8 feb. 2017

Recenzie - „Mara Dyer. Începutul”, de Michelle Hodkin

  • Numele cărții : Mara Dyer. începutul
  • Autoare : Michelle Hodkin
  • Editura : Trei
  • Apariție : Mai 2016
  • Nr. pagini : 464
  • Descriere : Mara se trezeste intr-o buna zi la spital, fara sa stie de ce se afla acolo si ce anume i s-a intamplat. Amintirile ii revin treptat si dureros, stie ca a avut un accident ingrozitor, in care prietenii ei au murit, dar ea a scapat aproape fara nicio zgarietura. Desi familia ei hotaraste sa inceapa o viata noua in Florida, amintirile o asalteaza pe Mara, provocandu-i episoade psihotice. In acest amestec straniu de nebunie si realitate, Noah, cel mai frumos baiat pe care l-a vazut vreodata, pare sa se fi indragostit de ea. Cat din aventurile Marei Dyer sunt vis si cat sunt adevar? E doar o adolescenta care sufera de sindrom post-traumatic sau exista ceva mai misterios in spatele inchipuirilor ei?
  • Felul in care Hodkin exploateaza ambiguitatea sporeste suspansul, aprofundand nu doar posibilitatile psihologice, ci si artificiile narative. E o poveste realista despre nebunie, o poveste fantastica sau una politista? - Kirkus Reviews
    Talentul si inteligenta lui Michelle Hodkin sunt evidente – de la descrierile infricosatoare la scenele romantice. N-am mai citit asa ceva. - Veronica Roth
    Michelle Hodkin a crescut in Florida, a mers la colegiu in New York si a studiat dreptul la Michigan inainte de a scrie primul sau roman, Mara Dyer. Inceputul, in 2011. A fost YALSA Reader’s Choice, iar volumul urmator, Mara Dyer. Transformarea, a intrat direct pe lista de bestseller New York Times.
    Cartile din trilogia Mara Dyer au fost publicate in cincisprezece tari.
    S-a intamplat fulgerator – eram in avion, veneam de la ceremonia de absolvire a fratelui meu si am inceput sa scriu, pur si simplu – astazi eram avocat si maine eram deja scriitoare. - Michelle Hodkin

  • Părerea mea : Cartea surprinde povestea unei adolescente, pe nume Mara Dyer, care se trezește într-o zi la spital, dar fără să își amintească nimic în legătură cu ceea ce a dus-o acolo. Treptat, amintirile îi vor reveni pe parcurs, imagini vagi cu prietena ei cea mai bună Rachel, iubitul ei, Jude și sora acestuia, Claire într-o clădire veche, gata să se prăbușească. Mutându-se împreună cu familia ei în Florida pentru a începe o nouă viață și pentru a uita de incidentul în care îi muriseră prietenii, îl cunoaște pe carismaticul Noah, care va fi sprijinul Marei în viața ei zmuciumată. Mara începe să aibă tot felul de halucinații și viziuni stranii, totul începând cu imaginea morții unui omuleț, care își agresa animalul de companie. Mara începe să își pună întrebări cu privire la starea ei, începe să își vadă prietenii morți oriunde mergea, mai ales când se privea în oglindă și își dă seama că toți acei oameni muriseră, din simplul fapt că ea își dorise acest lucru și se consideră o ucigașă.

  • Personajele : Autoarea și-a creat cu atenție propriile personaje, accentuând fiecare trăsătură ale acestora.
  • Mara Dyer, personajul-narator al întregii cărți, este protagonista, cea din perspectiva căreia se narează acțiunea. Mi-a atras atenția acest personaj plin de mister, datorită modului de a înfrunta greutățile prin care trece. După tragedia prin care trece, știindu-și cea mai bună prietenă, Rachel, moartă aceasta se simte vinovată  pentru ceea ce s-a întâmplat, chiar dacă nu își aduce aminte de dezastrul la care a avut însăși parte. Dacă la început Mara este o ființă gingașă și fricoasă, pe parcurs aceasta va evalua, transformându-se într-o adevărată luptătoare, dorința ei cea mai mare fiind cea de a-și proteja familia și prietenii. 

  • Noah Shaw este prezentat ca fiind perfecțiunea întruchipată, un chip frumos cu niște ochi fermecători, ce vor atrage atenția Marei încă de la primul contact vizual. Chiar dacă la început cei doi „se urăsc”, relația lor va evolua treptat, aceștia îndrăgostindu-se unul de celălalt. Noah este un băiat grijuliu, afectuos și blând, iubește animalele, iar modul lui de a fi, te va face pur și simplu să îl iubești. Să-l adori. Este perfeeeect, credeți-mă.

  • Impresii : Această  carte m-a impresionat atât de mult, încât nu găsesc destule cuvinte pentru a le așterne aici, dar vă las pe voi să descoperiți și să savurați fiecare pagină. Este o lectură ușoară, fără descrieri ce tind să devină plictisitoare, iar acțiunea curge lin de la început până în final. Autoarea știe să se joace cu sentimentele cititorului, cel puțin cu mine sigur a făcut-o.  Răsturnări de situție, acțiune, momente amuzante, scene horror și multă, multă iubire este ceea ce vă promit că o să aveți într-o singură carte. Și nu mai zic de final, care te va zăpăci și mai tare decât ești. Recomand această carte pentru că e pur și simplu M-I-N-U-N-A-T-Ă !

 Nota mea pentru această carte este 5/5.


9 comentarii:

  1. mi-au placut foarte mult cele doua volume aparute pana acum la noi si sper ca anul acesta sa apara si ultimul

    RăspundețiȘtergere
  2. Oofff..vreau sa citesc cartea asta😍😍😍
    Imi plce foarte mult titlul si coperta ....Felcitari pentru recenzie

    RăspundețiȘtergere
  3. Hm... o copertă interesantă, iar cartea îmi face cu ochiul de mult. Sper să ajung s-o citesc în scurt timp! Recenzia e tare drăguţă! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai facut foarte curioasa :). Mi-a fost recomandata, dar nu am citit aceasta carte inca.

    RăspundețiȘtergere
  5. La început, mi se părea o serie superbă, şi poate chiar este pe la mijloc, dar începutul nu m-a dat pe spate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Super recenzie! Mi.ai facut pofta, asa ca trebuie neaparat s.o iau=))

    RăspundețiȘtergere
  7. "Lectură uşoară" 😂😂. Eu una şimţeam că înnebunesc citind, îmi venea să ma dau cu capul de pereţi.
    Cartea aceasta este minunată, iar din momentul în care ai început sā o citeşti, nu te poţi opri din a-ţi pune întrebări.
    Chiar ai dreptate: NOAH EST3 PERFECT!!!
    îl ador. Iar felul în care i-a fost alături Marei, mi-a făcut inima să se topească.
    Să nu mai vorbim de final!! Finalul...
    Mi-a plăcut mult şi de Jamie, prietenul Marei, dar şi relaţia pe care Mara i avea cu fratele ei. Mi s-a părut super drăguţ cum se ajutau unul pe celălat.
    Super recenzie. 😚

    RăspundețiȘtergere
  8. Wow ! Pur și simplu ... wow. Am auzit de cartea asta, dar nu mă așteptam la așa ceva. Chiar vreau să o citesc acum !

    RăspundețiȘtergere