9 feb. 2017

Recenzie - „Magonia”, de Maria Dahvana Headley

  • Numele cărții : Magonia
  • Autoare : Maria Dahvana Headley
  • Editura : Leda Edge
  • Nr. de pagini : 304
  • Descrierea cărții :Inca de cand era mica, Aza sufera de o boala misterioasa de plamani, din cauza careia ii este tot mai greu sa respire, sa vorbeasca – sa traiasca. Tot ce pot doctorii sa faca e sa ii dea medicamente si sa spere ca reusesc sa o mentina in viata. Asa ca atunci cand Aza vede o corabie in cer, familia ei considera ca e vorba de un efect secundar nemilos al pastilelor. Dar Aza e sigura ca nu e o halucinatie. Poate sa auda pe cineva de pe vas strigandu-i numele.
    Doar cel mai bun prieten al ei, Jason, o crede. Jason, care intotdeauna a fost alaturi de ea. Jason, pentru care ea ar putea avea niste sentimente mai mult decat prietenesti. Dar inainte ca Aza sa se gandeasca mai bine la asta, ceva groaznic se intampla.
    Boala o doboara.
    Aza pleaca din aceasta lume. Si ajunge intr-alta.

  • Părerea mea : Această carte mi-a făcut cu ochiul încă de la apariția ei, dar cum aveam multe alte cărți pe care plănuiam să le citesc, am tot amânat să mă apuc de ea. M-a atras foarte tare coperta, care după părerea mea emană exact conținutul cărții, o lume cu totul și cu totul nouă. Autoarea creează un univers nou, în care m-am pierdut cu siguranță și nu mai voiam să ies de acolo.

  • Efectiv eu eram acolo, în Magonia simțind  toată magia din acea lume și nici măcar nu mi-am dat seama când am terminat cartea (eram ceva gen : „Gata ? Pe bune ? Când începea să devină totul mai interesant”). Magonia este o carte a cărei poveste este originală, nimic din ce am mai citit până acum. Tânara în vârstă de cincisprezece ani (aproape șaisprezece) pe nume Aza Ray suferă de o boală nemaintâlnită, de care nimeni nu a auzit, pe care nici un antidot nu o poate vindeca, o boală prin care ea respiră greu, foarte greu. Aza este genul de persoană care nu prea dă importanță celor din jur, nu o interesează să își facă prieteni, deoarece toată lumea o vede ca pe „fata bolnavă”. Dar de ce ar avea nevoie Aza de prieteni, când îl are pe Jason ? Jason cel care îi este alături mereu, Jason care o vede ca pe o fată normală, Jason care vede în ea mai mult decât văd cei din jurul ei. Jason e unul dintre cele mai inteligente personaje pe care le-am întâlnit vreodată în cărți, jur. E însetat de cunoaștere, e un băiat care pare că știe totul, că poate găsi rezolvarea oricărei probleme. Dar nu asta m-a impresionat cel mai tare, ci iubirea sinceră față de Aza, iar prietenia celor doi este una rar întâlnită.

„I {  } you more than [[[{{{((   ))}}}]]]” este un mod prin care Jason își exprimă iubirea față de Aza, poate vi se va părea ciudat, dar mie mi s-a părut ceva interesant.

Ce m-a mai impresionat la Aza e pasiunea pentru citit. DAP, citește. Ca mine, ca voi. Deja e personajul meu preferat, printre multe altele.
„Ştiu că e penibil. Da, citesc. Omoară-mă. Puteam să-ţi spun că am crescut în bibliotecă şi cărţile au fost prietenii mei, dar nu ţi-am zis asta, nu? Fiindcă sunt miloasă. Nu sunt un geniu şi nici un copil destinat să devină un geniu. Pur şi simplu aşa sunt eu. Citesc chestii. Cărţile nu sunt singurii mei prieteni, dar ne înţelegem bine. Na.”


  • Totul merge bine în viața Azei până când într-o noapte înainte ca ea să împlinească șaisprezece ani, Aza începe să respire din ce în ce mai greu și totul în jurul ei pare să se schimbe. Moare. Sau cel puțin așa am crezut eu. Dar, se pare că Aza ajunge în Magonia, o lume uimitoare, pe care trebuie să o descoperiți pentru că eu am rămas fără cuvinte în timp ce citeam. Am avut nevoie de o pauză ca să pot reveni la lecturarea cărții pentru că ce am citit a fost cu totul nou, termeni noi, cuvinte noi și faptul că o carte poate fi atât de bună m-a făcut să mă întreb de unde a avut autoarea atât de multă inspirație ?
  • Revenind la poveste, Aza ajunge în această lume mirifică, Magonia, pe o corabie numită Amina Pennarum unde întâlnește o varietate de specii de păsări. Sau mai bine zis păsări-oameni. La început, aceasta crede că visează, că ea de fapt este moartă.  Tot ceea ce vede în fața ochilor este ca un vis frumos : rostrae,canwr, păsări cu piele albastră, cu pene colorate și ochi de culori nemaivăzute, un liliac-velă şi balene-furtună. (veți afla mai multe despre aceste ciudățenii citind cartea). 



  • Trezită la realitate după lungi moment în care țipă și se zbate, este întâmpinată de Zal Quel, care se prezintă drept căpitanul corabiei și mama ei. Evident că Aza nu va crede nimic, deoarece mama ei trăiește pe pământ și nu pe o corabie. Dar într-un sfârșit, aceasta își dă seama că nu este un vis, că ea de fapt chiar se află pe o corabie din cer, că poate din nou respira normal, că s-a transformat în ceva diferit și că este unică prin puterea pe care o are : aceea de a transforma totul prin cântecul ei. Va fi ajutată și inițiată de secundul căpitanului pe nume Dai, de care Aza simte o anumită atracție. Misiunea Azei va fi să își salveze poporul, să salveze Magonia de la o soartă groanznică, dar mai multe detalii nu vă dau pentru că aș strica tot farmecul. Vă las pe voi să descoperiți mai multe despre această minunată lume plină de magie pentru că este atât de captivantă încât nu poți lăsa cartea din mână.

  • Poate la început va părea plictisitoare, dar nu o abandonați, acțiunea propriu-zisă începe după primele 100 de pagini.
           
   Nota mea pentru această carte este 5/5.



9 comentarii:

  1. Cred ca m-ai convins deja. Recenzia ta este desavarsita! Editura Leda nu ne deazamageste niciodata, nu-I asa? Si totusi, cartea face parte dintr-o serie sau este doar un singur produs?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este duologie. Leda va publica și volumul 2 "Aerie", în curând.

      Ștergere
  2. Nu e genul meu. Merci oricum de recomandare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Offf..nu stiu de ce nu m-am atras aceasta carte incat sa o termin...e prima carte pe care am abandonat-o si ma simt asa prost.. am citit recenzia ta si acum i voi mai acorda o sansa..o voi citi din nou, poate ca prima data superficialitatea mea a intervenit si nu m-a lasat sa o continui... Felicitari pentru recenzie..

    RăspundețiȘtergere
  4. am aceasta carte, dar pana acum nu am citit-o si parca reget putin dupa ce am citit recenzia ta

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce pot să zic... mie nu mi-a plăcut cartea. Stilul autoarei m-a făcut să citesc lent, deoarece nu-mi plăcea, iar ideea în sine nu e pe placul meu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am auzit multe despre aceasta carte, insa nu stiu cand voi mai avea timp sa o citesc si pe ea.
    Felicitari pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mă pasionează mult cărțile îm care personajul are o boală, adică aici şade un viitor medic 😂😂 Poate, poate reuşesc să o vindec pe Aza ^^

    RăspundețiȘtergere
  8. Cartea aceasta este pe lista mea de cărţi de citit pentru această vară. Subiectul pare unul complex, iar coperta, deşi simplă, mi se pare superbă. Abia aştept să fac cunoştinţă cu Aza şi să îi cunosc povestea.

    RăspundețiȘtergere