5 mai 2017

Recenzie - „Trei coroane întunecate”, de Kendare Blake




   Titlu: Trei coroane întunecate
   Autoare: Kendare Blake
   Editura: Corint

   Colecția: Leda Edge
   Nr. de pagini: 368
   Seria/trilogia: Trei coroane întunecate





In fiecare generatie de pe insula Fennbirn se naste un set de triplete: trei regine, toate mostenitoare cu drepturi egale la coroana si fiecare posedand puteri magice mult ravnite.
Mirabel a stapaneste cele patru elemente, e capabila sa starneasca valvatai lacome de foc sau furtuni violente doar pocnind din degete. Katharina este o otravitoare si poate inghiti cele mai ucigatoare veninuri fara sa simta aproape nimic.Arsinoe domina natura si despre ea se spune ca ar avea harul de a face sa infloreasca cel mai rosu trandafir si sa imblanzeasca cel mai aprig dintre lei.Dar pentru a deveni Regina Incoronata nu e nevoie doar de originea regala. Fiecare sora trebuie sa lupte pentru asta. Si nu e doar un joc in care cineva catiga saupierde…e o lupta pe viata si pe moarte. In noaptea in care surorile implinesc saisprezece ani, batalia incepe.
Ultima regina ramasa in viata primeste coroana.
Cartea asta mi-a dat mari bătăi de cap la început. Pur și simplu nu mă simțeam atrasă de stilul autoarei, personajele mi se păreau vag conturate, iar acțiunea nu mă făcea să simt acea trăire pe care o am când citesc o carte bună. Dar, se pare că pe parcurs, totul capată parcă sens și începe chiar să mă captiveze. Dacă la început vi se pare plictisitoare, mai rezistați puțin și nu o abandonați! O să vedeți cât de interesante devin lucrurile mai încolo. 

Acțiunea este plasată în insula Fennbirn, un loc îndepărtat de continent și învăluit de o ceață densă, unde se pare că magia este un lucru firesc. 
Narațiunea este obiectivă, din perspectiva celor trei surori gemene, Katharine, Arsinoe și Mirabella.  Ne sunt împărtășite întâmplări din viața fiecărei regine în parte, dar și a persoanelor ce le slujesc. 
După împlinirea vârstei de 16 ani, cele trei regine vor trebui să se pregătească pentru festivalul Beltane, unde vor încerca să își dovedească puterile primite de la Zeiță, urmând apoi Anul Ascensiunii, moment în care regina rămasă în viață își va putea începe domnia.
Cum am precizat mai sus, fiecare regină are câte un dar : 
Katharine este regina otrăvurilor aparținând clanului toxicilor, Arsinoe este o naturalistă, iar Mirabella este o elementală puternică. 

Cele trei se vor lupta pentru a supraviețui și pentru a obține coroana, dar oare iubirea celor trei gemene nu le va afecta judecata și le va face să fie slabe ?  
Plină de acțiune și suspans, Trei coroane întunecate te va fermeca, te va face să uiți de tine și te va acăpăra în minunatul univers magic. 

Țin să precizez că încă de la început am avut o problemă cu numărul personajelor din această carte. Sunt o mulțime de nume de asimilat și, la un moment dat, încurcam grav slugile între ele. 
O să vă prezint pe scurt personajele principale, fără a vă da prea multe detalii.

 Prima regină, Katharine este cea care sparge gheața. Aceasta a fost luată și crescută de către una dintre cele mai influente și puternice familii, Arron, la conacul Greavesdrake. Aceasta este înzestrată cu un har nemaipomenit, acela de a nu putea fi otrăvită. Este o toxică, așadar. Katharine este o făptură fragilă, slăbănoagă și se pare că este afectată mai mult decât ar trebui de otrăvurile pe care le asimilează. În imaginația mea, Kat arată exact ca o păpușă de porțelan pe care ți-e frică să o scapi jos, pentru că s-ar sparge. Dar poate că ea este mult mai puternică decât pare. Trebuie să citiți ca să aflați ce se va întâmpla cu micuța Katharine.  Oare va putea face ea față surorilor ei ? 
Niște globuri mari și negre pe o față bolnăvicioasă. Când se uită în oglindă își vede corpul ca pe niște piese separate. Oase. Piele. Sânge prea puțin... De multe ori se întreabă dacă surorile ei sunt la fel de slabe. Și dacă pe sub piele sunt la fel ca ea.

A doua regină, Arsinoe, a fost luată în clanul naturaliștilor de către familia Milone și a fost crescută în Wolf Spring. Harul pe care acesta îl posedă este acela de a controla natura și toate elementele ei: naturaliștii pot să facă plante să crească, să îmblânzează animale și au multe abilități asemănătoare. Deși pare cea mai neajutorată dintre toate, ea este o fire puternică și curajoasă. Arsinoe este cea de care m-am atașat cel mai mult, deoarece m-am regăsit în ea. Are alături de ea oameni minunați, care o sprijină și prieteni de încredere. Jules, cea care a fost angajată spre a avea grijă de ea, este un alt personaj de care m-am atașat. Va reuși Arsinoe să le învingă pe celelalte două surori ? 
În afară de fardul consistent, Arsinoe nu prea arată a regină. Părul ei e aspru și nimeni nu poate s-o convingă să și-l tundă. Pantalonii negri sunt la fel cu cei care-i poartă întotdeauna, la fel și jacheta subțire și neagră.
 A treia regină, dar nu cea din urmă, Mirabella este considerată a fi cea mai puternică dintre toate cele trei surori. Luată sub supravegherea Marii Preotese în orașul templelor, Rolanth, aceasta este o elementală puternică. Harul ei constă în cele patru elemente : aerul, focul, pământul și apa. Mira poate să iște furtuni, inundații și alte fenomene ale naturii. De asemenea, este considerată a fi și cea mai frumoasă. Lumea pare a fi vrăjită de abilitățile sale și e mai mult decât convinsă că ea este aleasa. Însă, slăbiciunea ei cea mai mare este iubirea pentru surorile ei. Va reuși ea oare să treacă peste sentimentele ei sau va pierde coroana din cauza acestora? Sună din ce în ce mai incitant, nu-i așa?  
Mirabella nu are nevoie de rugăciuni. Harul elemental este în pieptul ei. Respiră adânc și apoi lasă aerul să iasă. Pe sub picioarele celor din jur trece o undă de șoc. Cutremură templul și pe toți cei aflați înăuntru. Undeva, cade o vază și se sparge. Cei de afară simt reverberațiile și scot strigăte de uimire.
  • Subiect atractiv. Idei originale bine valorificate de autoare;
  • Tensiune, suspans, mister = rețeta de succes a unei cărți bune;
  • Sfârșitul te lasă cu gura căscată. Exact așa cum ar trebui să te lase orice carte. 
  • Mult prea multe personaje și prea multe nume de asimilat. Mi s-a întâmplat să încurc unele între ele până m-am acomodat cu firul acțiunii;


Inițial, voiam să ofer 4 steluțe și jumătate acestei cărți, dar ultimele 100 pagini au fost perfecte. Sfârșitul a fost cel care m-a convins să ofer cele 5 steluțe.

Vă recomand cu drag Trei coroane întunecate, de Kendare Blake. Veți găsi în ea tot ce vă doriți. 
Cartea o puteți comanda de pe site-ul editurii Corint, sau de pe librăriile online.
Voi ați citit-o ? Ce părere aveți despre finalul cărții ?


4 comentarii:

  1. o carte foarte frumoasa cu un final surprinzator care ne va tine ca pe jar pana apare volumul 2

    RăspundețiȘtergere
  2. O carte foarte frumoasa. Mi-a placut mult de tot. Regina mea preferata a fost Kath, deoarece ea a fost cea mai chinuita, nu a avut o familie care sa o iubeasca asa cum Mira si Arsinoe au avut.
    Mi-a placut ca povestea nu s-a bazat pe o peveste de dragoste, adica au fost mici aspecte romantice, dar cartea s-a bazat mai mult pe cele 3 surori si asta mi s-a parut bine.
    Sincera sa fiu, nu stiu de ce, dar Jules mi s-a oarut antipatica rau. Chiar nu stiu de ce.
    Sa nu mai spun de Joseph. Pe tipul ala l-am urat. Nu l-am suportat.
    Si nu stiu de ce este multa lume care nu o suporta pe Mira. Mie mi-a placut si de ea. Toate 3 surori mi-au placut. Si de Arsinoe. Mai ales spre sfarsit.
    Sper ca in urmatorul volum fetele sa se alieze si sa lupte impotriva tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  3. am aceasta carte in wishlist de cand a aparut, dar mereu gasesc altceva de citit. nu pot tine pasul cu toate cartile pe care mi le cumpar. :( pe Katherine mi o imaginez ca pe o vrajitoare cocosate si plina de negi, nu stiu de ce. din recenzia ta, deduc ca imi va placea de Arsinoe, pentru ca ma regasesc in stilul ei, mai ales in cel vestimentar. :)) <3 deja nu o plac pe Mirabella.

    RăspundețiȘtergere