8 feb. 2017

Recenzie - „Al cincilea val”, de Rick Yancey



Titlu: Al cincilea val
Autor: Rick Yancey
Editura: Art
Colecția: YoungArt
Nr. de pagini: 530
Seria/trilogia: Al cincilea val




O invazie extraterestra distruge omenirea in patru Valuri succesive de nenorociri. Dar Al Cincilea Val este cel mai periculos, pentru ca de data asta putinii pamanteni ramasi in viata nu stiu nici macar ce ii ameninta, cu atat mai putin cum sa infrunte pericolul. Cassie, o adolescenta curajoasa de 16 ani, are o singura dorinta: sa isi salveze fratiorul – iar pentru asta nu se da in laturi de la nimic.Inaintea atacului, Ben Parish era un baiat obisnuit, dintr-un liceu obisnuit. Acum este soldat si se vede obligat sa aleaga intre a avea incredere si a deznadajdui, intre a se supune si a se razvrati, intre a-si face datoria si a-si salva prietenii, intre viata si moarte.
Romanul lui Rick Yancey este diferit de orice carte sau film despre extraterestri la care va puteti gandi. Al Cincilea Val este cu mult mai inspaimantator. Poate pentru ca pare atat de plauzibil. Mai aproape de noi decat am vrea sa credem. Un roman fascinant, indraznet, o capodopera a SF-ului modern.


        Combinând una dintre cele mai apocaliptice teme împreună cu povestea unor adolescenți, a căror perspective sunt atât de profund exprimate, încât te face să simți emoțiile trăite de aceștia pe propria piele, romanul “Al cincilea val”, este unul dintre cele mai spectaculoase, emoționante cât și cutremurătoare cărți pe care le-am citit.Acest roman este scris într-un stil impecabil, unic, care face lectura atât de reală, plină la fiecare pagină de adrenalină și creând  un impuls nestăpânit de a ține cartea în mână, încât timpul trece și nici nu realizezi când ai terminat-o de citit.


         Subiectul cărții prezintă lumea noastră, care este invadată de extraterești prin intermediul a patru valuri brutale, declanșate succesiv în toată lumea. Acest roman m-a impresionat pentru că Rick Yancey are o imaginație atât de bogată încât combate concepția noastră despre aceste ființe numite „extratereștri”. Cum majoritatea dintre noi ne închipuim extratereștrii ca niște entități cu pielea verde, ochi negri și bulbucați, ce trăiesc cel mai probabil pe marte, viziunea pe care o are autorul asupra acestora mi-a schimbat percepția în totalitate.
         Astfel, ultimii supraviețuitori de pe Pământ, își petrec zilele fiind cuprinși de spaimă și teroare, fiind ascunși prin păduri, în ruinele orașelor devastate de cutremure, inundații și boli, captivi în întuneric și uitare, pierduți printre muribunzii din taberele de refugiu. Mai apoi și-au făcut apariția „Amuțitorii”, și astfel începe cu adevărat „sfârșitul lumii”. Cum sugerează și titlul, urmează al cincilea val, ultimul și cel mai înspăimântător dintre toate, care anunță ultimele clipe ale umanității.În acest ocean al deznădejdii și al amărăciunii, câțiva supraviețuitori își croiesc drum printre ruinele lumii încercând să salveze ce a mai rămas din această lume.

     Cassie Sullivan     

O adolescentă în vârstă de 16 ani, încearcă să-și găsească frățiorul pierdut căruia i-a promis că va face tot ce îi va sta în putință pentru a-l salva.



    Ben Parish    

Un alt adolescent de aceeași vârstă cu Cassie, face parte din tabăra extratereștrilor, unde se află și Sammy (fratele lui Cassie), iar aceștia vor deveni buni prieteni.





    Evan Walker   

Unul dintre cele mai misterioase personaje din această serie. V-aș dezvălui mai multe despre acest personaj, dar vă las pe voi să citiți.




        Autorul crează în acest roman personaje memorabile, complexe, impresionante și înzestrate cu calități uimitoare, aducând în prim plan imaginea unor eroi, unor luptători ce își păstrează speranța în inimile lor. Aceștia sunt puternici și curajoși și deși se îndoiesc de propria identitate, refuză să piardă speranța unui viitor, a umanității. Scenele încărcate la maximum de tensiune și suspans, împreună cu momentele pline de emoții, se îmbină într-un volum epic, fabulos, în care cele mai adânci gânduri ale personajelor brăzdează mintea cititorilor.

         În final, pot mărturisi că Al cincilea val este mai mult decât o carte cu temă post-apocaliptică. Este o adevărată lecție de viață, este bătălia cruntă dintre bine și rău, este o capodoperă ce trebuie descoperită de fiecare dintre voi.

După acest roman a fost realizată și o ecranizare drăguță, dar care nu se compară cu cărțile. Întâi citiți cărțile, apoi puteți viziona și filmul pentru a observa diferențele și detaliile.



Nota mea pentru această carte este 5/5.







10 comentarii:

  1. sper ca anul asta sa reusesc si eu sa citesc cele trei volume mai ales ca a aparut seria completa

    RăspundețiȘtergere
  2. Ador seria, abia astept sa citesc si ultimul volum...curiozitatea asta ma omoara...Astept recenzie si de la ultimul volumo di triologie....Bravo

    RăspundețiȘtergere
  3. am vazut filmul si mi-a placut foarte mult, acum nu imilipseste decat vol 3 ca sa pot sa citesc si eu seria

    RăspundețiȘtergere
  4. Am reusit sa citesc doar prima carte din serie, insa sunt nerabdatoare sa le termin si pe restul ca sa pot viziona si filmul :)

    RăspundețiȘtergere
  5. am vazut filmu, dar din pacate am decat primele doua volume asa ca astept sa imi cumpar si ultimul ca sa citesc intreaga serie

    RăspundețiȘtergere
  6. Am cărțile împrumutate de la o prietenă şi numai nu apuc să le citesc.
    Dar musai vara asta încep cu ele! :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Am cărțile împrumutate de la o prietenă şi numai nu apuc să le citesc.
    Dar musai vara asta încep cu ele! :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Am auzit de multe ori ca e faina cartea. Cred c.o sa mi.o iau si eu

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu am citit încă această carte, dar așteaptă cuminte în bibliotecă.
    După ce am citit recenzia cu siguranță va fi devorată foarte curând.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am primit această carte într-un an, de Crăciun. Chiar am vrut sā o citesc, dar am primit spoiler-ul final şi acum nu ştiu ce să fac...

    RăspundețiȘtergere