12 mar. 2017

Recenzie - „Eu sunt numărul patru”, de Pittacus Lore






Numele cărții : Eu sunt numărul patru
Autor : Pittacus Lore
Editura : Nemira
Nr. de pagini 576


Noua dintre noi au sosit aici. Aratam ca voi. Vorbim ca voi. Traim printre voi. Dar nu suntem ca voi. Putem face lucruri la care visati. Avem puteri pe care vi le doriti. Suntem mai puternici si mai rapizi decat orice ati vazut vreodata. Suntem supereroii din filme si din benzi desenate pe care-i venerati - dar suntem reali.
Planul nostru a fost sa ne maturizam, sa ne antrenam, sa fim puternici, sa devenim unul si sa-i infruntam. Dar ei ne-au gasit si ne-au luat-o inainte, au inceput sa ne vaneze. Acum suntem cu totii fugari. Ne petrecem vietile in umbra, in locuri unde nu s-ar gandi nimeni sa ne caute, amestecandu-ne printre oameni. Am trait printre voi fara s-o stiti.

       Poate aveați deja niște bănuieli, dar acum puteti fi siguri : extratereștrii sunt printre noi ! Și nu ne vor cu toții binele. De fapt, cei bine intenționati, loricii, sunt extrem de puțini și sunt refugiați de pe Lorien, o planetă mai mică decât Terra, invadată și pustiită, jefuită de toate resursele vitale. Invadatorii au venit de pe Mogadore, secondați de animalele monstruoase din lumea lor natală.

       Refugiații de pe Lorien sunt nouă - nouă copii însoțiți de câte un protector. Nouă deținători ai Moștenirilor Lorien, o serie de puteri excepționale care încep să se manifeste abia în adolescență și care trebuie să-i ajute să-și recucerească si să-și repopulezeze planeta. Cei nouă s-au împrăștiat pe Pământ și s-au ascuns, fiindcă, atâta vreme cât nu sunt împreună, nu pot fi uciși datorită unei vrăji. Vraja a făcut ca singura metodă de a putea fi uciși, este aceea de a-i găsi pe fiecare în parte într-o anumită ordine.


    Megadorienii
Dar și megadorienii se plimbă printre noi în număr mare, nu numai ca să-i vâneze pe lorici, ci și fiindcă și-au ales planeta noastră drept țintă a expansiunii. Între noi și ei nu stau decât cei nouă copii. Și tenacitatea cu care îi caută pe aceștia din urmă a dat rezultate : deja au ucis trei.

         



Numărul Patru are cincisprezece ani. Știe că el e următorul, știe că odată descoperit, nu va fi cruțat. Dar nu își pierde speranța, fiindcă armele sale, Moștenirile Lorien, încep să-și facă simțită prezența - în paralel cu fiorii primei iubiri. 
        Numărul Patru se mută dintr-un orășel într-altul, schimbându-și de fiecare dată numele. S-a săturat să tot fugă, să tot mintă, s-a săturat de singuratate. Vrea să se stabilească într-un loc, vrea să-și facă prieteni, vrea să rămână lângă fata de care s-a îndragostit. Dar știe că are o datorie față de poporul lui, vede sfârșitul cumplit al lumii sale în viziunile care sosesc odată cu prima lui Moștenire, trezindu-i dorința de răzbunare. 
 Ce va reuși și ce nu va reuși să facă ? Și, mai ales, va reuși să supraviețuiască? Răspunsul se află în paginile cărții, care pare să aibă și ea o super-putere : nu-i permite cititorului s-o lase din mână ! 



        A fost una dintre cele mai grozave cărți citite anul acesta ! La început, am aflat despre un film intitulat  Eu sunt numărul patru, de la o prietenă, și l-am vizionat, deoarece se baza pe fapte supranaturale, fiind genul meu de film. Mi-a plăcut foarte mult. Dar, din nefericire, am văzut filmul mai întâi, neștiind despre existența unei cărți. De aceea, după ce am descoperit că filmul este creat dupa romanul intitulat cu același nume, m-am grăbit imediat să dau comandă. Nu m-am putut abține, povestea era mult prea captivantă, ideea de-a dreptul originală, genul fiind fantasy, împletit cu elemnte SF, genuri ce m-au atras întotdeauna.

TRAILERUL FILMULUI :




       Cartea a avut tot ce mi-am putut dori, multă acțiune, idei originale, altfel de personaje, cu abilități și puteri geniale, la care orice om visează. Am rămas hipnotizată de acest univers pe care l-a creat autorul, chiar dacă ideea aceasta am mai întalnit-o și în alte cărți, în aceasta prinde altfel de contur, este închipută într-un mod  unic. 

       Toată viața a fost pe fugă. Fără prieteni adevărați, fără un loc pe care să îl poată numi “acasă”, fără o familie, fără un nume, o identitate. Toate acestea datorită faptului ca nu mai are nimic, doar amintirile, unele dintre ele frumoase, dar altele având o conotație negativă, capabile numai de a-l chinui, de a-l face să se simtă neputiincios și trist. Toată viața pe care trebuia să o aibă înainte, i-a fost răpită de mogadorieni, o altă rasă de extratereștri. 


     
       În fuga lui, Numărul Patru se stabilește în Paradise, Ohio. Cu noua sa identitate, și cu numele de John Smith, atât el, cât și Henri, cepanul său, nu sunt prea convinși că se vor întampla atât de multe în acest orășel, până când vor fi nevoiți probabil să plece din nou. Dar   se înșeală. Aici se întamplă mai multe decât s-au întamplat în toată viața lor. Lucrurile iau o altă întorsătură, evenimentele evoluează constant. 





       John cunoaște o fată….Dar nu orice fată. Sarah este cea care e dispusă să facă totul pentru el, să își dea chiar și viața. Se îndrăgostește de ea, scopul lui fiind să o protejeze de pericolele care-I pândesc pe el, și care ar putea-o afecta și pe ea. 


"Întinde mâna, îmi apropie fața de a ei și mă sărută, cu buzele ei catifelate peste ale mele. Nu vreau să se oprească. Vreau să mă sărute la nesfârșit. Atâta vreme cît o face, totul e perfect. Totul e așa cum trebuie să fie. Dacă aș putea, aș rămâne în camera asta o veșnicie. Lumea poate merge fără mine, fără noi. Atâta vreme cât putem sta aici, împreună, unul în brațele celuilalt.” 

       John își face alți prieteni și se simte pentru prima dată acasă, fericit, cu o viață normală, sau aproape normală. Pentru Sarah ar face orice, ar lupta cu mogadorienii și ar rămâne pe Pământ alături de ea.


       Dar ce va face Sarah când va afla adevărul ? Că John nu e cine pretinde ? Va accepta oare totul ?

        Va apărea și Numărul Șase în ajutorul lor, o fată pe care o ador. Dar vă las să o descoperiți singuri, atât în carte, cât și în film. Dar ei sunt doar câțiva, împotriva unei armate de mogadorieni, însetați de sânge, gata să îi distrugă, aducând cu ei arme, animale la fel de razbunătoare, și distrugere. 

        Lui John i-au apărut pe langă auzul bine dezvoltat, rezistența și puterea lui, primele moșteniri, pe care le-a așteptat toată viața : este imun la foc și este capabil să utilizeze telekinezia. Dar vor fi acestea suficiente alături de puterile lui Șase și de ajutorul celorlalți pentru a câștiga o asemenea luptă?





       Dar, precum știm bine cu toții, speranța moare ultima. Avem și un citat care sugerează această idee :



 ”- Speranța moare ultima, spune el. Dacă o pierzi, pierzi totul. Iar când ai impresia că totul e pierdut, că totul e cumplit și sumbru, speranța continuă să existe, întotdeauna.” 

       Finalul m-a lăsat în suspans, sunt mult prea nerăbdătoare să citesc următorul volum. În total sunt șase, la noi fiind, din păcate, traduse doar primele trei. Sunt curioasă în privința a ceea ce va urma, a călătoriei lungi care trebuie parcursă de acești copii pentru a-și recâștiga planeta Lorien. 


       Vă recomand din tot sufletul această carte ! Vă provoc să descoperiți și voi universul creat de autor, care pe mine m-a fascinat întru totul. Mor de nerăbdare să văd ce se va întampla atât cu John, cu Șase și ceilalți, dacă vor reuși să dea de restul copiilor, și care va fi următorul lor pas spre recâștigarea tuturor celor pierdute. 






Nota mea pentru această carte este 5/5.

10 comentarii:

  1. Am văzut filmul şi vreau de foarte mult timp să citesc şi cartea, dar încă nu am avut ocazia...poate pe viitor

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte drăguţă recenzia! Poate o voi citi cândva!

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi place recenzia! Sper sa citesc cartea si sa vad si filmul❤

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut doar filmul realizat dupa aceasta carte. Acum vreau sa explorez si scriitura :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Unele lucruri din recenzie le stiam :)) Nu am citit cartile, am vazut filmul de n ori :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am citit cartea asta si nici nu am vazut filnul ..dar mi-ar placea e foarte interesanta❤❤❤

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiasm ca exista si film dupa aceata carte. Interesant. Am sa caut filmul de curiozitate.

    RăspundețiȘtergere
  8. nu stiam ca a fost ecranizata cartea. poate filmul o sa mi placa mai mult. abia am reusit sa termin cartea. :(

    RăspundețiȘtergere
  9. am revenit. nu mi a placut nici filmul. cel putin, nu jumatatea pe care m am chinuit sa o vad.

    RăspundețiȘtergere
  10. Wow, acum am aflat ca exista o carte, si mai multe volume...trebuie sa o citesc!

    RăspundețiȘtergere