20 iun. 2017

Recenzie - „Anomalii”, de Colette Freedman & Sadie Turner



Titlu: Anomalii
Autori: Colette Freedman & Sadie Turner
Editura: Herg Benet
Colecția: Cărțile Arven
Nr. de pagini: 312
Disponibilăaici.
SponsorizareEditura Herg Benet
În viitor, nu mai există boală. Nu mai există război. Nu mai există nemulțumire. Toți cetățenii sunt membri supuși ai Guvernării Globale. Însă o singură vară este pe cale să schimbe totul. Keeva Tee tocmai a împlinit cincisprezece ani. Este pe punctul de a pleca în multașteptata excursie la Tabăra Monarch, pentru a primi imprimarea celui care i-a fost desemnat partener de viață. Dar în clipele fericite și lipsite de griji petrecute în Comunitatea Oceanică a auzit și zvonurile de temut despre “anomalii” – cetățeni care nu pot fi imprimați. Iar când Keeva ajunge la Tabăra Monarch, cel mai întunecat coșmar al ei devine realitate – este și ea o anomalie.
 Din acel moment, începe să se îndoiască de toate convingerile din trecut. Dacă libertatea și individualitatea au fost sacrificate de dragul siguranței? Găsind un avertisment scrijelit sub patul din tabără, Keeva începe să înțeleagă: revolta va fi pedepsită, dezacordul nu este o opțiune, iar răzvrătiții vor fi anihilați.

Anomalii este o distopie care a urcat rapid în topul cărților mele preferate. 
Am putut observa faptul că acest roman este o combinație între Delirium, de Lauren Oliver și Divergent, de Veronica Roth.
De ce spun asta?
Pentru că am întâlnit elemente asemănătoare cu cele din trilogiile menționate mai sus. Ideea de cuplare a doi tineri de către sistem, fără a avea liberul arbitru, îmi aduce aminte de ceea ce se întâmplă în Delirium. Oamenii nu sunt altceva decât niște ființe docile, pe care conducătorul împreună cu acoliții săi îi pot manipula după bunul lor plac.
Societatea este condusă după un anumit cod și la fel ca în Divergent este împărțită pe mai multe comunități, fiecare având câte o culoare simbolică: 
Comunitatea Oceanică - culoarea albastru;
Comunitatea de Muncă - culoarea mov;
Comunitatea de Agricultură - culoarea maro;
Comunitatea Ecosistem - culoarea verde;
Comunitatea Energie Regenerabilă - culoarea roșu.

Pot afirma că, deși Anomalii se aseamănă cu cele două trilogii, este un amestec reușit, fiind o carte mult mai complexă și mult mai intensă. 

O recomand tuturor iubitorilor genurilor SF, fantasy, distopie. Iar dacă ați citit Divergent sau Delirium, vă garantez că volumul acesta este mult mai bun decât ambele.


Într-un viitor în care nu există boli, războaie, conflicte și alte imperfecțiuni, la conducere îl avem pe Sobek Vesely, liderul mondial, reformatorul și dictatorul ce a pus stăpânire pe întreaga lume. Acesta a creat Guvernanța Globală, un sistem aparent perfect, în urma Marelui Război Tehnologic, care aproape a decimat întreaga Terra. 

Avem parte de două perspective narative: 
-în prima perspectivă, evenimentele sunt relatate de către Keeva;
-în a doua perspectivă, aflăm ceea ce se petrece în viața lui Calix, fiul moștenitor al conducătorului suprem.

Keeva, o adolescentă de 15 ani, este nevoită să meargă în Tabără Monarch, din nou. Încă de la vârsta de 5 ani, copiii de pretutindeni trebuia să meargă în această tabără pentru a le fi desemnat un partener de viață, urmând ca după 10 ani să se întâlnească din nou și să trăiască o viață fericită. Dar nimic nu e ceea ce pare.
Ajunsă în tabără, percepția protagonistei se schimbă radical odată ce a fost desemnată o Anomalie, alături de alți 7 adolescenți.


În tabără, Keeva întâlnește un băiat care pare să fie rebel, care pare să gândească cu propria minte, la fel ca ea. Kai este un adolescent care face parte din Comunitatea Energiei Regenerabile și se află în tabără pentru același motiv ca și Keeva: să-i fie atribuită perechea, fata cu care trebuie să se căsătorească și să trăiască în pace și armonie. Deși la început pare să îl urască din cauza atitudinii și comportamentului de care dă dovadă, treptat vor deveni prieteni buni.


Calix a primit educația de la mama sa, cu condiția ca atunci când va crește, tatăl său să se ocupe de el, să-l pregătească prin a-i oferi instructajul necesar, pentru a deveni urmașul lui.
Calix nu este, însă, precum adolescenții de vârsta sa. Își pune întrebări, gândește și nu înțelege de ce trebuie să-i fie aleasă partenera de către sistem și nu după bunul plac. Își va sfida de multe ori tatăl, fapt ce va duce la torturarea acestuia. Dar el nu suferă. Nu simte durerea așa cum ar trebui, așa cum partenera lui o simte. Pe cât de slăbită și înfricoșată este ea, cu atât el se simte mai puternic. Ceva se întâmplă cu el. Simte că este diferit.
Cine este de fapt Calix? Cine este de fapt Sobek?
Nimic nu este ceea ce pare.
Știu că v-am făcut curioși.
Vă provoc să citiți cartea pentru a descoperi ceea ce se întâmplă cu adevărat.

  KEEVA  este fata slăbănoagă, roșcată, cu o mulțime de pistrui și cu ochi precum oceanul. Este diferită față de adolescenții de vârsta ei și nu înțelege de ce. Dorința ei nu este alta decât să ducă o viață fericită, alături de partenerul desemnat, într-o lume aparent perfectă. Dar totul se năruiește când află că este o Anomalie, o persoană care nu se încadrează în sistem.



  KAI   este și el o Anomalie. Este enervant, curajos și cu siguranță iese din tipar. Deși Kai își face un obicei din a o sâcâi pe Keeva, între cei doi se aprinde o scânteie. Dar cum se poate cei doi să aibă sentimente unul față de celălalt, când nici măcar nu sunt parteneri? Ce îi face diferiți față de ceilalți?



  CALIX   este personajul plin de mister și intrigă. Fiind fiul conducătorului suprem, acesta ar trebui să îl urmeze orbește pe cel care se consideră a-i fi tată. Dar nu se întâmplă asta. El nu pare să înțeleagă de ce oamenii trebuie să fie docili, controlați prin niște dispozitive încă de la naștere. Când adevărul iese la iveală despre identitatea lui, Calix nu mai știe ce este realitate și ce nu.

Acest roman m-a surprins plăcut. 5/5 steluțe.
Sper că va apărea și un volum 2, pentru că acțiunea s-a terminat brusc.


        SPONSORIZARE       



Acest roman a fost oferit spre recenzare de către Editura Herg Benet, cărora țin să le mulțumesc mult!
Accesați site-ul lor pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile lor.
Cartea poate fi achiziționată de aici.

Alte cărți din colecția Cărțile Arven - click aici



8 comentarii:

  1. O recenzie extrem de reusita, insa as avea de spus faptul ca am impresia ( poate nu am dreptate ), ca seria "Delirium" este scrisa de Lauren Oliver, deoarece Lauren Kate a scris seria "Damnare". In rest, recenzia este foarte bine structurata si mi-a provocat si mai mult apetitul literar pentru aceasta carte foarte atragatoare pentru "papilele" mele fanteziste =)), antrenate de seriile Delirium si Divergent. Sper sa nu fie foarte cliseica, ci,din contra, sa imi ofere mai mult din acest univers al unui viitor extrem de posibil, o distopie inteligenta, bine gandita, care sa ma faca sa uit un pic de lumea actuala. Sunt singura care se simte extrem de atrasa de aceste scenarii prezentate sub forma unui univers complet fictiv, dar foarte realizabil de catre un guvern din viitor?

    RăspundețiȘtergere
  2. pe de-o parte, vreau cartea asta de cand a aparut si recenzia ta e foarte convingatoare. pe de alta parte, cum rezist pana apare al doilea volum, daca o citesc acum? :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Pare super cartea dar datorita categorisirii pe culori ma duce cu gandul la Furia Rosie.Oricum abia astept sa o citesc si exact cum a zis o persoana mai sus voi sta cu sufletul la gura pana apare volumul doi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uau chiar nu ma astwptam la o astfeld e recenzie. Adica, in general nu citesc recenzii întrucât contin spoilere dar la asta nu m am putut abtine. E foarte i twresant totul si abia astept sa imi achizitionez cartea,

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne, doamne și iar doamne! M-ai făcut nerăbdătoare să citesc cartea, căci o am în bibliotecă, doar că mai am de citit o altă carte, dar de luni sigur mă apuc de ea. Îmi place mult recenzia și te felicit! Ține-o tot așa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari! O recenzie foarte bine realizata si structurata, imi place mult cand adaugi caracterizarea personajelor. Cartea debuteaza in lumea iubitorilor de carti cu o popularitate imensa, am auzit atatea despre ea incat atunci cand am inceput sa o citesc mi-a fost imposibil sa o las din maini, am vrut sa deslusesc si sa aflu tot mai multe despre ceea ce se va intampla cu viitorul protagonistilor. Scanteia care se aprinde intre cei doi se transforma, dupa parerea mea, intr-o dragoste imensa ce vine pentru Keena ca o binecuvantare, in niciun caz ca un blestem. Ma abtin sa divulg sfarsitul pentru ca probabil imi este interzis,. Este o carte care a trezit contradictorii printre gandurile mele. Personajul Calix este cel pe care-l apreziez cel mai mult, este plin mistere, un baiat asa enigmatic...intrebarile care si le pune sunt de-adreptul firesti lumii in care traiesc ei. Ador faptul ca adaugi secvente din carte, mai ales ca dai o asazise fotografii cu personajele. Felicitri scriitoarei recenziei si nu in ultimul rand sponsorilor!

    RăspundețiȘtergere