22 mai 2017

„Regina roșie” de Victoria Aveyard – Recenzie




   Titlu: Regina roșie
   Autor: Victoria Aveyard
   Editura: Nemira
   Nr. de pagini: 472
   Disponibilăaici



                 
Lumea lui Mare Barrow este impartita in doua, dupa culoarea sangelui: cei cu sangele comun, rosu, ii servesc pe cei cu sange argintiu, elita societatii, cei care sunt dotati cu puteri supraumane. Mare face parte din rosii si-si duce traiul de pe o zi pe alta, ca hot intr-un mic sat de la tara, pana cand destinul o aduce in fata regelui, a reginei si a tuturor nobililor, unde ea descopera ca este si rosie, dar si argintie, cu puteri nebanuite.

Ca sa ascunda adevarul, regele o obliga sa minta si sa joace rolul unei doamne dintr-o Inalta Casa pierduta, cu o putere impresionanta, si o promite de mireasa unuia dintre fiii lui, astfel devenind o printesa argintie. Pe masura ce patrunde si mai adanc in lumea argintiilor, Mare risca totul si isi foloseste noua pozitie pentru a-i ajuta pe cei din Garda Stacojie, un grup de rebeli rosii. O miscare gresita ii poate aduce moartea, dar in jocul periculos in care a intrat singura certitudine este tradarea.
Nu îmi găsesc cuvintele pentru a vă spune cât de mult iubesc eu această carte.
O lectură captivantă, o poveste fară cusur, un stil imaculat. Toate acestea le spun fără să exagerez.
Romanul este impresionant. Autoarea prezintă o lume în care dragostea și revoluția se contopesc perfect. Descoperim un univers diferit, în care justiția e aspră, civilizația divizată, iar trădarea se află sub orice chip.

Oricine poate trăda pe oricine.

Acest roman aduce în prim plan o lume împărțită după culoarea sângelui. Sângele roșu este cel al claselor de jos, cu un statut social inferior, care muncesc din greu și trăiesc în sărăcie. Elita, adică cei din clasele conducătoare, care se bucură de privilegii au sânge argintiu. Aceștia sunt liderii ținutului, fiind considerați chiar întruchipări ale zeităților, și moștenesc daruri speciale, puteri supranaturale, pe care le exercită cu mândrie și brutalitate asupra celor cu sânge roșu, menținându-i în sclavie.

Ca în orice roman bun, ne putem bucura de eroi devotați, luptători înzestrați, chipuri și caractere de neuitat.

Eroina noastră, Mare Barrow are doar 17 ani, fiind pe cale să împlinească 18, o vârstă decisivă pentru soarta sa. Este o roșie, o alta fată într-o mare de fete, neavând vreun talent cu care să se facă remarcată, precum sora sa mai mică Gisa. Din familia ei, Gisa este cea talentată, frumoasă, cu un viitor deosebit. Datorită faptului că nu are niciun loc de muncă, nu este ucenică nicăieri, este de așteptat ca Mare să fie înrolatăîn armată ca toți ceilalți.

În urma unei întorsături neașteptate, Kilorn, cel mai bun prieten a lui Mare, își pierde ucenicia. Fata va risca totul pentru a-l scoate din situația de a merge la război.Astfel, în căutarea unei soluții, a unei căi de scăpare, și a unor persoane cu mai multe lucruri de valoare de furat, Mare ajunge să îl întâlnească pe Cal. Inițial, aceasta crede că este un servitor la curtea regelui, un muritor de rând, dar aparențele înșală de cele mai multe ori.

În cele din urmă, Mare ajunge să locuiască și să îi servească pe cei pe care îi detestă cel mai mult, cei de la curtea regală a argintiilor. Dar în cadrul unui concurs organizat pentru nominalizarea reginei următoarei generații, Mare descoperă ceva: nu este o fată roșie obișnuită, nu este ceea ce credea că a fost, este și va fi. Trebuie ascunsă față de ceilalți, iar secretul ei trebuie păstrat în siguranță.

Va fi forțată să ia o nouă identitate, să se logodească cu prințul Maven, și să devină prințesă.

M-au întors pe dos, au schimbat Mare pentru Mareena, un hoț pe o coroană, bumbac pe mătase, Roșu pe Argintiu. Astăzi de dimineață eram o servitoare, în seara aceasta sunt o prințesă. Cât de multe se vor mai schimba? Ce altceva voi mai pierde?

Din acest punct, începe acțiunea, care pe mine m-a ținut cu sufletul la gură, m-a făcut să vreau să nu mai las cartea din mână.

Cine este de fapt Cal?
Îl vei susține pe Kilorn în formarea unui cuplu cu Mare, sau te vei îndragosti și tu de Maven?
Cine este adevăratul dușman, adevăratul chip răufăcător din umbră? Sunt oare prietenii, regii, roșiii sau argintiii?

Pe lângă toate acestea, nu putem să nu avem revoluționari, o societate secretă gata să răstoarne conducerea. Ce va face Mare în această privință? Ce parte va lua, pe cine va proteja? Va fi de partea argintiilor, sau a Gărzii Stacojii, societatea secreta condusă de roșii, ce s-au săturat de privilegiile argintiilor, și de sărăcia în care trăiesc?

Dar trădător poate fi oricine.
Cine este acela care o va trăda pe Mare, îi va zdruncina toate convingerile, o va lăsa cu sete de răzbunare?
Ți-am spus cândva să-ți ascunzi inima. Ar fi trebuit să mă asculți.
Vă voi lăsa pe voi să descoperiți acest univers magnific creat de Victoria Aveyard, cine este Mare Barrow și care este adevăratul ei scop. Ce sentimente are, si cui îi sunt destinate. Cine este de fapt trădătorul, ce mai este real, și ce e minciună.
Dați o șansă cărții, deoarece veți rămâne surprinși la fel ca mine de calitatea acestei povești și originalitatea ideilor autoarei.
Abia aștept să încep volumul doi, deoarece finalul m-a lăsat uluită.



Voi oferi 5 steluțe pentru acest volum, din toată inima mea.


5 comentarii:

  1. Am achizitionat mai multe carti in aceasta perioada, printre care se numara si cea prezentata de tine, dar nu stiam pe care s.o incep. Acum nu mai am niciun dubiu. Geniala recenzia, chiar m.ai facut curioasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. am si eu ambele volume, dar pana acum nu le-am citit pentru ca astept sa apara si volumul 3 ca sa citesc seria completa pentru ca nu vreau sa fierb de nerabdare

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit ambele volume, cărți care merită vitite și felicitări pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  4. ca oricarei femei (cred), imi place romanele in care personajul principal este o femeie, o luptatoare care iese din tipar. tema cartii imi aminteste de o carte care mi a placut foarte mult, Nuante de cenusiu, doar ca, in cazul acela, diferentele era legate de simtul vazului si de perceptia oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. După recenzia ta cred că merită o șansă. Sper la o surpriză. Nu mă prea atrage genul ăsta de cărți. Dar cine știe ? E destul de recomandată.

    RăspundețiȘtergere