9 feb. 2017

Recenzie - „Și am privit cu toții spre cer”, de Tommy Wallach

  • Numele cărții : Și am privit cu toții spre cer
  • Autor : Tommy Wallach
  • Editura : Epica
  • Nr. de pagini : 400
  • Descrierea cărții : Se spune ca liceul e cea mai frumoasa perioada din viata unui tanar.Peter, unul dintre cei mai buni jucatori de baschet din liceul lui, isi face griji ca aceasta afirmatie s-ar putea sa fie adevarata. Intre timp, Eliza numara orele pana ce va putea scapa de Seattle, orasul natal – si de reputatia ei. Anita, o fata cu o viata aparent perfecta, se intreaba din ce in ce mai des daca merita sa-si abandoneze adevaratele vise pentru a intra la o universitate de prestigiu. Iar Andy nu intelege de ce oamenii se agita in ceea ce priveste facultatea si cariera – viitorul mai poate sa astepte.Sau nu? Caci se pare ca viitorul ,,se apropie” cu repeziciune din spatiu – un asteroid se indreapta direct catre Pamant –  si exista posibilitatea de a sterge orice urma de viata de pe fata planetei. In vreme ce acesti patru viitori absolventi – impreuna cu restul omenirii – asteapta sa vada ce daune va produce asteroidul, sunt totodata nevoiti sa-si abandoneze gandurile legate de viitor si sa se decida cum isi vor petrece ceea ce mai ramane din prezent.Inainte de asteroid, le-am permis oamenilor sa ne eticheteze: sportivul, proscrisa, ratatul si tocilara.Dar apoi am privit cu totii spre cer si totul s-a schimbat.Oamenii de stiinta spun ca va sosi in doua luni. Ne-au oferit doua luni pentru a renunta la stereotipuri. Doua luni pentru a ne transforma in ceva ce va dainui chiar si dupa sfarsitul lumii.
    Doua luni pentru a trai cu adevarat.

  • Părerea mea : Începând de la minunatul titlu, continuând cu o copertă superbă prin simplitatea ei și cu povestea emoționantă ce se ascunde între cele două coperți, “Și am privit cu toții spre cer” și-a lăsat amprenta pe sufletul meu. Cartea asta e minunată și aș putea găsi o mie de motive să vă spun de ce. Însă mă voi rezuma la cele mai importante detalii. Autorul alege ca modul de narare să fie din perspectiva a patru adolescenți diferiți, care nu au absolut nimic în comun, ceea ce mi s-a părut super interesant.
    Ei bine, hai să vă fac cunoștință cu cei patru protagoniști.

  • 1. Peter este tipul băiatului popular, pe care cu siguranță l-ați mai întâlnit în multe cărți. Joacă în echipa de baschet a școlii, e vedeta liceului, iar prietena lui, Stacy, e genul de fată sclifosită și falsă.
„ Ar fi pariat pe mulți bani că Peter se descurca de minune la capitolul impresionarea părinților și că probabil arăta al naibii de bine la bustul gol. Totuși, exista o problemă, deloc de ignorat și anume că era cam prost.Nu prost de bubuie. Nu prost de genul trage-de-ușa-pe-care-scrie-împinge sau 2+2=5. Doar că nu înțelegea o glumă din prima."
    1. Eliza este o adolescentă ce se vrea rebelă, însă adevărul despre ea însăși este altul. Reputația ei a ajuns să fie cea de „curva școlii”, datorită unei întâmplări petrecute cu un an în urmă : Peter, tipul de mai sus, a sărutat-o când cei doi se aflau singuri într-o sală de clasă, iar acest moment a fost surprins de către o blondă care era întâmplător prietenă cu Stacy. Eliza își va găsi alinarea în pasiunea pe care o are, cea de fotograf.
  •       3. Andy e genul de tip pe care-l doare în fund de viață, care nu dă doi bani pe părerile altora și care are prieteni drogați.
  •       4. Anita e genul de fată perfectă, este bogată, foarte deșteaptă și a intrat la cea mai bună facultate din SUA, dar totuși ea nu este fericită deoarece consideră că alegerile nu sunt ale ei, ci ale părinților. Adevărata ei pasiune este muzica și cântă de câte ori are ocazia în dressingul ei, pentru ca părinții ei să nu o audă.
              Acum că v-am descris pe scurt personajele principale, iată și subiectul :

  • Totul este bine și roz în viața celor patru adolescenți ,până la apariția pe cer a unei „stele albastre”, care de fapt este o  cometă numită ARDOR. 

- Ardor este un obiect cosmic din apropierea Pământului, sau OAP, o categorie care include asteroizi, meteoroizi și cometecare orbitează aproape de planeta noastră.
– E mare ?
-Suficient de mare cât să ne șteargă pe toți de pe fața pământului .”

  •     Ne sunt descrise amănunte din viața fiecărui protagonist în parte, iar anunțul făcut de către președintele SUA cum că o cometă va lovi pământul, va schimba totul în viața lor. Sfârșitul lumii îi va uni pe cei patru tineri, care vor pregăti o super petrecere de rămas bun, unde va fi invitată toată lumea.

  • Multe se vor întâmpla în cele 2 luni până la aterizarea cometei ARDOR, situații neașteptate în care vor fi puși protagoniștii, întâmplări hazlii și inimi frânte, însă dacă v-aș spune toate peripețiile prin care au trecut cei patru, care ar mai fi farmecul ? Nu mai bine vă las pe voi să savurați cartea ?

  • În concluzie, această carte m-a făcut să privesc altfel lucrurile, adică de ce să nu facem ceea ce ne face fericiți și să ne îndeplinim visele ? Până la urmă o singură viață avem și niciodată nu vom ști când o cometă albastră poate să aducă sfârșitul.

                                                     Nota mea pentru această carte este 5/5.
  

9 comentarii:

  1. Nu am citit cartea. Merci de recomandare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am citit cartea, dar o am si ma apuc de ea dupa ce termin La Mendeleni ... m-ai facut curioasa 😇

    RăspundețiȘtergere
  3. mie personal aceasta carte nu m-a atras asa mult...are un inceput promitator, dar parca spre final isi pierde din farmec

    RăspundețiȘtergere
  4. Să ştii că ai un stil de a povesti, încât convingi lumea că acea carte merită sau nu să fie cumpărată şi citită, să-şi păstreze un loc de onoare în bibliotecile noastre.
    Cât despre carte în sine... momentan nu o pot achiziţiona, dar mulţumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Woow... titlul mi se pare foarte captivant si mie ( desi nu am auzit de aceasta carte sau de autor), iar recenzia cred ca si-a indeplinit scopul: sa ma determine sa descopar cartea. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Văd cartea
    Vreau cartea
    😂😂😂
    Cam aş am căzut eu în galaxia acestei cărți!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cartea se axeaza pe un subiect interesant, ceva despre care eu n-am mai citit. Pare intersanta, coperta este, intr-adevar, superba (toate copertile cartilor de la Epica sunt superbe) si este laudata de foarte multa lume.
    Cartea se afla (si) la mine in (pe) wishlist, dar pana acum n-am avut ocazia sa o citesc. Sper sa pot vara asta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Îmi este ruşine să spun că am această carte, dar din păcate, nu am apucat să o citesc. Sper ca anul acesta să o termin.

    RăspundețiȘtergere
  9. Un subiect simplu. Să ne împlinim visele. Dar cum povestea este aranjată, m-a lăsat mască. Merită. Nu e nevoie să așteptăm o cometă ca să ne împlinim visele.

    RăspundețiȘtergere