20 feb. 2017

Recenzie - „Love&Gelato. Vacanță la Florența”, de Jenna Evans Welch


  • Numele cărții : Love&Gelato. Vacanță la Florența
  • Autoare : Jenna Evans Welch
  • Editura : Epica
  • Nr. de pagini : 352


Descriere : 

Oamenii vin in Italia pentru doua lucruri: love si gelato, i-a spus cineva odata. Dar uneori au parte de mult mai mult.
Lina isi petrece vacanta de vara in Toscana, dar nu pentru ca ar fi fascinata de tinuturile insorite, ca de basm, ci pentru ca a fost ultima dorinta a mamei sale ca ea sa vina aici sa-si cunoasca tatal. Dar ce tata sta departe de familie timp de saisprezece ani? Asa ca tot ceea ce Lina vrea este sa se intoarca acasa.
Dar inainte de a-si pune in practica hotararea, primeste un jurnal pe care mama ei il tinuse cat timp traise in Italia. Dintr-odata, Lina descopera o lume magica de iubiri ascunse, arta si brutarii secrete, care o impinge, alaturi de foarte chipesul Ren, pe urmele pasilor mamei sale si-i dezvaluie un secret ascuns de ea de prea multa vreme. Un secret care ii va schimba tot ceea ce stia despre mama ei, tatal ei, si mai ales despre ea insasi.

Părerea mea : 

        A fost o carte destul de interesantă și am fost captivată de povestea pe care autoarea a construit-o, dar am simțit că lipsește ceva. Singurul lucru care nu mi-a plăcut, a fost limbajul prea simplu, de parcă aș fi citit o poveste de pe Wattpad. În rest, mi-a plăcut absolut totul la cartea asta. 

        În debutul cărții aflăm povestea tristă a unei adolescente în vârstă de șaisprezece ani, care locuiește împreună cu mama ei în America și care, după aflarea veștii că mama sa va muri din cauza cancerului, va trebui să îi promită acesteia că va pleca într-o călătorie în Italia, îndeplinindu-i astfel ultima dorință : de a petrece un an cu Howard, un prieten din tinerețile sale. Lina, protagonista cărții, nu pare să înțeleagă de ce mama ei ar vrea să o trimită la o atât de mare distanță de casă, pe un alt continent pentru a-și petrece timpul cu un străin. După moartea mamei sale, aceasta se hotărăște să plece în Italia, iar înainte de plecare află de la bunica ei că de fapt străinul care o va găzdui, Howard, e tatăl ei. 

        Șocul cel mai mare, pe lângă faptul că aflase cine e tatăl ei, e că avea să locuiască într-un cimitir, Howard fiind supraveghetorul monumentului închinat în cinstea soldaților americani morți în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Totul bine și frumos, până apare Sonia, asistenta lui Howard, cu un jurnal ce aparținea mamei sale, pe nume Hadley.

        Mi-a plăcut mult că acțiunea este structurată pe două planuri, prezent și trecut și că întâlnim tehnica povestirii în ramă, a povestirii în povestire. Pe de o parte, aflăm viața pe care încearcă să o ducă Lina în noul mediu, iar pe de altă parte, tinerețea mamei sale, care locuia în Italia în timpul studiilor sale. Citind câte puțin din jurnalul mamei sale în fiecare zi, aceasta simte că de fapt nu a cunoscut-o niciodată cu adevărat pe mama ei, dar prin intermediul unui caiet plin de poze și povestiri descoperă mai multe despre ea decât a crezut vreodată.
        
        Între timp, Lina îl va întâlni întâmplător pe tânărul care era jumătate american, jumătate italian pe nume Lorenzo și poreclit Ren, iar împreună vor colinda și vor vizita toate locurile în care a fost și mama ei. Cu ajutorul lui, ea va face cunoștință cu o mulțime de adolescenți și își va face câțiva prieteni. 

        Citind jurnalul, descoperă suferința mamei sale, iubirea neîmplinită a acesteia și încearcă să îl găsească pe barbatul misterios, a cărui nume era notat cu X. La început credea că este vorba de Howard, dar pe parcurs va afla multe lucruri dubioase. Va trebui să descoperiți voi despre ce este vorba.

        Mi-a plăcut firul epic, ideea de descoperire a sinelui prin intermediul unui jurnal și m-am bucurat de o lectură ușoară, plină de momente amuzante. 

Ei bine, le-am spus. Și a mers chiar mai rău decât m-am așteptat. Pentru urechea ascultătorului din preajmă, Marea Ceartă Parentală a sunat probabil cam așa :
Eu : Mamă, tată, am ceva de vorbit cu voi.
Mama : Doamne sfinte, Hadley, ești gravidă ?
Tata : Rachelle, nici măcar nu are un iubit.
Eu : Tati, mulțumesc că ai readus asta în discuție. Și mami, nu-s deloc sigură de ce ai sărit direct la chestia cu gravida. (Dres de voce) Vreau să vă vorbesc despre o decizie de viață pe care am luat-o de curând.
Mama : Doamne sfinte, Hadley, ești lesbiană ?
Tata : Rachelle, nici iubită nu are.

       Am descoperit atât de multe lucruri interesante despre istoria Italiei, descrieri a unor monumente importante și evident că am căutat după ce am terminat cartea imagini pentru a vedea cu ochii mei minunățiile descrise de Lina


Ponte Vecchio - Podul Vechi 


Duomo


Și chiar vreau să încerc renumita înghețată italiană - Gelato 
 -Știi, oamenii vin în Italia dintr-o mulțime de motive, dar atunci când rămân, o fac pentru două lucruri, mereu aceleași : Love & gelato.
Yummy ! Nu-i așa că arată bine ? 


Nota mea pentru această carte este 4/5.



                                                                                                                                         Kisses,
                                                                                                                                                  Dweenie

13 comentarii:

  1. Off.. am auzit atatea despre aceasta carte incat nu mai stiu ce sa cred.ti
    E o carte de adolescenti si cred ca o voi citi...
    Sper sa-mi placa

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. iii..ce draguta e recenzia asta <3 .Deja m-am indragostit de ea..sper asa sa fie si dupa ce o citesc <3.Ma bucur ca am avut ocazia sa mananc Gelato..si pot sa spun ca e super buna(prima mea iubire din Italia :)) mare dreptate are autoarea)..Sper sa mai ajung pe acolo :D.Cred ca ma atrage foarte mult la carte asta,partea de care ai zis cu locuri(sunt pasionata de arhitectura,dar nu stiu de ce..pur si simplu imi place sa ma uit la tot felul de cladiri :)) Cine stie,poate voi ajunge candva sa le vad in realitate.Multumim,din nou,ca ne faceti cunoscute asa multe si minunate carti <3
    (P.S: mai devreme am avut niste defectiuni tehnice :)) )

    RăspundețiȘtergere
  4. ooo, am citit si eu aceasta carte si mi-au placut foarte mult cum erau descrise peisajele, dar acum vazand si pozele tale parca ador si mai mult Florenta

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit si eu cartea respectiva si mi-a plăcut foarte mult!
    Imi place recenzia ta, este.. creativă, mai ales că ai ţinut să ne arăţi şi locurile pe care le-a vizitat Lina + Gelato! Acum mi-ai cam ... refăcut poftă! :))
    Felicitări! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai spus ''parcă aş citi o poveste pe wattpad'', dar eu am o altă părere. Nu am citit cartea asta, însă îţi zic sincer că am găsit câteva poveşti superbe pe wattpad, cum n-am mai văzut nici în cărţi publicate. Poate exagerez puţin, dar oricum, poveşti originale, superb scrise, limbaj dezvoltat, complex...

    Frumoasă recenzia, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu am citit aceasta carte, si cu toate ca nu e preferata mea, as recomanda-o cu drag oricui :).

    RăspundețiȘtergere
  8. Sper să fie o carte bună, fiindcă o am şi mă imploră să o deschid =))

    RăspundețiȘtergere
  9. "Love & Gelato" pare o carte perfecta pentru o zi calduroasa de vara. N-am citit cartea, dar planuiesc ca vara asta sa o fac.
    Pare o lectura usoara, rapida, o carte perfecta pentru adolescenti <3
    Felicitari pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  10. Încă nu am citit cartea, dar "Marea ceartă parentală" m-a dat pe spate. 😂😂

    RăspundețiȘtergere
  11. Superbă recenzie ! Încă o carte pe lista de dorințe ! Se mărește zilnic ;)

    RăspundețiȘtergere