15 mai 2017

Recenzie - „Şi soarele e o stea”, de Nicola Yoon




Titlu: Și soarele e o stea
Autoare: Nicola Yoon
Editura: YoungArt
Nr. de pagini: 360

Natasha e o adolescentă cu o fire pragmatică. Nu crede în soartă, crede în fapte clare şi demonstrabile. Aceasta e o zi neagră pentru ea: urmează să fie deportată în Jamaica peste doisprezece ore.
Nici pentru Daniel, un visător incurabil, asta nu e o zi oarecare: are un interviu care îi va hotărî viitorul. O va lua pe calea care-i va mulţumi pe părinţii săi, sau se va dedica pasiunii sale, poezia?
Pentru niciunul dintre ei nu e tocmai momentul să li se aprindă călcâiele. Şi totuşi Natasha şi Daniel ajung să se îndrăgostească unul de altul în cele câteva ore pe care le petrec împreună, iar noi, la rândul nostru, nu putem decât să ne îndrăgostim iremediabil de ei. 


Când am deschis cartea, mi-am adus vag aminte de Eleanor&Park, de Rainbow Rowell, şi nu vorbesc doar despre felul în care sunt structurate capitolele: personajele principale, Natasha şi Daniel, provin la propriu, din medii sociale total paralele, având moduri de a gândi opuse, şi totuşi se influențează unul pe celălalt. Urmează să citiți şi cum anume.



Natasha face tot ce poate pentru a reuşi să rămână în America, fiind pe punctul de a fi deportată în Jamaica împreună cu familia sa. Cu toate că părerile tuturor membrilor familiei sunt controversate în ceea ce priveşte mutarea, Natasha nu vrea să vadă cum lumea şi viitorul ei se dărâmă, aşa că face tot ce îi stă în putință pentru a rămâne.

Daniel, în schimb, trece printr-o perioadă grea, certându-se constant cu fratele său, dar şi fiind nevoit să urmeze planurile pe care părinții săi le-au pregătit pentru viitorul său. Însă pe el mereu l-a pasionat poezia. Şi visatul cu ochii deschişi. Şi aşa ajunge să o cunoască pe Natasha în cel mai improbabil mod posibil.

Însă de-a lungul unei zile întregi, universul şi felul în care ar trebui să funcționeze totul în jurul ei, sunt date peste cap de un băiat, deşi ea se află în cel mai nepotrivit moment pentru un lucru ca îndrăgostitul
Nu au nimic în comun.
 Însă toată lumea ştie că opuşii se atrag, aşa că nu e mare mirare când persoana care avea nevoie de iubire o găsește în cel mai improbabil loc cu putință. 
Având mereu capul împânzit de versuri şi tot felul de idei, Daniel este pe punctul de a face cea mai mare greşeală din viața sa, şi anume de a avea parte de o viață planificată în detaliu de părinții săi. Iar cu fratele său mai în vârstă, care a clacat, toată presiunea pentru a deveni fiul perfect se află pe umerii lui. 

Însă oare de ce are el nevoie pentru a-l aduce la realitate? Sau, mai exact, de cine?


                                                     

Puțin cinică când vine vorba de viață, Natasha este genul de persoană realistă şi cu un plan de viitor întipărit în minte încă din adolescență, iar deportarea înapoi în țara sa natală nu făcea parte din el. 


Daniel este un personaj intrigant.
Poet. Visător. Confuz.
Vă las pe voi să aflați mai multe trăsături ce îl definesc.




  • structurarea din mai multe puncte de vedere a poveştii;
  • adăugarea detaliilor ce aparțin unor culturi şi tradiții vaste;
  • prezentarea poveştilor unor personaje secundare, afectate de personajele principale, în mai multe feluri.

  • Nimic. Cartea este pur şi simplu perfectă, şi nu am putut să mă gândesc la ceva ce ar nărui asta.


Cu toate acestea fiind spuse, eu îi acord cărții nota 5/5, şi dacă ați mai citit Absolut Tot, ori Eleanor&Park, vă garantez că această carte este pe măsură aşteptărilor.



7 comentarii:

  1. o carte pe care imi doresc foarte mult sa o citesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Nicola Yoon are un stil aşa simpatic şi totuşi puțin tragic în care descrie totul încât atunci când termini o carte a ei ți se rupe inima!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place autoarea asta foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nicola Yoon m-a făcut să mă îndrăgostesc de personajele sale. Natasha și Daniel parcă sunt rupți din soare, competându-se unul pe altul, asa de diferiți dar mereu asa atrasi unul de celălatl. O carte minunată la fel ca și recenzia ta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Alexandra Dobre24 iunie 2017 la 16:16

    Ma bucur ca ai facut recenzia asta. Aveam dubii in a alege sau nu cartea pentru a o citi (de obicei sunt pretentioasa si urasc actiunea clișeică) dar din cate ai detaliat aici pe blog, m-ai convins ca merita s.o citesc. Apreciez ca nu te rezumi doar la a face rezumatul (cum fac unii bloggeri amatori)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sinceră să fiu, nu am citit şi nici nu am de gând sā citesc "Absolut tot" din cauza publicităţii excesive. Cu această carte, e altă poveste. Am auzit că firul narativ este destul de complex, plus că, aşa cum ai spus şi tu, se aseamănă cu E&P şi mi-a plăcut mult acea carte. Cu siguranţă am să îi dau o şansă. :))

    RăspundețiȘtergere