4 mar. 2017

Recenzie - „Miss Peregrine”, de Ransom Riggs

  • Numele cărții : Miss Peregrine
  • Autor : Ransom Riggs
  • Editura : Art
  • Nr. de pagini : 392


Descriere :

Miss Peregrine 1. Caminul copiilor deosebiti

O insula misterioasa. Un orfelinat abandonat. O stranie colectie de fotografii.

O tragedie il arunca pe tanarul Jacob, in varsta de doar saisprezece ani, pe o insula izolata. Aici descopera ruinele caminului “pentru copii deosebiti” al domnisoarei Peregrine. Pe masura de Jacob inainteaza pe holurile si prin dormitoarele parasite, isi da seama ca cei care s-au adapostit candva acolo au fost mai mult decat deosebiti. Poate ca nu intamplator au fost trimisi intr-un loc uitat de lume. Si, oricat de bizar ar suna, ar putea fi inca in viata. Un roman fascinant, ilustrat cu fotografii tulburatoare, care-l va incanta pe adulti, pe tineri si pe toti cei care vor sa se bucure de o aventura in lumea umbrelor.



Părerea mea:


Întotdeauna caut să găsesc romane cu idei cât mai originale, cu un surplus care să îl facă mai atrăgător, mai special, cu conotații unice. Pot spune că Miss Peregrine, Caminul copiilor deosebiti, se încadrează în această categorie, ba chiar se află printre primele locuri. Nu pot să exprim în cuvinte cât de mult mi-au plăcut ideile autorului, stilul său impecabil, limbajul complex, personajele create, prin intermediul cărora mi s-a deschis un nou univers, ce cuprinde cu totul altfel de creaturi, alte elemente, și altfel de probleme, cât și împrejurări fascinante.
Tema acestui roman e fascinantă, puțin mai sinistră, ce-i drept, dar mi-a plăcut enorm de mult. Acea atmosferă întunecată, bizară, ce m-a ținut captivă de la prima pagină până la ultima, întâmplările misterioase prin care trece protagonistul cu scopul de a-și descoperi adevărata identitate, adevăratul trecut, cât și locul de care aparține de fapt, senzația permanentă de pericol, că ceva groaznic se va întâmpla, transformă acest volum într-o lectură de care cu greu te poți desprinde. Cu siguranță îți va stârni setea de cunoaștere, de dezlegare a misterelor, deoarece sunt o mulțime de momente care te vor lăsa în suspans.

Trebuie să recunosc că, la început, coperta m-a atras cel mai mult și am vrut tare mult să citesc cartea aceasta. Nu știam cum aș putea să o interpretez, ce ar vrea să sugereze de fapt, lucru ce mi-a stârnit și mai mult interesul. Asta, și faptul că fiecare capitol este însoțit de fotografii sumbre, obscure, dar cu acel stil al fotografiilor vechi, în care sunt ilustrate persoane și locuri, desprinse dintr-un univers fantastic, sinistru, care așteaptă să fie descoperit și îndrăgit. Eu una am fost fascinată să îl descopăr, a fost un minunat deliciu pentru mine, fiind o iubitoare de cărți.



Câteva poze desprinse din paginile cărții :








Personajele cărții sunt incredibile, iar complexitatea lor se poate observa încă din primele pagini. Jacob este eroul cărții, fiind un adolescent obișnuit, cu o viață chiar foarte banală din multe puncte de vedere, ce își dorește puțină acțiune, aventură în viața de zi cu zi. Acesta vrea să ducă o existență cât mai palpitantă, ca cea a personajelor misterioase din poveștile spuse de către bunicul său. 
El este Jacob.


Încă de când era mic, Abraham, bunicul său, îl captivează pe Jacob cu povești despre trecutul său ciudat, iar copilăria lui va fi plină de aceste relatări. Dar, odată cu trecerea timpului și cu maturizarea sa, începe să nu mai creadă în aceste basme, “invenții” și absurdități, și începe să aibă indoieli serioase cu privire la sănătatea mintală a bunicului său. Din punctul morții bunicului începe de fapt toată acțiunea și călătoria pe care urma să o aibă Jacob. 




Vă recomand cu caldură această carte ! Merită să îi dați o șansă, deoarece veți rămâne surprinși de calitatea sa, de originalitatea ideilor, dar și de ilustrațiile pe care le veți vedea de-a lungul lecturii. Eu una am rămas impresionată și nu am reușit să găsesc niciun defect al cărții. 

Nu vreau să dezvălui mai multe amănunte, vă las pe voi să descoperiți misterele acestui roman, care din punctul meu de vedere, trebuie devorat de fiecare dintre voi. Nu veți regreta absolut deloc, mai ales dacă sunteți fani ai acestui gen și dacă doriți să descoperiți o altfel de lume, cu altfel de personaje și cu un stil diferit de tot ce ați mai citit până acum.


Nota mea pentru această carte este 5/5.



18 comentarii:

  1. Hm... să fiu sinceră, mă tentează de mult şi sper s-o achiziţionez în curând. Am auzit doar lucruri bune şi pare genul meu! :D Felicitări pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deși recenzia e realizată de Ioana și eu am citit primele 2 volume și pot spune că am aceeași părere. Cărțile astea chiar merită citite !

      Ștergere
  2. Mie imi plac genul acesta de carti si aceasta mi se potriveste. Trebuie sa o citesc cât mai repede.❤

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu de ce , dar nu ma tendeaza deloc aceasta serie...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am ceva ca mie nu-mi va placea genul, ca le voi cumpara si nu le voi putea citi...dar vad ca toti zic ca e ceva super si chiar merita citite...offf.. u stiu ce sa fac..sa risc sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ma tenteaza deloc seria. Nu este genul meu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Și eu am citit primul volum. Mi-a plăcut, dar nu m-a dat pe spate...

    RăspundețiȘtergere
  7. Volumul doi mi s-a parut cel mai slab din serie.

    RăspundețiȘtergere
  8. o sa ma uit si eu la film si daca o sa imi para cat de cat interesant o sa acord o sansa acestei serii pentru ca intotdeauna cartea este mai buna decat filmeul

    RăspundețiȘtergere
  9. Următoarea serie de pe interminabila listă de wishlist şi cu recenzia asta aigur ajunge pe lista scurtă de must-read =)))

    RăspundețiȘtergere
  10. E super! Vreau si eu sa mi iau seria

    RăspundețiȘtergere
  11. De când a apărut această serie mi-a atras atenția, in general mi-a plăcut si ideea cu care a venit autorul cu fotografiile vechi și sincer mă așteptam să fie mai înfricoșătoare lectura!

    RăspundețiȘtergere
  12. Alexandra Dobre24 iunie 2017 la 16:22

    Sincera sa fiu aveam cu totul o alta idee despre carte doar dupa titlu (nu am citit.o inca) Aveam impresie ca este vorba deslre vreo doamna din inalta societate care ajunge cumva sa evolueze. Tot auzeam lumea ca vorbeste despre "Miss Pelegrine". Ma bucur ca am aflat ce contine ea cu adevarat pentru ca am dat comanda si acum abia astept s.o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. am primit seria aceasta cadou si sunt super incantata. mi a placut la nebunie. imi vine sa scanez pozele, sa le scot si sa le inramez. :)) recent am aflat ca este si roman grafic. abia astept sa mi l cumpar.

    RăspundețiȘtergere
  14. Vreau atât de mult seria asta! La început mi-a fost cam frică (doar puţin) de coperţi. Şi acum le găsesc înfricoşătoare, dar de când am văzut filmul, mă simt mai încrezătoare. Totuşi, niciodată nu le găsesc la reduceri şi asta m-a oprit mai mereu din a le cumpăra. Dar nu mă las eu aşa uşor. Sunt sigură că anul ăsta am să citesc seria.
    Apropo, reuşită recenzie.

    RăspundețiȘtergere