!EU PERSONAL VA ADMIR ENORM DE MULT!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristina Nemerovschi chiar e una din cele mai bune scriitoare ale noastre. Abordează multe povești ciudate, dar care te țin captivat. Și subiectul cărții e foarte palpitant. Vrăjitorie. Bestial !
    P.S. Coperta îți atrage atenția din prima. E superbă ! Nu că aș avea o slăbiciune pentru roșcate, dar e m-i-n-u-n-a-t-ă.

    RăspundețiȘtergere